Punctuația
Nu mai prididește netul (îndeosebi facebook-ul) de urări. Cu toate ocaziile și ne-ocaziile, spunem „la mulți ani”. Mai nou, pe lângă toate rudele posibile fără net, și animalelor de companie, etc. Bine, dar cu virgulă înainte de nume, al oricui ar fi. Gen (vorba teenagerilor) La mulți ani, mamaie! sau La mulți ani, Tomiță! Virgula aia e obligatorie, deși n-o pune mai nimeni.
Apoi, în orice text posibil, oameni buni, lipiți virgulele și punctele de cuvântul de dinaintea lor. Fără teamă, nu mai lăsați spațiul ăla crăcanat și inutil, e ilegal. Și absolut inestetic.
Când mi-a venit factura , am zis că mor !!! versus Când mi-a venit factura, am zis că mor! – nu pare, în ciuda limbajului, că a doua are o eleganță în plus…? Doar comparativ, nu ca atare. Sau: Te iubesc , te visez , deabea aștept să te văd !!! plus tona de inimioare, față de Te iubesc, te visez, abia aștept să te văd!
Încă un mic secret. Semnele de exclamație multiple, puse după orice, întruna, nu vă subliniază vouă nerăbdarea atât cât dezvăluie celuilalt exaltarea voastră, fapt care în iubire hai că merge, dar într-o conversație normală dă nitzel de gândit…
De cei ce scriu cuvântul, lasă spațiu, pun punctul sau virgula și apoi lipesc cuvântul următor de ele… mă abțin, mă depășesc.
Recapitulând, regula e aceeași din clasa întâi: CUVÂNT – SEMN DE PUNCTUAȚIE – SPAȚIU, indiferent că-i caiet dictando sau tastatură Logitech G910 Spectrum.
Spațiul sau punctul în loc de cratimă – n-aveți decât, când îi scrieți perechii de viață vreun mesaj grăbit, nu mă bag în intimitatea nimănui, dar public puneți cratima, orice tastatură o are azi. Dă bine. Dă altfel.
Despre virgulele obișnuite din text e lung de spus și s-ar transforma în lecție școlară. Oricum, aici gramatica e permisivă, are o singură pretenție: dacă vă hotărâți să încadrați ceva între virgule, puneți-o și pe-a doua, sau și pe prima, de dragul logicii.
Adică: ori Eu, când vreau să fluier, fluier ori Eu când vreau să fluier fluier.
SCRIEREA CU MAJUSCULE. Nu-i punctuație, așa-i, nici neapărat greșită nu-i, ține doar de estetica textului. În șoaptă fie spus, pe mine chiar mă sperie. Mă cambrez automat la un text mare sau la un comentariu lung cu majuscule. Nu știu să vă explic de ce, dar am senzația că omul cu majuscule vrea să se impună neapărat și de obicei o iau la fugă, nu toate bătăliile merită purtate. Majusculele s-au inventat totuși pentru abrevieri, prescurtări și sublinieri de cuvinte, nu pentru scrierea curentă. Acestea fiind zise… PE DATA VIITOARE!
(foto – sfetnicul.ro)
🙏🙏🙏💝🌼🌼🌼
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 ❤
ApreciazăApreciază
In privinta virgulei, urmez cu strictete regula, cu toate ca n-o inteleg si nici nu mi se pare a fi vreo mare brinza sau iaurt. 😉
Ce ma nedumireste pina la stupoare, e acel „La multi ani!” La multi ani de ce? De boala? De cutremure? De fericire? De PSD? O urare mai ambigua nu cred c-am auzit vreodata. Eu cind o folosesc, explicitez pentru a nu lasa loc de interpretari. Si asa mi se pare normal. „La multi ani sanatosi si fericiti” ar avea sens, altfel sensul e giratoriu. 😆 Stiu, e o uzanta, dar e o uzanta absurda, cum absurde sunt si injuraturile romanesti, in majoritatea lor. Asta ca tot vorbea … cineva de limba romana si duminici 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Explica-te, ca-s eu perplexa, de ce nu pot sa-ti spun de ziua ta de nastere „la multi ani, papa”?? Ii vrei musai sanatosi si fericiti? Eu, de ex, adaug adjective si alte chestii in functie de afinitati, altfel, cind zic, mai zic si simplu, LMA!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sa ma explic? Pai eu cred c-am facut-o deja. 😛
Tu poti sa-mi urezi ce vrei, nu ce vreau, dar eu iti spun ca un simplu „la multi ani” este interpretabil.
Cum stiu eu ce fel de ani imi doresti daca nu specifici? Ca multi nu inseamna ca-s si buni, fericiti, sanatosi, prosperi. Iar prosti, bolnaviciosi, durerosi nu m-ar interesa. Ti-o jur si-ai face bine sa ma crezi! 😆
Da’ ca sa-ti dispara perplexitatea din priviri, 😆 spune-mi tu o alta limba in care nu se specifica cum anume sa-i fie „adrisantului” aniversarea sau onomastica sau Anul Nou sau Pastele sau whatever!
ApreciazăApreciază
spaniola ¡Feliz cumpleaños!
italiana Buon compleanno!
germana Alles Gute zum Geburtstag!
portugheza Feliz aniversário!
rusa С Днем Рождения sau S dniom razhdjenia!
albaneza Urime ditelindjen!
bulgara Честит рожден ден! sau Chestit Rojden Den!
croata Sretan Rodendan!
daneza Tillykke med fødselsdagen!
estoniana Palju õnne sünnipäevaks!
finlandeza Hyvää syntymäpäivää!
galeza Hapus pen-blwydd!
greaca Eytyxismena Genethlia! sau Chronia Pola!
islandeza Til hamingju með afmælið!
letona Daudz laimes dzimšanas dienā!
lituaniana Su gimimo diena!
macedoneana Среќен Роденден! sau Sreken roden den!
maghiara Boldog születésnapot!
olandeza Gelukkige Verjaardag!
norvegiana Gratulerer med dagen!
sarba Срећан рођендан! sau Srecan Rodjendan!
slovaca Všetko najlepšie k narodeninám!
slovena Vse najboljse za rojstni dan!
suedeza Grattis på födelsedagen!
turca Doğum günün kutlu olsun!
ucraineana З Днем Народження! sau Z dnem narodjennia!
chineza 祝你生日快乐 sau San Ni Kuai Lo!
hindi (India) जन्मदिन मुबारक हो sau Janam Din ki badhai!
filipineza Maligayang Bati!
malai (Malaezia) Selamat Hari Lahir!
araba Eid milaad saeed!
azerbaidjana Ad mübarək!
cambogiana Som owie nek mein aryouk yrinyu!
coreeana Saeng il chuk ha ham ni da!
georgiana ბედნიერი დაბადების დღე! sau Gilotcav dabadebis dges!
japoneza Otanjou-bi Omedetou Gozaimasu!
mongoleza Torson odriin mend hurgee!
nepaleza Janma dhin ko Subha kamana!
vietnameza Chuc Mung Sinh Nhat!
esperanto Felichan Naskightagon!
latina Fortuna dies natalis!
aymara (Bolivia) Suma Urupnaya Cchuru Uromankja!
bengala (Bangladesh) Shuvo Jonmodin!
basca Zorionak!
catalana Per molts anys!
galiciana Ledicia no teu cumpreanos!
maori Kia huritau ki a koe!
navajo (SUA) bil hoozho bi’dizhchi-neeji’ ‘aneilkaah!
punjabi (India) Janam din diyan wadhayian!
sanscrita (India) Ravihi janmadinam aacharati!
tibetana Droonkher Tashi Delek!
zulu (Africa de Sud) Ilanga elimndandi kuwe!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pai eu nu ti-am spus sa-mi dai dreptate, ci sa-ti dai tie dreptate. 😆 Ca tot ce-ai insirat justifica afirmatia mea, ca un simplu „la multi ani” e de niciun fel. „La multi ani fericiti!” e ceea ce spuneam c-ar fi normal 😛
ApreciazăApreciază
Papa, sa fiu sincera, si eu spun intotdeauna „La multi ani si…!”, punctele de suspensie inlocuind aici tot ceea ce imi trece mie prin cap sa adaug, fara sa ma gandesc vreodata ca asa e corect. Pur si simplu, asa simt eu nevoia sa spun. Dar nu vad de ce Issabela nu are dreptate. Anii, lasa-i sa fie multi, eu ti-i doresc. Acum buni, rai frumosi sau mai stiu eu cum, te las pe tine, cel care primesti urarea mea, sa alegi cum sa fie, ca poate avem pareri diferite in privinta asta, si e pacat sa stric urarea pe care ti-o fac cu draga inima. Asa ca zic si eu ca rabinul: si tu ai dreptate!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
N-am spus ca nu poate fi spusa in forma redusa si consacrata, ceea ce spun e ca este o urare ambigua, lipsita de sens. A-i ura cuiva care e in suferinte, un la multi ani, mi se pare o urare deplorabila, complet deplasata fara a specifica „cu sanatate”. 😉
Si n-ar fi singura urare idioata. In alte instante dam in prostie urind „Sa cresti mare!” , de parca s-ar putea creste mic. 😆 Asa ca noi specificam exact cind nu e cazul si-o scurtam tot cind nu e cazul.
