Am început, de curiozitate, un serial rusesc foarte bine cotat: „Spre lac”. De la primul episod, m-au frapat cîteva scene, care azi m-au pus în dilema de a relua cel puțin primul episod, că poate n-am priceput eu bine, sau de a citi (încep să fac asta tot mai des…) despre el. Nelămurită nu pot să rămîn.
Așadar, ce aflu prima dată de pe net: că titlul original al serialului era „Epidemia”. Și, cum bine zicea blogul (parcă) pe care am citit asta, bine-a făcut Netflix, cumpărîndu-l, să-i schimbe numele, căci click de la mulți ca mine pe el nu cred c-ar fi văzut.
Trecînd peste asta, din primul episod, cînd se instalează o epidemie ciudată, rușii nu stau pe gînduri, ca la noi, ci iau măsuri de izolare în genul unui joc din copilărie pe care nu mai știu cum îl cheamă: acela în care încremenești acolo unde ești la o comandă verbală.
Ei bine, mi se pare foarte firesc (nici gînd de dictatură sau alte bazaconii…). Însă fiecare vrea să scape, să fugă, să găsească un alt loc în care să se simtă în siguranță – prin urmare nu rămîne nimeni unde l-a prins epidemia și exact pe asta pare să se structureze serialul.
Toate bune și normale, inclusiv apariția instantă a bandelor de jefuitori – niște mujici siniștri.
Numai că, pe lîngă bandele respective, mai sînt unii, foarte bine organizați, cu ierarhii, înarmați cu puști și logistică pînă în dinți, îmbrăcați în negru complet, inclusiv cu măști de gaze, care pătrund în case cu forța și fac prăpăd în oameni și obiecte. Nimeni și nimic nu rămîne în picioare în urma lor – mult mai rău decît în urma bandelor de tîlhari obișnuiți. Ei, de altfel, dețin și controlul la intrarea în Moscova, unde e carantină și nu poate trece nimeni de aceștia nejustificat sau fără acte.
Nedumerirea mea: cine sînt ei… (cei din imaginea reprezentativă, pe care am reușit să o găsesc chiar pe site-ul oficial Netflix)? Pentru că, în mod firesc, ar fi armata sau miliția. Dar, după comportament, sînt desprinși din iad.
După această informație am căutat pe net și singura precizare pe care am găsit-o a fost una firavă: „forțe paramilitare”…
Nu mă satisface, tot nu pricep și parcă nici n-aș merge mai departe, în ciuda faimei filmului și curiozității mele, cu așa nedumerire.
Film: Spre lac

Parca am vazut ceva asemanator acum cativa ani in Crimeea. Erau aceiasi soldati din „unitati speciale” si toti vorbeau ruseste. Spre deosebire de film, in Crimeea a fost chiar o realitate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aha. E (de film vorbesc) un sentiment foarte nașpa, uniforma ar trebui să inducă siguranță, nu oroare… Nu știu dacă mă pot obișnui cu asta – parcă mă uit la un film cu radicaliști islamici 😦
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Am urmărit de curând mai multe documentare pe net si mi-am dat seama ca în realitate nu știm mai nimic din ceea ce se petrece la nivel global. Spre exemplu ca atât în Franta cât si în China se lucrează de zor pentru a crea soldatul „aumentat” sau robotizat atât prin medicamente care sa-i mărească capacitatile fizice, cognitive, de percepție si psihologice, cât si prin modificări ADN. Asa ca nu ar trebui sa ne mire daca în câțiva ani vom vedea pe strada exact trupele pe care le vezi tu acum în film.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu, sincer, m-am gîndit imediat la trecut, văzînd scenele respective… La brutele care ne-au năvălit, conform diverselor convenții internaționale, și ne-au făcut praf femei, case, copii, credințe, tot ce le-a ieșit în cale, conform poveștilor bunicilor noștri… Imaginea asta mi-au evocat-o trupele alea negre din film, că de aia m-am și blocat în vizionare 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Știu despre ce vorbești…Si mie mi-au povestit despre brutalitatea soldaților ruși, despre femei violate si gospodarii devastate, însă aceștia cred ca vor rămâne mici copii pe lângă ceea ce se „construiește” acum…Pentru ce? Pentru ce se pregătesc atât?
