Era șefa serviciului de resurse umane dintr-o multinațională.
Fusese o petrecere cu toate departamentele firmei, cu invitați speciali, cu muzică, șampanie și confeti. O petrecere foarte reușită, în care discursul ei strălucise. A vorbit despre succesul recrutărilor după ce schimbase grila de intervievare a candidaților și apoi foarte puțin despre management, cât să introducă următorul vorbitor. Îi plăceau mult astfel de treceri fine, care sugerau și o muncă în echipă a tuturor birourilor firmei.
Dar se terminase și acum, rămasă printre ultimii, în drum spre ușa din lemn masiv a sălii de protocol, strânse inconștient câteva hârtii de pe mesele pe lângă care trecea.
– Ce faci cu ele? o întrebă, mirată, amica ei de birou.
– Le duceam la coș.
– Dragă, ai înnebunit?? Doar n-o să duci tu gunoiul, avem un oficiu de întreținere întreg!
– A, desigur, nu, nici gând, răspunse șefa serviciului de resurse umane și lăsă hârtiile făcute ghem în palmă pe ultima masă, cred că-s foarte obosită…
Ajunsă la mașină, apăsă pe telecomanda portierei, urcă și porni.
Ultima replică, însă, îi stăruia în minte cu bâzâit de stop-cadru pe un film vechi, alb negru, al cărui ecran tremura imperceptibil.
„Doar n-o să duci tu gunoiul!” se împletea cu „du odată gunoiul, ce mai aștepți?”, cu „ai dus gunoiul azi?” și cu restul variantelor disponibile pe tema dată în limbaj uman.
Fusese săracă. Foarte săracă. Crescuse într-o mahala, cu mamă bolnavă, tată bețiv si trei frați golani.
Prima ei sarcină familială, cum începuse să meargă bine în picioare, fusese să ducă gunoiul.
– Măcar atâta să faci, du și tu gunoiul! îi ziceau cei care se nimereau acasă când se umplea mica găletușă.
O ținea minte și acum, era de plastic, verde, roasă și plină de desene și litere cu carioci, furate de frații ei în puținele ore când dădeau pe la școala de cartier.
De pe găletușă învățase primele ei litere. Nu știa atunci că frații ei scriu prostii și, până ajungea cu ea la capătul aleii, unde era un tomberon comun pentru toate cele patru blocuri dimprejur, se oprea, se odihnea și întreba oamenii din jur:
– Ce literă e asta?
Oamenii se opreau, se uitau și îi răspundeau râzând, invariabil râzând, dar ea trecea peste râsul lor neînțeles încă și, până reținea o literă, o uita pe cea dinainte. Cuvintele încă nu se închegau. Au trecut câțiva ani până a reușit să le buchisească, dar acum era și ea aproape de vârsta școlii și s-a îngrozit de ele, aflându-le sensul între timp. Pentru asta, se încuraja singură, neavând cine s-o facă, pentru asta trebuie să merg la școală, ca să învăț cuvinte mai frumoase!
Și a învățat cuvinte frumoase și bune, a luat și note mari. Era o elevă eminentă, dar la ea acasă acest fapt nu avea valoare și a continuat să ducă gunoiul până a terminat liceul.
Apoi a dat și la facultate și a intrat. S-a îndrăgostit și s-a mutat cu iubirea vieții ei. Ea învăța în continuare, el tocmai terminase facultatea și se angajase. Lucra mult și seara venea frânt acasă.
Ea, fiindcă avea timp și era și obișnuită, gătea, făcea curat și, bineînțeles, ducea gunoiul.
Apoi au venit cei trei copii, pe rând. I-a crescut, i-a îngrijit, a gătit, a strâns după toți și a dus gunoiul în continuare.
Copiii erau măricei acum și ea, între timp, se angajase. Cam tot atunci, își dădea ea seama abia acum, trecând, în drum spre casă, mașina pe pilot automat și vizionându-și filmul vieții fără oprire, cam tot atunci au început neînțelegerile dintre ea și fosta iubire a vieții ei, care îi era încă soț legitim și, mai nou, manager al unei renumite firme de automobile.
Când se întâlneau seara, schimbau câteva vorbe obișnuite și el observa:
– N-ai dus gunoiul!
Plictisită, i-a zis odată:
– Dar mai du-l și tu, că nu se întâmpla nimic deosebit cu Pământul dacă faci gestul ăsta.
– Păi ce, se apărase el, eu am mâncat atâta pepene, să umplu un coș întreg?!?
Renunță, fiindu-i clară necooperarea, în ciuda argumentelor aparent valide.
Altădată, el îi replicase, tot la bombănelile ei:
– Învață-ți copiii, dacă nu-ți place, să-l ducă și ei.
