Doar șase săgeți ai în tolbă și ce greșești – greșit rămîne. Toată făptura ți-o pui în săgeată pînă pleacă din arc. Cînd a țîșnit, orice calcul și orice noroc din lume se duc și rămîne așteptarea. Drumul ei e implacabil, orice gest și gînd sînt în zadar. Ochii-ți stau goliți pe țintă, pe mijlocul acela galben. Și, cînd săgeata s-a înfipt, s-a terminat. Iei totul de la capăt, cu următoarea. Mai e un pas. Greu: să o ignori pe cea trecută. Dacă a atins cercul dorit, să nu te culci pe laurii ei; dacă nu – să nu disperi. Înveți să înțelegi că a fost unică și că cea care vine e la fel. Ca șansa.
Viața e o tolbă cu săgeți. Doar că lor nu le știm numărul….

… Așa reflectam, conform „amintirilor” facebook, pe una dintre băncile de pe marginea terenului de tir cu arcul al stadionului Olimpia, acum vreo doi ani, privind jocul.
Am tras și eu. Am nimerit destule, din prima, cum se spune, cu antrenoarea lîngă mine și cu cele cîteva indicații sumare obligatorii. Normal, de ce să nu reușesc, eram afonă la tir, dar nu la experiența atingerii unei ținte și la puterea de concentrare.

Însă cel mai frumos lucru, pe care nu l-am povestit atunci, era dusul arcașilor după săgeți. Din acest fapt înveți, poate, mai mult decît din trasul propriu-zis.
Pașii aceia agale ai tuturor, o liniște anume în care, după, numai după ce și-au tras toți toate săgețile, pleacă împreună să și le adune. Un spirit de echipă căruia nu ai cum să nu i te supui, oricine-ai fi și-oricît de nou ai fi. Altfel nu merge.
Mersul încet, negrăbit dar nici leneș, paralel, în timp ce vorbele schimbate molcom se intersectează prin căldura anotimpului respectului pentru celălalt.

Respect pornit din regula elementară că nu ai voie să pleci după săgețile tale decît după ce și le-au tras toți. Poți să faci ce vrei cu ale tale, cu ținta ta, cu arcul tău, poți să ai cel mai rudimentar sau cel mai sofisticat arc, aștepți să termine toți, altfel cineva rănește sau poate fi rănit.

Liniște și pasiune mocnită sau doar relaxare absolută, multă liniște în aer și în om.
Oameni care își vorbesc egal, iarăși oricine și oricum ar fi.

Un sport care, practicat mai îndelung, sînt sigură că te poate defini în cele din urmă.

Publicitate