A venit vacanța cu trenul din Franța, dar eu o să-mi aleg un drum cu avionul de data asta, de la una dintre cele două agenții mari și bune care s-au remarcat și au rezistat de-a lungul anilor la noi: Christian Tour. Până mă hotărăsc, o să navighez. On-line…

Christian Tour, pentru că am încredere în transport, în cazare, în serviciile auxiliare oferite, în tot ce-nseamnă aspect tehnic al unei excursii, ca să fie niște griji eliminate din principiu.

De data asta n-am să caut circuite exotice Christian Tour, mai las și pe alții să umple netul cu poze și ipostaze, încerc să-mi alung din minte ritmuri de samba, rumbe și imagini cu nisipuri argintate sub lumina unui colț de pământ cu vară veșnică de pe o insulă în Pacific. Am fost, a fost frumos, vreau altceva.

Am să caut la circuite culturale Christian Tour o călatorie pentru sufletul meu și al prietenei mele de o viață cu care merg, știu dinainte că nu voi putea ține numai pentru mine primele impresii, oricât le-aș scrie sau fotografia sau povesti prin telefon.

Și găsesc și aleg… perfectul pentru noi Israel, leagăn de legende și religii ale lumii.

Pregătiri deosebite nu par să fie de făcut, e o țară caldă chiar și iarna. Doar bani să avem, cultură suficientă și deschidere spirituală să înțelegem ce vedem. Așa că o să mai lucrez doar la cultură, citind ce mai găsesc, niciodată nu știi tot.

Marea Moartă e un obiectiv în obiectiv, m-a atras dintotdeauna. De la istoria ei, cu celebrele manuscrise, până la sărurile și nămolul de acolo și terminând cu grămada de cosmetice pe care nu le-am putut înțelege de ce-și puneau drept titlu de glorie la ingrediente denumirea acesteia.

Muntele Fericirilor, Muntele Măslinilor… munți incluși cu gândul deja în viitoarele amintiri.

Bethleem… locul obligatoriu spre care și cei „trei crai de la răsărit/pe-o stea au călătorit”…

Nu știu ce delicii culinare specifice au, am să caut să văd și asta, eu cel puțin o să încerc cu siguranță tot ce se pliază minim pe gusturile mele destul de conservatoare. Dar am auzit că Israelul e mama falafelului și a salatei de humus, sunt convinsă că la ei o să găsesc în gust ceva pierdut pe drum până la noi…

Altă bucurie inclusă în circuitul pe care l-am ales ar fi Haifa International Film Festival, perioada în care mergem se potrivește. Tocmai pentru că nu știu multe nici despre el, abia aștept să povestesc după.

La urma urmei, mixtura israeliană de vremuri biblice, cruciade, imperiu roman și tot ce-a mai văzut bucata asta de pământ e unică. Pașii mei, pașii noștri printr-o altă istorie, cultură, civilizație încep să-mi pară mai exotici decât un banjo însoțit de-un suc-curcubeu cu umbreluță pe o plajă dintr-o insulă prin definiție turistică.

… Și, ca-n cel mai tangibil vis, apăs, dând cu grijă la o parte cafeaua și hârtiile, pe butonul cerere ofertă.

Articol scris pentru ediția toamnă 2019 #Superblog.

Foto – Christian Tour; foto cu papa – iStock.

Publicitate