Avea două fete frumoase și deștepte și un băiat la fel, de care era foarte mândră. Nu îi dăduse prin cap așa ceva, nu putea să-și explice de ce, deși stăteau acum într-un apartament mare, luminos, cu ghena la doi pași, pe același palier. Poate s-a gândit că vor avea timp să-și ducă propriul gunoi când vor fi la casa lor. Sau poate că și-a zis, fără să vrea și fără să se gândească la faptul că erau doar niște sarcini comune împărțite armonios, că nu voia ca și fetițele ei să fie cele care duc gunoiul. Se va gândi mai târziu la asta.
Deocamdată puse filmul să deruleze mai departe.
Apoi s-au mutat într-o vilă cu etaj și mansardă. Copiii au crescut și dădeau rar pe acasă. Și-au luat și menajeră. Menajera făcea toată treaba în casă, inclusiv operațiunea de ducere a gunoiului. Însă venea doar o dată pe zi și mai întotdeauna elegantul recipient, din lemn de fag lăcuit, cu capac și pedală automată și cu pungă inodoră și ignifugă, pus acum la vedere, nu pitit, ca pe vremuri, se umplea de mai multe ori pe zi. Tot ea ducea gunoiul.
În fața porții vilei, o deschise cu telecomanda, parcă mașina și, coborând, observă că, din toată casa, doar în bucătărie era lumină. Fosta iubire a vieții ei – sau iubirea fostei ei vieți, îi veni subit în minte – o aștepta:
– Bine c-ai venit, du și gunoiul, se-nvârte câinele în jurul lui și mă deranjează la cititul știrilor până pui masa.
Și atunci se hotărî brusc.
– Vreau să divorțăm. Împărțim vila, cheltuielile și necesitățile în două sau o vindem și ne luăm altele, mai mici.
Și ieși în curte, luând câinele cu ea, fără gunoi.
Mâncase la petrecere și nu îi era foame, nici sete. Se așeză, relaxată ca niciodată, pe bancă, mângâind în neștire blana prietenului canin, și-și spuse: perfect, dacă tot am rămas, în esența mea de om, fetița care duce gunoiul, măcar să mi-l duc pe cont propriu până mă decid dacă e nevoie să fac sau nu terapie pentru această traumă din copilărie tocmai conștientizată.

Micile chestiuni sacaitoare ale vietii… aici se vede iubirea adevarata, rezistenta la aceste trebusoare de uzura, detaliile aparent neinsemnate, dar care, adunate an de an de an, pot ajunge sa umple un pahar. O povestire cu mesaj clar si important.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da 🙂 Încerc să am mereu un mesaj, direct sau nu. Deși uneori nu-l știu nici eu chiar de la început și-mi apare la un moment dat singur, parc-ar face „bau”… Îți imaginezi ce ușurată răsuflu 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cred ca povestirile acestea scurte te prind de minune!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
mulțumesc! parcă le și văd, ca bluzițe estivale, azi una cu mînecuță, că e-nnorat, mîine una fără…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Hei, bine ai revenit! Chiar mi-era dor de tine! Mi-a plăcut mult povestirea, deși se încheie civilizat, cu un divorț. Iar ai ratat ocazia să scrii ceva horror. Dacă în loc de lesa cățelului tipa punea mâna pe o tigaie… altul era deznodământul. 😀
ApreciazăApreciat de 3 persoane
😀😀😀 nah, doar nu suntem în filme americane… apropo, sunt „ocupată” o perioadă, mă uit și eu, în sfârșit la Breaking Bad, după ce cred că l-a văzut tot mapamondul…
ApreciazăApreciază
… mai puțin eu, că n-am Netflix. 😦 Dar am auzit numai lucruri bune despre el, așa că mă bucur pentru tine.
ApreciazăApreciază
Deci face. Umor sec și surd, cum ador eu, și problema aia clasică bine/rău, cu întrebarea unde-i, de fapt, limita…
ApreciazăApreciază
Fargo ai văzut? Dacă nu, trece-l pe listă. Imi pare că ți-ar plăcea. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
nu, și da, se recomandă cam împreună 🙂 îl trec.
ApreciazăApreciază
În altă ordine de idei, în timp ce citeam… ea strânge hârtiile de pe masă, iar colega sare în sus… credeam că-i indignată că vrea să arunce hârtiile la coș și nu reciclează. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Tu ar trebui să fii ajutor de muză sau, nu știu, consultant literar sau să se inventeze o știință a detaliului, dacă nu e încă… și mie mi-era dor de din astea :)) ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
*blush* Mulțumesc. 🙂 Adevărul este că reciclatul a ajuns a doua natură la mine. Am început timid cu câteva hârtii, ziare, acum reciclez și plastic. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Super. tulburarea obsesiv-compulsivă n-am abordat-o încă.
