
Deci așa arăta o spânzurătoare.
Nu mai văzuse niciodată. Ai lui nu catadicsiseră să-i arate, îl ținuseră departe de multe. Probabil l-au ferit și de orice spânzurătoare.
Își amintea cum ascundeau unele lucruri și unele obiecte. Cum se mai fereau când vorbeau, probabil vorbeau despre el și el nu trebuia să știe ce.
Nici timp nu prea aveau de el, de fapt.
Înțelesese de mic că era cumva altfel. Special, auzea ades în jur. Numai că pentru ceilalți special părea să aibă conotație negativă, nicidecum să însemne că era un copil deosebit.
Uneori nu înțelegea exact ce i se transmitea și atunci intra într-un fel de panică greu de stăpânit, până când reușea să prindă un sens cunoscut de el.
Pipăi ușor, timid, trunchiul spânzurătorii cu vârful unui deget. Părea cam scurt și grosolan făcut, dar solid.
Spânzurătoarea îi aducea aminte de un joc bizar de când era copil, dintr-o școală prin care trecuse la un moment dat.
Era aproape genial la toate și dădea toate răspunsurile impecabil, așa îi spuneau toți profesorii, dar pauzele erau coșmarul lui cel mai mare. Atunci copiii ieșeau toți de la locurile lor ca nebunii și începeau să alerge și să țipe bezmetici și îl speriau de fiecare dată.
Din cauza acestor manifestări neînțelese, prefera să rămână în banca lui sau să se ducă în vreun colț de curte, când era nevoit sa iasă din clasă.
Dar într-o zi, nici el nu mai știa cum, se prinsese în jocul acela bizar care părea să aibă logică și echipe care funcționau după un regulament.
Fusese bucuros că era băgat în seamă, numai că toți copiii din jur strigau iarăși ca nebunii, ai murit cu viață, mai ai trei vieți…
Or el știa sigur că nu poți sa ai trei vieți. Văzuse un mort, știa cum arată oamenii morți. Îl văzuse cândva pe nea Titi de la colțul străzii, într-o cutie, nemișcat și știa că inima, organul vital, nu îi mai funcționa, astfel că nu mai avea cum să meargă, să vorbească, să mănânce niciodată, i se spusese clar. Învățase despre asta. Și se și vedea. Nemișcarea lui nea Titi îl tulburase puțin atunci și fusese luat și dus acasă, așa că nu știa exact ce se întâmplase mai departe.
Dar nea Titi nu mai apăruse în cartier, asta era o certitudine, pentru că viața i se terminase și nu mai avea alta.
Or el era atașat de certitudini și le căuta în toate cele din jur, mereu.
Îl mai fulgeră, acum, în fața spânzurătorii, un flash al memoriei. Un alt joc al copiilor de-o seamă cu el, un joc ciudat, în care numărau și la sfârșit strigau cine nu-i gata, îl iau cu lopata.
Să numere cu glas tare îi plăcea foarte mult, atât de mult încât de obicei, în rarele momente în care îl cooptau în jocul lor, el nu se oprea unde ar fi vrut ceilalți. Trecea de sută. Dar ideea cu lopata tot îi scăpa, pentru că nu văzuse nici măcar lopățele de nisip în mâinile celorlalți până acum.
Fusese și la mare dus, dar, din contra, pe plajă, unde era plin de lopățele, nu se jucau vreodată așa. Acolo construiau castele și nisipul era luat cu lopata.
Castelele de nisip erau pasiunea lui, atunci când și-o putea manifesta. El nu râdea și striga precum ceilalți copii și nu-i plăcea nici stropitul cu apă. El construia conștiincios și cu mare migală întotdeauna, din nimic și fără instrumente neapărat, cele mai mari și mai frumoase castele de nisip. Ba câștigase și câteva concursuri cu castelele lui.
Ce nu putea pricepe era de ce oamenii mari vorbesc, când pomenesc de castele de nisip, ca despre ceva ce nu ar exista. Lui nu i se părea nimic mai frumos și mai durabil în cursul unei zile decât un castel de nisip bine făcut.
Văzu într-un târziu și scaunul de la spânzurătoare. Se îndreptă încet spre el, călcând apăsat pe holul lung. Un scaun simplu, mic, rotund, cu trei picioare, lăcuit frumos. Mai văzuse așa scaune prin zonele rurale, pe unde îl duseseră părinții în excursii când era mai mic.
