
În primul rând, vreau să-i mulțumesc Issabelei pentru bunăvoința de a găzdui aceste gânduri. Astăzi vreau să acopăr mai multe puncte de discuție, din simpla perspectivă a unui cititor pasionat, care nu este autor publicat, critic literar sau orice altceva din branșă, nici măcar blogger strict de carte, fiindcă știți bine că eu am scris și despre tocănița de pui, și despre campionatul mondial de fotbal din 2018.
În primul rând, se discută oportunitatea cursurilor de scriere creativă. Sunt ele, într-adevăr, necesare? Pot ele transforma un cetățean oarecare, cu visuri literare, într-un scriitor? Care este, de fapt, rolul lor?
Presupun că toată lumea este de acord că arta necesită talent. Artistul e un soi de subspecie posedând anumite impulsuri creatoare cărora, vrea sau nu vrea, trebuie să le dea curs. E expresia aceea neaoșă, de luat în derâdere, te chinuie talentul? Adevărul e că talentul chiar chinuie, dacă nu își găsește o portiță de ieșire spre lume, spre exterior.
Pe wikipedia avem această definiție: Literatura (sau beletristica[1]) este arta compozițiilor scrise.
Cu toate că talentul este motorul principal al artei, știm bine că efortul și disciplina sunt condiții absolut necesare obținerii unor produse artistice de valoare. Geniul este 1% inspirație și 99% transpirație, spunea Thomas Edison. Posibil ca în artă procentajul să fie diferit față de știință, corect, însă efortul tot ocupă un loc însemnat, indiferent despre ce formă de artă discutăm. Cei mai mulți dintre artiștii faimoși au învățat deci tehnica, bazele artei lor de la alți artiști, chiar dacă, ulterior, s-au desprins de aceștia și și-au creat propriul stil inconfundabil.
Cam acestea sunt și premisele ideii de cursuri de scriere creativă: ca viitorii autori să învețe tehnica de scriere, ce greșeli să evite, anumite finețuri ale acestei arte, mai ales când vorbim de proză. Poezia este, într-adevăr, o artă de moment, mult mai năvalnică, nu degeaba înrudită cu muzica. Necesită și ea cizelare, dar nu într-atât precum în cazul prozei. Dacă admitem nevoia de documentare în vederea scrierii unui roman, indiferent de gen, este clar că multor debutanți le prinde bine inclusiv o informare la nivelul scrierii creative. Acest lucru nu înseamnă câtuși de puțin că vor fi nevoiți să scrie „după rețetă”, nici că vor copia stilul celui care predă respectivul curs. Orice om talentat va găsi calea să își creeze stilul propriu. E suficient să asiști la cursuri de scriere creativă ca să devii scriitor? Evident că nu. Poți să mergi la ore de pictură cât vrei, nu înseamnă că vei deveni pictor, dar, dacă ai scânteia talentului, cunoașterea tehnicilor de bază e necesară și bine-venită.
Alexandre Dumas spunea într-unul dintre romanele sale (posibil în „Cei trei mușchetari”) un lucru care mi s-a părut adevărat și interesant, de aceea l-am reținut, deși nu citatul exact. Spunea, mai mult sau mai puțin, că un ciorap alb de mătase, o panglică nu pot face dintr-o femeie urâtă una drăguță, dar pot face dintr-o femeie drăguță una frumoasă. Cam așa e și cu scrierea creativă: nu te va transforma într-un mare scriitor dacă n-ai pic de talent, dar va cizela acele talente promițătoare în a străluci cât mai tare. Sigur, mai există și acele frumuseți naturale, cei care scriu excelent fără să fi mers la un singur curs de scriere creativă. Totuși, ei sunt excepția, mai degrabă decât regula, iar piața de carte ne-o demonstrează.
Să nu uităm că și în secolele trecute existau cercuri literare, asociații culturale unde membrii își împărtășeau diferite metode de creație și concepte. Că în ziua de azi unele lucruri s-au mutat inclusiv în online, este un pas inevitabil, iar faptul de a-l accepta sau nu e irelevant, el a fost deja făcut și cu asta, basta. Discernământul este cel care trebuie pus în funcțiune: cursurile online, de orice fel, pot fi la fel de eficiente precum cele față în față, dacă cele două părți implicate, profesorul și studentul, au calitățile necesare și dorința de a face ceea ce trebuie: unul să își împărtășească cunoștințele, iar celălalt să le folosească cum se cuvine. Că primii pot să o facă doar pentru bani, iar ceilalți pentru orgoliu, e valabil în orice context.