Nu-i un apropo, Doamne ferește, ci o idee, evident, ieșită iar din cuvintele tale… :))
ApreciazăApreciază
Până la urmă, așa… încetul cu încetul, te aduc eu la un personaj care să pună mâna pe tigaie. 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
😀😀😀 nu prea le știu psihologia, să le fac credibile, cum îmi place mie, dar, vorba ta, nu cred că-i mare lucru…!
ApreciazăApreciază
Normal că nu-i mare lucru. Toată lumea are o tigaie în casă. 😀 Glumesc. Da, psihologia… e complicat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
chiar așa, doar n-o să rămân un scriitor de intelectuali ratați, promit să mă ocup și de mediul cu tigăi în cap. Neapărat!
ApreciazăApreciază
Aaaa, uite aici nu sunt de acord cu tine. Eu cred că orice om – intelectualul intelectualilor – în anumite condiții, când îi ajunge cuțitul la os, poate să folosească o tigaie pe post de armă letală. Așa că îți arunc o provocare. Personajul dintr-o viitoare povestire cu tigăi, va fi neapărat intelectual.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
provocare acceptată, oricum marii psihopați sînt intelectuali :)))
ApreciazăApreciază
Exact! Sunt mai greu de prins. 🙂 În plus, în povestirile polițiste care se respectă, ucigașul e întotdeauna persoana pe care o bănuiești cel mai puțin. Cine s-ar gândi că Dom’ Profesor și-a ucis nevasta cu o tigaie? E bărbat rafinat, dacă voia s-o omoare, folosea și el ca tot intelectualu’, otravă. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aha, deci te-ai extins la crimă, nu mai ajunge o simplă lovitură cu tigaia… 😂😂 Crime chiar nu promit, dar cu psihopații nu mi-e deloc greu :))))
ApreciazăApreciază
Las micile amănunte la latitudinea ta. Doar tu ești autoarea. Dar tipul din povestirea de față merita măcar o comă indusă de tigaie. În fine… 🙂 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Gata, mi-am însușit: criminal-tigaie-intelectual… 😀😀
ApreciazăApreciază
intelectual-criminal-tigaie. Cum ai pus tu problema se subînțelege că un criminal dă cu tigaia și devine intelectual. La așa facultate simplă m-aș fi dus și eu. 😀 😀 Jesus, sunt mortală azi. Numai aiureli spun. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
păi poate omoară un intelectual și se face transferul de inteligență prin coada tigăii… na, că eu pot să spun prostii și mai mari :)))))
ApreciazăApreciază
O dăm deja în SF, dar nu-mi displace ideea. 🙂
ApreciazăApreciază
Wp ăsta e nebun de-a binelea, îți răspunsesem de dimineață, de pe laptop, și acum îmi apari chiar ca necitită… Știu deja cine-i victima, un it-ist, și criminalul – nevasta intelectuală :)))
ApreciazăApreciază
Soțul tău e IT-ist? 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😂😂😂 da!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La noi se întreba „Cine vrea să fie Cineva? Cineva să ducă gunoiul!”
Totuși, ca o astfel de povară să te ducă la divorț, înseamnă că niciodată nu ai pus piciorul în prag, n-ai lăsat gunoiul să dea pe afară.
Faptul că mamele consideră că progeniturile lor se înjosesc contribuind la viața de familie, ducând gunoiul, trebuie să recunosc că mă deranjează și pe mine. Eu făceam diverse treburi casnice, pentru ca să-i ușurez munca mamei mele, nu că mi se cerea, ci pentru că țineam la ea…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
da, sînt multe direcții în care poți să o iei cu reflecțiile, asta mi-am și dorit 🙂
prima mea idee, aia principală, dacă vrei :)) , a fost faptul că, de obicei, un detaliu insignifiant poate declanșa o schimbare majoră – de aici și divorțul respectiv, care e doar parte din proces, nicidecum o rezolvare.
în altă ordine de idei, pe fb tocmai mi-am amintit, cu o prietenă din prima copilarie, cum de multe ori foloseam dusul gunoiului ca pretext ca să mai iesim un pic pe-afară… 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acum pot să spun şi eu ceva!
Evoluție şi involuție! Fetița ta s-a maturizat cam târziu sau poate la timp, dar sper să-i fi rămas suficient timp să-şi ducă doar când vrea „gunoiul”, propriul gunoi, dar nu şi pe al altora! Poate aşa va realiza cât de bine e să decizi tu pentru tine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Să te trezești (awakening, nu waking up) nu cred că-i târziu vreodată 🙂
Dar asta cu decisul pentru tine însuți… e ok, desigur, pînă la faza incipientă, de copil, cînd nu ai cum să faci asta, ci să iei ce ți se dă – or acolo mie mi se înfundă percepția. E karma, adică tot alegerea ta, să vii acolo unde-ți va fi rău, ca să plătești/reglezi ceva? Sau e altceva, ce eu, cel pușin, nu pot să percep? Că ceva tot e…
ApreciazăApreciază