Și scaunele aveau, categoric, misterul lor. Iată, de pildă, acesta. Era un scaun real, pe care, ca să îndeplinească ceea ce i se ceruse, trebuia să se așeze. Atunci de ce unii oameni erau cu scaun la cap?
Dincolo de spânzurătoare, printr-un geam transparent, vedea o mulțime de oameni care așteptau să se decidă.
În cele din urmă, își luă avânt mental și se duse spre spânzurătoare. Se așeză pe scaun. La urma urmei, era doar un joc, așa i-au spus toți, chiar dacă încă nejucat, trebuia doar să ghicească niște cuvinte care i se dădeau și era deja obișnuit cu chestionarele pe care i le punea periodic pe masă doctorița lui.
Nu, cuvintele nu pot face rău, nu trebuie să facă rău, doar armele rănesc, își zise, luând pixul în mână și hotărându-se să încerce spânzurătoarea.
https://www.sionoeditura.com/product/ehmeya/
________
Bietul copil… câte frământări… Cam horror povestioara ta. Spre sfârșit m-am temut că literalmente se va spânzura. Issa! Issa! Issa!
ApreciazăApreciat de 3 persoane
N-a fost intenția mea, cea cu horror, voiam doar ceva psiho 🙂
Chiar nu mă credeam în stare de horror, eu n-am curaj nici să omor oameni în scris, deși vreau să ating și degajarea asta!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
L-am vizualizat pe bietul băiat atârnat de grindă. Horror! I’m telling you. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Păi merci frumos, asta înseamnă că mi-a ieșit…! Că faptul că e vorba despre joc trebuia să fie faza finală, pe care să o bănuiești treptat, pe măsură ce citești…
ApreciazăApreciază
Ți-a ieșit! Ți-a ieșit! Dar să știi că nu bănuiești deloc finalul. De la degetul care pipăie trunchiul spânzurătorii, până la geamul acela (pe care nu l-am înțeles) dincolo de care erau oameni care-l priveau, totul până pune mâna pe pix te duce cu gândul la juvăț pe bune. De fapt chiar geamul acela m-a dus cu gândul la execuțiile din închisorile americane… știi! De-o parte a geamului condamnatul la scaunul electric, de cealaltă parte rudele victimei. Horror! I’m telling you! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mda. Nu era condamnat, ci doar obiect de studiu, și dincolo de geam, în loc de gardieni, erau medici, asistente, personalul psihiatric care-l supusese acelui joc, sa-i testeze legatura cu realitatea. Realitatea lor, fireste 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Obiect de studiu?! Mai horror decât mi-am închipuit. 🙂 Dar acum are sens geamul acela. Mulțumesc pentru explicație.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oare te-nveselesc puțin dacă-ți spun că din fragedă pruncie începem studiul…?
E clasic studiul copiilor asupra părinților – să le vadă reacțiile la diverse, testîndu-le limitele.
Și apoi, mai puțin dezvoltat mediatic, e studiul părinților asupra copiilor mici – să vadă cum funcționează, pînă devin inteligibili 🙂
Testăm o viață, Jo. Dar da, e de dorit să nu fie studiu clinic 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, chiar ma gandeam zilele trecute ca oamenii numesc normalitate ceea ce e valabil perceptiei fiecaruia dintre ei, iar societatea ceea ce corespunde perceptiei majoritatii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sincer, am intrat într-un domeniu pe care nu îl stăpînesc atît de bine… dar m-a tentat o încercare 🙂
Limita între normalitate și ne- e pe o muchie de cuțit brici ascuțită, după mine.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Tristă, foarte tristă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Uh. Dar primesc orice de la voi 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu a fost o observație critică. Este doar o pagină tristă. Probabil 20% din membrii societății sunt niște neadaptați. Unii disimulează mai bine, unii mai puțin bine, unii ajung tragic. E natural ca societatea să-i respingă pe cei ce nu sunt „după tipar” – îi consideră pericol. Într-un fel, sunt. Dar cred că niciodată ciudații nu-și pot impune opiniile, cu excepția cazului în care sunt ciudați malefici, din aceia care au lăsat urme adânci în istorie.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
e incredibil de interesant spectrul autist (și altele, asemănătoare), apropo de neadaptare. dar știu eu prea puține, ca să-l pot aborda, chiar și literar… însă chiar cred că acolo pot fi multe răspunsuri despre creierul uman, intangibile încă.
ăia maleficii ies din discuție, psihopatia e bine definită…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu știu dacă autismul este o psihopatie. Însă, în 2014 am avut un coleg de serviciu autist recuperat. Nu am discutat cu el subiectul, dar sunt sigur că așa era. Era un tip deștept, peste media de acolo, dar nu sclipitor. L-am apreciat pozitiv deși avea ceva ieșiri aparte.
De altfel, nici unul din clasa la care ai făcut tu referire sau din cei la care m-am referit eu nu se încadrează la psiho-patologici. Cred că nici Hitler, nici Stalin. Tocmai de aceea aceste personaje malefice și „aparte” sunt atât de periculoase. Crezi că M-me Șoșo este normală?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar nu știu la ce categorie intră Hitler&comp, în orice caz una grea, dacă n-au una aparte. Psihopați or fi în completare, dar sunt, pt că le lipsește gramul de empatie, ceea ce e definitoriu.
… Șoșo? Mă crezi că n-am văzut niciun clip cu ea și știu cum arată doar de la tine și alți cîțiva pe-aici? Și, mă rog, din titlurile de pe fb. Dar nu, nu-i normală. Și de-ar suferi doar de exhibiționism ideatic, tot n-ar fi ok. Dar pare să sufere de mai multe 😁
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ți-am pus două clipuri amuzante în ultimele mele postări. Sunt de aceeasi părere.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, cred că-mi aduc aminte de unul, că m-am uitat de curiozitate puțin :)) O să revin. De dragul tău, evident. Și ca să nu mai fiu așa afonă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Te vei amuza.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cuvintele nu fac rău. O spânzurătoare sau o poveste..?? Felicitări, Issa! 😘❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
că nu fac rău cuvintele, credea băiatul din povestea mea, dar noi, oamenii „normali”, știm ce rău pot face uneori…
mulțumesc, Amy!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Foarte faină povestea! M-a ţinut puţin cu sufletul la gură. Fain ai trecut prin chestiile alea cu scaunul la cap şi cele trei vieţi pe care, iată, le avem numai prin joacă. Poate tocmai de aia e bine să ne mai şi jucăm 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
da, m-am jucat puțin și eu cu ce-am găsit la îndemînă și mi-a venit mai repede în minte…
mulțumesc, Potecuț!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
si despre asta spuneam ca nu mai tin pasul cu tine. tot in gand comentam:
e un joc al mintii in poveste, si un personaj fragil pe care il vrei sa-l tii la piept, sa-l mangai. da, stiu, puteai sa duci povestea mai departe. multumesc pentru ca ai oprit-o acolo! ♥️
are povestea un fior si un ceva care iti intra in suflet. si ramai alungand ganduri, ca poate nici nu am stiut ca au fost drumuri in viata cu niste cioburi peste care trebuia sa calci cu grija.
♥️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da… e greu cu sufletele noastre și călcăm oricum, în general, pe ele, darămite cînd e așa fragil totul.
Nu cred că puteam s-o continui, știind atît de puțin, am pășit cu o grijă uriașă…
Doar pe așa zisa normalitate calc apăsat și fără jenă 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La începutul anilor ’90 am ajuns să locuiesc într-un oraş din câmpia transilvană. Acolo am auzit prima dată o expresie extrem de ciudată „hintă săsească”, adică cineva nu are decât să se „agațe” dacă vrea. Cât de cât cunosc astfel de copii. Am lucrat mulți ani cu copii cu tulburări comportamentale, emoționale şi dificultăți de învățare. Terapiile remediale pe care le-am folosit au fost bazate şi pe artă.
Interesant articol, personajul foarte bine creionat, dar l-ai „salvat” la mustață!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cel mai nesigur articol scris vreodată. Am încercat marea cu degetul. Eu doar am văzut în jur. Cîte unul prin fiecare loc prin care am trecut… Am multe întrebări pe care nu le-am putut pune… Nici concluzii nu prea am. Doar aceea, șocantă pentru mine, că fiecare în parte avea altă denumire a bolii, de parcă ar exista omul și boala.
Posibil ca și aici să se meargă mult pe formă, în detrimentul fondului.
Oricum ar fi… mintea umană e infinită…
ApreciazăApreciază