Sau „Felicitari!” cind cineva iti spune ca a ramas gravida sau ca sotia i-a ramas gravida. Adica te felicit ca ti-ai tras-o? Sarcina usoara sau nastere usoara sunt urari absolut firesti, dar felicitarile mi se par penibile in astfel de cazuri.
Exemple sunt numeroase, dar ma opresc aici ca sa nu-mi iau prea multe genti in cap 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La gențile ecologiste de-acum, nu-i mare lucru. Dar aia cu „să crești mare” chiar e tare :)))) mi-a stîrnit interesul, n-ar fi rea puțină etimologie a expresiilor…
ApreciazăApreciază
Hai ca pina la urma am reusit o „stirnitura” 😆
ApreciazăApreciază
Acuma cu mine vorbești? Că m-am încurcat de tot :)))
ApreciazăApreciază
Papa, din partea mea poți sta linistit. Fac parte din categoria doamnelor care nu au geanta decât foarte rar. Dar dacă vrei, găsesc eu o urare care sa îți „placa”, nu de alta, dar sa crești mare, copile, nu îți mai pot spune😏
Acum fără gluma, încă am în minte o întâmplare petrecuta cu ani în urma, când unei doamne care i-a spus fiului meu „Sa crești mare, puiule!”, nu m-am putut abține sa nu-i răspund, da de ce, doamna, ca eu vreau sa crească mic!. Răspuns la care, femeia din fata mea m-a țintuit cu o privire de parca îl avea in fata pe E.T. și m-a întrebat cât se poate de serios: Nu va înțeleg. De ce ar vrea cineva sa aibă un copil pitic? Mi-am înghițit orice replica, am salutat frumos și am plecat. Serios, ce mai puteam spune?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
ginduriefemere,
atita timp cit suntem in virtual, nici rucsacul nu m-ar nelinisti 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😂😂😂 Și eu care voiam sa spun ca am mereu cu mine un rucsac🙊
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Iar eu am preintimpinat si descurajat loviturile-ti napraznice de rucsac 😆
ApreciazăApreciază
Știi ce? Dă „hide” la ziua de naștere și-așa scapi de urări, dacă nu bagi mîna-n foc pentru ele… 🙂
ApreciazăApreciază
Nu stiu despre ce vorbesti, dar pare a fi inainte de a-ti bea cafeaua 😆
ApreciazăApreciază
:)))) e-n timp ce :)))
Deci mie mi se pare că e de la sine, dacă i-aș dori cuiva ani proști și urîți, nu i-aș mai spune deloc LMA și gata.
Dacă era cum zici tu, atunci se inventa urarea „la mulți ani frumoși” cu totul, din start, nu crezi?
ApreciazăApreciază
Pai si atunci, daca se subintelege, hai sa spunem „An Nou!”, „Paste!”, „Aniversare!”, s.a.m.d. ca toate s-ar subintelege. 😆
Esti kind of funny 😆
ApreciazăApreciază
:)))) si daca nu ne-am mai spune deloc, s-ar goli serverele lumii la jumate!
ApreciazăApreciază
Mei Papa, când spui LMA îi urezi celuilalt viață lungă. Acuma, viața aia vine cu de toate, și bune, și rele, că așa-i ahh viața, mea! Dar în primul rând e un dar, faptul că trăiești. Că dacă n-ar fi, majoritatea celor care zic că n-au noroc, sănătate sau fericire s-ar sinucide. Și dacă în pofida vieții dure pe care o au, a orfelinatelor în care au fost crescuți pentru că părinții nu i-au dorit (dar măcar nu i-au avortat), a abuzurilor pe care le-au suferit etc nu își pun capăt zilelor, înseamnă că totuși preferă viața, așa rea cum e, inexistenței. Iar asta înseamnă că a-i dori cuiva viață lungă este o urare excelentă, deoarece viața-i foarte prețioasă, iar adjectivele pe care le lipești anilor suplimentari (frumoși, sănătoși, fericiți etc) țin doar de coloratura acestei vieți, deci sunt, prin comparație, chestii de detaliu.
De fapt, din punctul ăsta de vedere, „La Mulți Ani!” e chiar o mostră de înțelepciune ancestrală, care pune accentul pe ceea ce contează cu adevărat, excluzând mofturile unor moderni care și-au pierdut înțelesul vieții. 🙂
ApreciazăApreciază
Numai la cantitate te duce mintea. Calitatea o dai dracu si asta nu-ti face cinste, Aldusescule. Materialistule! 😆
ApreciazăApreciază
Zile senine, sănătate blabla. Evident, prescurtarea („La Mulți Ani!”) nu le poate conține pe toate.
ApreciazăApreciază
Aldusescule, uite cum ma emotionezi tu pe mine! M-ai facut sa lacrimez 😆 😆 😆 N-ai putea totusi sa cuantifici, ca sa-mi dau seama cit ma iubesti de mult 😆
ApreciazăApreciază
De la pământ până la cer și înapoi. Cerul biblic, evident, cerul locuit de îngerași și de Doamne-doamne. 🙂
ApreciazăApreciază
Ce draci de cuantificare-i aia? Banuiam eu ca-i vrajeala, nu iubire, dar am zis sa-ti dau o sansa. 😆 Acum gata, te-ai lins pe bot. Trec la represalii 😆
ApreciazăApreciază
Sunt încântată de aceste articole! Sunt necesare, mie, cel puțin, mult de tot. Din cauză că nu mai citesc, demult, decât ,,pă net”, recunosc faptul că am multe greșeli în scriere. Ar fi chiar nevoie de un ,,corector”. Eu mai tot timpul îmi doresc să-mi atragă cineva atenția acolo unde greșesc atunci când scriu. Nu o face însă nimeni, cred, din politețe. Sper să nu îmi ,,scape” niciunul din această serie de articole! Și nu te sfii să mă corectezi, dacă se poate!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu mă sfiesc, mai ales pentru cine își dorește, dar nu aș putea să o fac public niciodată, nici măcar la cerere 🙂
Poate doar să fie prim-ministru :)))
Mulțumesc frumos!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De multe ori, lipsa unei virgule sau poziționarea ei în text, schimbă înțelesul frazei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aia cu „Să mîncăm, bunica!”/”Să mîncăm bunica!” e prea clasică… :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😃😃😃 Clasică, dar demonstrativă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dacă n-o zice lupu’ :))))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Copacii, deși pictaţi într-o manieră modernă, au expresivitate./ Copacii deși pictaţi într-o manieră modernă au expresivitate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eh…. Eu mă tot gîndesc la ceva gen „Să votăm, ….!”, dar nu găsesc vocativul perfect.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😂😂😂😂
ApreciazăApreciază
Eu mă gândisem la „Să mâncăm, copii!/Să mâncăm copii!” Bunica e prea bătrână. 😂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:)))))))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A doua frază era așa „Copacii deși, pictaţi într-o manieră modernă, au expresivitate.😃
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Wow, asta da!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De unde reiese un volum întreg acordat diacriticelor!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daaa. Recunosc, câteodată, le omit. Din grabă, din neatenție. Știu că nu este o scuză.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și eu, prin comentarii grăbite sau în privat, mai ales cu cine-mi permit 🙂 Familiei mele nu-i fac onoarea diacriticelor, de ex :))))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Toate bune si frumoase, desi, recunosc, uneori stau sa ma gandesc unde trebuie sa pun virgula intr-o fraza ceva mai lunga( nu ma refer aici la exemplele clasice, care schimba total intelesul unei proprozitii). Dar cu tastatura Logitech G910 Spectrum m-ai bagat in ceata! 😉 :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:))))))) l-am întrebat pe Radu (fiul meu!!) de o denumire de tastatură „tare”, atîta tot!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
M-am linistit. Ca pentru mine, toate laptopurile sunt la fel. Nu as știi sa le deosebesc. Ce tastatura de ultima generație? Nu are tot chestiile alea micuțe în care îmi incurc eu degetele?😏
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:))) nooo, beculetz la fiecare litera, gramezi de taste ciudate, orga de lumini… :)))
ApreciazăApreciază
No, atunci o las pentru Radu! 😏
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:)))))))))
ApreciazăApreciază
Foarte utilă şi această lecţie, mulţumim! O aştept pe următoarea, chiar îmi plac mult articolele astea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu mulțumesc pentru apreciere! Nu mai am multe idei, că nu-i un plan, e spontan, dar sînt sigură că apar ele 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu tine vorbeam, ca doar tu te-ai declarat „stirnita” 😆
ApreciazăApreciază
:))) nu mai țin minte, rezultatele electorale de la voturile la care tu nu mergi mi-au mai sters chestii!!
ApreciazăApreciază
Ba pardon, eu votez, da’ p-astia de aici care ma afecteaza pe mine si nu voi mai vota niciodata, altfel spus, nu voi incerca sa le impun altora conducatorul. Asta-mi dicteaza constiinta, asta voi face. Ca pot sa trancanesc pe marginea unui candidat, e alta. Nu sunt vreun formator de opinie, desi … as avea ceva aptitudini 😆
ApreciazăApreciază
A propos de Liviu, va urma in blogul meu, ca merita 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Decent, te rog, că-i vai de capul său.
ApreciazăApreciază
Mila ma sugruma si de aceea o detest 😆
ApreciazăApreciază
:))))) mă rog, știu că merită…
ApreciazăApreciază
Iar meritele trebuiesc apreciate 😆
ApreciazăApreciază