Pentru că-mi place cumva Mihai Petre, ne-am uitat aseară la „Românii au talent”, de doi ani n-am mai văzut emisiunea. De fapt, cam de doi ani cred că n-am mai văzut o emisiune tv.

După ce ne-am umplut de nervi cu reclamele, uitasem…, copiilor li s-a deschis apetitul de emisiuni stupide, că nu rîseserăm destul, și ne-am pus pe căutat, la unșpe noaptea.

Era ceva pe o antenă cu un trib, unde unii, în costume de baie, ardeau două steaguri într-un cazan cu foc, unu galben și unu roșu, și nu zicea nimeni un cuvînt, deși erau români și nu era film, după vreun minut și ceva am renunțat, nepricepînd nimic.

Următorul post, Kanal D, mare noroc, fix ce căutam, și dacă urmăream programul tv tot nu puteam nimeri mai bine : „Bravo, ai stil”.

Dar nu prea știu cum să-ncep… Două fete, să le zic frumos, care vorbeau la limita perceperii, păreau că se ceartă, oricum părea că nu se plac, Irina și Nadina, una-i zicea celeilalte că ea vorbește limba artiștilor și tot aia, sau cealaltă, îi spunea, mă rog, adversarei sau partenerei, ce-or fi fost, că nu știe ce înseamnă ironia… și încă ceva replici plate și penibile, fără urmă de artă sau ironie, la care am rezistat.
N-am priceput ideea și/sau disputa emisiunii. E drept, nici n-am avut multă răbdare. Spre supărarea copiilor, păreau într-o binemeritată vacanță spirituală, cum de nu mă minunez și eu „ce proastă-i aia”.

Nu mai pot să mă minunez la vîrsta mea, m-am minunat destul de prostia și lipsa de coerență a atîtor miniștri, chiar și prim-miniștri. Dar parcă am avut așa, brusc, o revelație, mi s-au deschis cerurile astea înghețate de februarie și-am înțeles de ce-i o țară întreagă atît de ușor de prostit, dacă-i întreținută cu „Bravo, ai stil”. Mi-era mie jenă, că am talentul ăsta să simt jena ălora de sînt imuni, în locul fetelor ălora, care, pariu, precis se mai duceau și-acasă mîndre c-au fost la teveu.

Incultură crasă în aceste emisiuni de „divertisment”, mizerie mentală multă, umpluturi de nici doi bani ale grilelor, refuz să mă mai gîndesc și la publicul-țintă, nu am puterea să le interzic.

Și nici să găsesc un cuvînt drăguț de final, căci aceste emisiuni există în continuare chiar dacă nu mă uit eu la ele.

Publicitate