O carte tânără ca eterna iubire și ca autorul ei. O carte cât o declarație de dragoste, sau invers, și un autor despre care, cunoscându-l, vă dăruiesc un pont, este chiar mai sensibil decât pare. Or sensibilitatea masculină este deosebită în viață și binecuvântare în orice artă.

„În sfîrșit, e dimineață. În depărtare se aud frunzele zbuciumate de vântul plăcut de toamnă. Deschid larg ochii. Mâinile-mi sunt amorțite și încerc să le mișc. Ești lîngă mine. Mă proptesc cu capul de spătarul patului și rămân acolo. Pentru moment, nu mai vreau nimic, îmi spun în gând.”

Aflăm în cartea lui Alin Boncea, din experiența lui, iubirea integrală, cu binele și cu răul celuilalt, cu lucrurile cotidiene și, mai ales, cu farmecul unic al dimineților în doi. Am putut vizualiza, citind, soarele năvălind în odaia-n care fierbea apa din ibricul de cafea. Și am văzut, citindu-l până la sfârșit, cum revine acest lait-motiv al cafelei la ibric de dimineață – moment de referință definitoriu, de altfel, în orice relație.
Posibil statică pentru cititorul blazat, pragmatic sau bătrân sufletește, dinamica „jurnalului” constă până la urmă în evoluția unor stări sufletești. De la dragostea aceea la prima vedere, când o zărești pe stradă venind de la liceu și simți c-ai adora aerul pe care îl respiră și pământul pe care îl calcă, neimaginându-ți că ar putea fi vreodată a ta. Continuând treptat cu contopirea aceea fizică și spirituală în care „eu”-rile se dizolvă într-un „noi” ce pare de fiecare dată infinit. Până la finalul dăruirii absolute și fără preget în care, indiferent în ce alte „eu”-ri îi va mai împărți soarta, o parte din ceea ce au trăit împreună va rămâne veșnic într-un loc anume, fix și sigur, seiful inimii fiecăruia.
Cartea este scrisă calm și cu maturitate senzorială, limbajul este lirism pur; mai clasic spus – un poem în proză.

„Eu nu fac promisiuni deșarte. Un bărbat adevărat, așa, ca mine, nu va lăsa nicio zi să treacă fără să te iubească. Eu nu am nevoie de o femeie model, una care să fie o prințesă din povești. Au trecut vremurile când gândeam așa. Eu nu am nevoie de o femeie perfectă, ci am nevoie de una așa ca tine. Una care să vină doar la mine. De restul mă pot ocupa eu. Nu e nevoie să faci nimic. Doar vino…
Eu nu promit că voi muta munții din loc, dar îți promit că îi vom vedea împreună pînă în ultima zi pe acest pământ, fiindcă tot ceea ce îmi trebuie ești tu. Și am să te rog să nu uiți asta vreodată.”

Sentimentele de liniște și statornicie, în ciuda faptului că prezentul alternează cu trecutul, ca timp literar, predomină universul cărții și mintea cititorului.
Cam cum ar fi aceeași notă cântată la alt instrument de fiecare dată, îmi vine-n minte în clipa aceasta, privind pianul de lângă masa la care scriu.
Găsim în carte, pe lângă multele trăiri proprii, și credința despre cum trebuie privită și tratată ea, Femeia căreia alegi să i te dăruiești și care îți stă alături. Din punctul meu feminin de vedere, al unei cititoare oarecare, dacă acest „tratament” ar fi universal, ar fi o lume ideală.
Vă las cu încredere pe mâna Jurnalului pentru suflet.

Publicitate