Mă opresc aici cu gândurile mele de cititor pe marginea acestui subiect, întrucât nu îmi place să mă lungesc. Vă salut și vă doresc spor la scris și la citit!
Unora le-ar prinde bine un curs de gramatica limbii române, dar nu vreau să fiu rea. Un curs de scriere creativă e o idee cât se poate de bună. Câteodată intuiești diamantul din scrierile unora, dar forma de prezentare este atât de bolovănoasă, încât treci mai departe.
ApreciazăApreciat de 5 persoane
ba la faza cu gramatica nativă a celor care se cred scriitori chiar sînt rea fără reținere. și nu vorbesc de cîteva virgule sau nimicuri care pot scăpa oricui… 🙂
ApreciazăApreciat de 5 persoane
Gramatica e de baza, nici nu am mai adus in discutie chestiunea. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Talentul e necesar, dar uneori este necesară și stăpânirea anumitor tehnici. Mi-am propus și eu să revin pe subiect după ce se termină SuperBlog.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Unde-i echilibru sau conștiință, clar iese ceva 🙂
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Conteaza seriozitatea partilor implicate. Nu am frecventat asemenea cursuri, insa am urmarit unele tutoriale de calitate, tinute de scriitori renumiti si chiar am aflat unele lucruri foarte utile, chiar daca nu sunt scriitor.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Exact!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu am urmat doar vreo 2 ateliere de lucru și un curs de scriere creativă. O voi mai face, când voi mai avea posibilitatea. În schimb, am citit câte articole și cărți în domeniu mi-au picat în mână (mai multe în engleză decât în română, că la noi scrierea creativă este doar la început.)
Nu am înțeles tot ce s-a predat în cărți și la cursuri, fiindcă nu sunt absolventă de filologie și probabil, pentru anumite chestii îmi lipsește baza, un mod de a gândi specific. De asemenea, nu tot ce am învățat mi se potrivește felului meu de a scrie și de a vedea literatura, însă am învățat și lucruri care să mi se potrivească, și cum fac alții (și, chiar când ceva nu ți se potrivește ție, este bine că faci schimb de experiență cu ceilalți, discuți mai multe posibilități, înțelegi cum gândesc alții). Sunt în favoarea lor, însă nu poți aplica decât selectiv, ce ți se potrivește. La fel cum nu ai scrie un roman de dragoste la fel ca unul polițist unde anchetezi crime în serie sau o conspirație politică internațională.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Asta cu filologia e foarte relativă… O zic fiindcă am mai auzit ideea. Nu mai știu cum e-acum foarte bine, dar ne amintim cu toții că filo era pe vremuri fabrică de profesori, nimeni nu te învăța să fii scriitor…
Ai dreptate și tu, evident, dar rămîn la părerea mea, că nativitatea e baza și că aceste cursuri pot fi cel mult adjuvante, auxiliare… Mai e un cuvînt, mai potrivit, dar îmi fuge acum – o fi la alt maraton 😁
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Exact asta e, informatiile specializare nu pot suplini harul scrisului – clar – , dar pot slefui produsul finit, in multe dintre cazuri.
ApreciazăApreciază
Nu voi spune decât că am văzut pe FB un tip care îmi e simpatic aşa, de la distanţă, care spunea că va face un curs din ăsta. Era undeva la 1000 şi ceva de lei cursul. „Profu” are o singură carte scrisă.
E ca aia cu autorul cărţii cum să faci un milion de euro. A făcut din vânzarea ei.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Potecuță, asta chiar are iz de banc foarte reușit… 🙂
Ar trebui să circule în varianta asta!
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Sarlatani sunt in toate domeniile si discernamantul trebuie sa intre aici in actiune. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Chiar se nimerește să am un text pregătit pe tema asta, o să-i zic, inspirată de discuțiile noastre, „Eu-l lui Neluțu”, deși-i dădusem alt titlu inițial 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Asa, asa!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
👏🍰
ApreciazăApreciat de 2 persoane
🙂 💚
ApreciazăApreciat de 2 persoane
O seara frumoasa! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu har și carte/ ajungi departe. 😁 Mi-a ieșit! Nu dați cu pietre.
Mi-a plăcut punctul de vedere al Anei și mai ales exemplificarea lui Dumas. Spor și ție la toate! Mulțumesc, amandurora! 😘❤️
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumim! Asta cu Dumas am retinut-o de cand eram copil si mi s-a parut buna de luat in calcul, iar acum chiar mi-am amintit de ea, chiar daca intr-un alt context. Seara frumoasa, Ina! ❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Și noi mulțumim! După tine, Ina, dau cu inimioare, pot? 😀💚💚💚💚💚💚
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sigur, dar ai direcție sau le prind că la handbal?? 😁❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dacă natura nu te-a însămânțat cu talent, poți să treci prin șiruri infinite de cursuri, fără să produci literatură de calitate.
Pe de altă parte, nu toată lumea care scrie dorește să devină un nou Eminescu. Unii doresc doar să se elibereze de trăirile care îi bântuie. Expun ceea ce fac pe un blog personal și se bucură când se întâmplă ca activitatea lor rezoneze cu sufletele celor care îi trec pragul. E ceva asemănător activitatea persoanelor care tricotează pentru eliminarea stresului😜
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred ca de acolo porneste totul, iar faptul ca acum se poate publica pe blog este un lucru extraordinar.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
A republicat asta pe adropofinspiration.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Primul meu soț a fost pictor. Unul bun. Un foarte bun portretist. Într-o zi a venit la noi în atelier o doamnă cu un bloc de desen. Ce dorea doamna!? Să i se deseneze nişte flori că şi ea le poate colora! Şi le-a colorat! Şi avea o vorbă (soțul): între a picta şi zugrăvi este o diferență! Adică degeaba crezi că poți, dacă n-ai talent!
Excelent articol! Subscriu pentru însuşirea gramaticii limbii române. Că, vorba Issei, îți mai scapă câte ceva, aşa mai mititel, deşi n-ar trebui, dar când tu habar nu ai când şi cum să foloseşti ortogramele sau câți „i” pui şi de ce, nu cred că e cazul să mai luăm în discuție talentul.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Doamna aia nu putea să-și ia o carte de colorat pt copii, de la librărie? :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O, Issa, sigur că putea! Numai că ideea ei era ceva de felul acesta: dacă el îmi desenează florile şi eu pot întinde culorile. In capul ei important era desenul! Doar că în pictură esențială este culoarea! Pentru un artist, iarba şi frunzele nu sunt niciodată numai verzi; după cum cerul şi apa nu sunt niciodată numai albastre. Dar, vorba ‘ceea: toată lumea iubeşte arta, dar nu toți suntem artişti.
Una din multele întâmplări din atelierul nostru. Fostul…
Şi în cel de acum se întâmplă lucruri minunate…poate voi scrie cândva…🤗
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Scrie-le, că tu scrii foarte frumos. Și poate le vei și aduna cîndva…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Pe chestiunea gramaticii nu am mai insistat, fiindca mi se pare oarecum ceva de minima decenta. Acum, exista greseli si greseli, de la cele mai grave si pana la cele izvorate din lipsa de experienta, neconcordante de timpuri, repetitii, chestiuni care se pot intampla mai ales la inceput, fiindca nu toti avem studii filologice, asta e clar. Aici intervine si rolul editorului, sa ofere sfaturile necesare perierii manuscrisului, iar nu de a corecta ortogramele de care aminteai. Cat despre ce ziceai cu florile pictate, e foarte relevant.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Bine punctat. Fiecare autor— indiferent că este sau nu publicat, blogger sau ce o mai fi, trebuie în primul rând să scrie corect. Apoi, da, sunt necesare cursuri de scriere creativă dacă vrei să publici o carte bună.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Aici, Geo, as vrea sa fac o precizare, ca sa nu se inteleaga gresit parerea mea. Consider ca studiul respectiv poate fi la fel de bine unul individual, nu trebuie neaparat ca autorul sa faca te-miri-ce cursuri oficiale pompoase si sa isi ia diplome peste diplome. Ideea este de a cizela ce se poate, de a imbunatati, de a invata, lucru pe care, pana la urma, cam trebuie sa incercam sa il facem cu totii in activitatile noastre, oricare ar fi acelea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bine punctat. Talentul e aplicabil doar cu restul ingredientelor din articol și din comentarii.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Pentru rezultate optime si in cele mai multe cazuri! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană