Amintirile din copilărie sunt, adesea, mai mult senzații, imagini disparate, clipe – risipite de altele; uneori, doar uneori, clipe adunate – decât amintiri în sine, în forma lor cunoscută conștient.
În copilăria mea, prieteniile parcă se închegau altfel decât azi. Sau așa mi se pare mie azi, care, trecând cum trece orice om normal prin spitale de-a lungul câtorva decenii, cu diverse ocazii, nu am legat o prietenie strânsă cu nicio asistentă medicală. Mama a reușit acest fapt – de altfel, pe unde trecea ea ne alegeam cu prieteni de familie, de durată mai scurtă sau mai lungă.
Una dintre aceste prietenii, deci, a fost cu o asistentă. Ela. Au fost întâi ele prietene, apoi familiile noastre între ele. Ne vizitam și ne simțeam perfect în acele oaze duminicale pe care chiar și atunci le percepeam ca fiind în afara timpului obișnuit.
Ela era de o frumusețe inimaginabilă minții mele de fetiță de zece ani. Am fost tulburată mult timp de vraja pe care o exercita.
Era înaltă, bine făcută, mai corect zis: superbă, cu un păr lung, negru tăciune și ondulat natural, cu ochii mari și negri, a uimire veșnică de viață. Era plină de o viață fără sfârșit și pentru mine devenise icoana tinereții fără bătrânețe.
Max, soțul ei, era la fel de înalt, de bine făcut și de frumos, tot creț, și tot brunet, și tot foarte jovial.
Aveau și o fetiță, mică tare – cred că de vreun an, când îi aveam eu pe cei zece – și orice întâlnire a noastră era cu grătar, cu mâncare bună și cu băutură pe măsură. Și mai era cu o veselie de neoprit.
Max asculta un anumit gen de muzică, pe care nu-l puteam defini, pentru că nu-l auzeam la radio și nu cânta nimeni în română.
În perioada când i-am cunoscut, abia se mutaseră, aveau o casă mare și cam goală; doar cu strictul necesar. Minimaliști, aș zâmbi azi.
În acest ”strict” intrau și niște boxe cum nu mai văzusem niciodată – și nici n-am mai văzut, până s-a terminat comunismul, la nimeni. Erau înalte, foarte înalte și subțiri – în orice caz, mai înalte decât mine, fetița de zece ani – și aveau cel mai de cinste loc din casă. Erau ca niște omuleți de sine stătători, cu glas. Erau marea pasiune a lui Max, aduse – cum altfel – „din afară”.
Una dintre melodiile lui preferate era Purple Rain și când o punea, mai mult parcă decât la orice alt cântec, duduia podeaua, tremura geamul, tresăreau toate în jur și în mine. Mă speriam de fiecare dată la acordurile refrenului și îmi plăcea de fiecare dată la fel de tare, încercând de pe atunci să înțeleg ciudata combinație pe care o face uneori spaima cu plăcerea.
După vreo doi ani acompaniați astfel de nelipsitul Prince, al cărui nume aveam să-l aflu întâmplător și în cu totul altă ocazie, a apărut în familia lor micul Dan. Dan era noul lor bebeluș care, spre surprinderea mea, în loc să aducă cu el o bucurie nemărginită și distracție și mai mare, a adus numai controverse, deoarece, chiar așa mic cum era, nu semăna deloc cu surioara lui, Ana, și nici atât cu tatăl, Max, a cărui furie începuse să tindă spre decibelii boxelor preferate.
Cele câteva întâlniri sporadice care au mai urmat nu au adus lămuriri în plus – în niciun caz sufletului meu de copil. Dar piesa se terminase și până la urmă, cum aveam să aflu puțin mai mare fiind, Ela și Max s-au despărțit.
Prințul și prințesa mea muriseră. Căci, deși auzeam intermitent prin casă de dreptatea fiecăruia în parte, dată de părintele meu de același sex cu cel inculpat, pentru mine Ela a rămas până azi prototipul femeii frumoase și fericite, iar Max, al prințului neînțeles. Eu i-am iubit pe amândoi egal.
La un moment dat, s-au stins și discuțiile mărunte despre ei, din ale căror resturi mă mai hrăneam într-o speranță nebună că, într-o zi, ritmul boxelor se va lua din nou la întrecere cu acela al râsului.
Dar nu s-a mai întâmplat niciodată. Au venit altele, au trecut altele, am crescut, am acum, poate, dublul vârstei Elei mele din copilărie.
Din toată această poveste, peste care s-au scurs zeci de ani, dintre toți protagoniștii ei, mai degrabă, nu a mai rămas nimic.
Oamenii vin, se duc, se despart, cresc, descresc, se schimbă.
Lucrurile sunt și ele mereu altele.
Anotimpurile plouă, ning sau luminează, amintirile se estompează până devin, uneori, o linie continuă.
Am rămas doar eu, să îmi aduc aminte mult, mult prea rar. Și a mai rămas senzația aceea de vibrație a unui univers insondabil, când mai aud undeva, întâmplător, Purple Rain a lui Prince…
Publicată înițial în revista Timpul Bruxelles: https://revistatimpul.ro/timpul-bruxelles/purple-rain/
sursă foto: brava.org
…. pana la urma toata realitatea care ne inconjoara este un fel de piesa de teatru, unde, pentru o perioada efemera de timp, avem si noi un rol mai mic sau mai mare de jucat.
Vezi tu Issa, exista oameni care raman cu ceva in urma rolului pe care l-au jucat, dar din pacate exista enorm de multi care nu au inteles nimic din rolul jucat.
PS: Multumesc pt ca mi-ai reamintit despre acea melodie, am crescut cu ea, dar si cu altele.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Cred că și propria-ne realitate e distorsionată… Băgam mîna în foc că eram mult mai mică. Am căutat acum pe net cînd a fost lansat albumul Purple… în 84. Deci eram deja în liceu. Tot acum am văzut că Prince e mai mare cu zece ani decît mine. De fapt, era… dar uite cum niște acorduri rămîn.
Ca să nu mai zic și de ce spui tu.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu eram inca la sc gen in 84. Pe vremea aia veneau „navigatorii” cu casete audio. Ei cand ajungeau in porturi, inregistrau muzica de la posturile de radio pe care le prindeau pe acolo si apoi le aduceau in Ro. Asa l-am auzit prima data de Prince sau de „rivalul” sau … Michael Jackson..😂😂 Apoi au aparut casetele video ….
Ce vremuri … 😊
Da, tu ai dreptate, fiecare are propria realitate, care e mai mult sau mai putin distorsionata.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Chiar așa, la voi ajungeau pe mare, prin vest ajungeau pe la sîrbi… oare în București cum ajungeau casetele (și nu numai) „pe sub mînă”? Cred că erau trasee ca la traficanții de azi 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
O poveste pe cât de frumoasă pe atât de tristă… dar ca în viață. Mi-ai amintit de copilărie și de astfel de vizite ce reprezentau o mare bucurie și pentru mine, dar și un motiv de tristețe acum, fiindcă la unele povești le știu continuarea, ce n-a mai fost deloc izvor de veselie…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, ce sentiment ciudat… Povești prin care și pe lîngă care trecem și rămînem – sau nu – cu ceva 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
O scriitură frumoasă despre o poveste tristă! Cât despre cântec…la fel de proaspăt ca-n anii de demult!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
un scurt flash… îmi vin cîteodată și, cînd le pot (de)scrie, mă bucur de asta 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Una dintre melodiile pe care le pot asculta de nenumarate ori! Solo de chitara e genial dupa parerea mea!
Interesant cum in amintiri se leaga persoane de melodii, mirosuri, gusturi….
ApreciazăApreciat de 1 persoană
memoria umană… atît de imperfectă și atît de dragă uneori 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu înțeleg nimic. Cum adică bebelușul nu semăna cu tatăl? De test de paternitate n-au auzit? Am un vecin al cărui părinți sunt bruneți cu ochi căprui, iar el este blond cu ochi albaștri. Dubios, nu? Nu! Băiatul e bucățică ruptă bunicul din partea tatălui, care era blond cu ochi albaștri. Sper din toată inima că fanul Purple Rain a avut și alte probe în afară de înfățișarea lui Dan.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
avea, evident, prea multe chiar, dar nu le știam eu atunci, cînd vedeam numai partea idilică și mi se păreau amîndoi desăvîrșiți. Ulterior s-a dovedit cea mai banală poveste de și cu înșelăciuni, dar nu am vrut să insist asupra aspectului respectiv, ci numai asupra a ceea ce ne rămîne nouă uneori în minte, în suflet, unde vrei tu 🙂
ApreciazăApreciază
Ce poveste. De fapt, e viaţă. Şi uite cum se leagă cumva de melodia asta şi trezeşte amintiri. Cred că sunt multe melodii care duc cu ele asemenea poveşti din care nu rămân, iată, decât acordurile când oamenii descresc…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
da… mai am cîteva. și sigur fiecare purtăm în noi măcar un singur acord muzical subiectiv 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eroii sunt si ei oameni… iar Purple Rain e o super piesa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, e chiar o lecție cumva și asta 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce interesant rezonează amintirile cu muzica și ce sentimente poate să reaprindă…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da 🙂 mă bucur că am reușit să redau asta, desi mereu mi se pare, după ce-am spus ceva, că puteam si mai bine 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Totdeauna se poate mai bine, dar mie mi se pare că primul impuls cuprinde sentimente, iar prelucrările ulterioare nu fac decât să ascundă ceea ne-a scăpat prea ușor…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai dreptate… mi s-a mai spus și am remarcat și eu 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană