Semi-reabilitare Olteniței, 2019

… Am râs cum nu râd mai nicicând dimineața, înainte de prima cafea, văzând titlul probei de azi.

Dar mi s-a topit râsul, și nu de căldura din casă, imediat ce-am ajuns la premiu, un premiu mare, net, fără nuanțe – inseamnă că oamenii ăștia știu ce fac.

Ok… să suflu-ntâi în palme și să deschid AC-ul setat acum pe funcția de încălzire și m-apuc de scris.

Nu știu ce cuvinte decente să găsesc pentru cum îngheț eu bianual în apartamentul meu. Toți cei fără centrală termică mă înțeleg. În fiecare primăvară și toamnă, într-un apartament de bloc obișnuit ai cărui proprietari suntem scriptic, nu faptic, situat într-un sector în care, dacă locuiam pe o bordură, probabil aveam mai multe șanse la anveloparea ei.

Stat – cetățean, un cerc vicios, ca-n poza mea cu clasele de energie.

Dar stai… ca la teleshopping-urile vechi, dacă mai există… stai, mă gândesc, frigul mă face uneori mai acidă decât e cazul, ce vină are o echipă de auditori energetici gradul 1, atestată de ministerul de resort, care îți trimite un certificat energetic pentru orice tip de clădire în 24 de ore, în schimbul unui preț imbatabil, la tine acasă, atunci când ai nevoie de el…?

Foto – avizez.ro

Nu mi-a trebuit când m-am mutat, obligativitatea acestui certificat introducându-se printr-o lege, 159, abia în 2013, care modifica una mai veche și mai permisivă. Iar azi le-aș putea utiliza serviciile doar convingându-l pe administratorul blocului că sunt cei mai potriviți să facă un audit energetic în vederea obținerii certificatului pentru anvelopare. Ceea ce nu-i greu, numai să se pună problema.

Sau mutându-mă, dar nu mi-am propus.

Au însă cui folosi. Tuturor celor ce închiriază, construiesc, renovează sau cumpără o casă, pentru că, cel puțin în ultimul caz, fără acest document azi orice contract de vânzare-cumpărare devine nul de drept.

Vă spun cu drag și de ce vorbesc așa frumos despre avizez.ro. Caut mult și de mult timp tot felul de servicii pe net. Nu am cei 20 de ani de experiență pe care-i au ei în expertize energetice, dar am destui.

Site-ul unui particular sau al unei firme este o carte de vizită virtuală. Interfața limpede și prietenoasă, specificațiile clare, legăturile interne funcționând impecabil, exprimarea concisă, prețurile vizibile, nu să scotocești după ele și, negăsindu-le, să suni ore până treci de vreun robot – toate acestea îmi spun multe despre cei cu care mă intersectez în interese și nu-i pot privi în ochi. De aceea n-o să vă plictisesc cu detalii tehnice demne de un curs de Politehnică, le găsiți, la nevoie, perfect expuse pe pagina lor web. Plus zona de acoperire, București-Ilfov-Constanța pentru termografia și termoviziunea clădirilor, audit energetic și calculul coeficientului G, toată țara – pentru certificate energetice.

Bine, o să ziceți, au angajat un IT-ist deștept, ce mare lucru. Evident, dar, ca să angajezi un it-ist deștept, trebuie să fii și tu pe măsură – o conexiune despre care aș scrie instant încă zece articole.

… Acum mai mulți ani mi-a trebuit un extras de carte funciară, apropo de serviciile on-line. Numai cât mi-am adus aminte de clădirea aia dărăpănată de pe str. 1 iunie și de cozile de-acolo, că am și tastat imediat și am găsit pe net pe cineva autorizat care făcea chestia asta în locul meu. Am riscat, era încă dubios „sistemul” respectiv la noi, și mi-am primit extrasul la ușă în două zile.

Prima oară e mai greu… am mai povestit, de altfel, tot felul de aventuri cu firme on-line de care aveam nevoie la un moment dat. Apoi a devenit obișnuință la mine iar azi acest gen de servicii nu mai e un risc, ci un strict necesar.

Sfat: nu vă obosiți cu hârtii acolo unde pot să o facă alții în locul vostru, îndreptați-vă energia acolo unde puteți obține lucruri de calitate, cum ar fi un certificat energetic clasa A, e un confort termic și financiar pentru tot restul vieții.

P.S. Să nu-ntrebați de premiu-n comentarii, că nu spun nimic. Doar tastați la nevoie avizez.ro, vi-i recomand cu căldură sufletească.

Articol scris pentru #SuperBlog 2019

SponsorEnermed Impex SRL

Publicitate