Eu nu am vazut trupe de soldati rusi sau nemti decât în filme însa prima mea iesire din tara, cu ceva timp în urma am facut-o cu autocarul. În Austria, în mijlocul noptii, pe o strada care se afla în mijlocul unui câmp, ne-a oprit o patrula. Nu pot sa spun daca era de politie, sau de la armata însa m-au înspaimântat cu adevarat. Aratau exact ca cei din trupele naziste: cu aceeasi casca, aceleasi cizme din piele, aceleasi mitraliere, aceleasi priviri inexpresive. Unul s-a oprit lânga sofer cu arma la piept si alti doi au început sa controleze bagaje. A fost ca într-un coșmar si m-am întrebat daca asa teribil mi s-a părut mie atunci ce simțeau bieții oameni când se trezeau în fata unei astfel de trupe în vreme de razboi?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce aiurea, nici nu vreau să mă gîndesc.
De altfel, o să și renunț la serial, chiar nu văd pe nicăieri nici o explicație sau părere despre trupele alea, zici că nu-s sau că sînt creun adevăr așa banal, că numai eu nu-l știu. N-au frapat pe nimeni. Sau am făcut eu conexiuni prea aiurea…
Cred că un desen animat e cel mai binevenit… 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu siguranta. Invita la optimism…:)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Teritoriul nu poate fi stăpânit de tancuri. Aici au greșit nemții în blitzkrieg și rușii în Afganistan. Nu-i suficient să pătrunzi, deși e important să faci un cap de pod, dar trebuie să-l menții, iar pentru asta ai nevoie de logistică. Asta au priceput americanii când au făcut Marea Debarcare. Menținera unui teritoriu se poate face doar prin genocid, sau asimilare. Prima variantă e cea mai rapidă, dar nu cea mai eficientă, pentru că s-a demonstrat practic că un genocit total nu este posibil, a doua e mai costisitoare, implicând resurse umane, materiale și psihice, deosebite.
Prima variantă de poate lua în calcul atunci când obiectivul este localizat și poate fi valorificat în scurt timp, a doua variantă se ia în calcul atunci când obiectivul este dispers, iar calculele tactice indică un profit acceptabil costurilor în vieți și tehnică.
În ambele cazuri, care mișcă nu mai mișcă.
Dar asta a fost pe vremea războiului clasic.
Acum nimeni nu mai vrea să fie Gingis-Han.
Acum doar arunci sămânșa urii și după aia vinzi armament… prost.
Nu mai există onoare și jerfă ci doar lașitate și trădare.
Este logic atunci să fii împușcat de soldații care ar trebui să te apere, dar și să-ți găsești refugiul printre niște nelegiuți.
Iar atunci când, din ruine se ridică o altă armată, să te întrebi: Who fuck are this?
Mișto!
Am să scot ceva pe chestia asta!
😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Despre ridicarea unei armate din ruinele a ceea ce n-a funcționat și din refugii neașteptate? Da, e un subiect bun și greu 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sau diferența dintre feluritele războaie… De multe ori m-am gîndit și eu, cu mintea mea (nu așa tactic, ca tine). Dar n-am intrat niciodată mai mult în subiect. Nu mă simt în stare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Moșule, ce pro ești! 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte greu. Închipuie, dacă-ți poți închipui, că doi oameni: Lenin și Stalin au făcut asta într-un uriaș pustiu. Au reușit, unul prin ideologie, altul prin puterea armelor, să refacă uriașul cu picioare de lut, o imensitate fără de stăpân, pradă jefuitorilor.
Poți să-ți imaginezi puterea psihică a acestor doi oameni care, prin voința lor, au mișcat din loc milioane de oameni? A fost ceva la fel de groaznic pe cât de sublim, iar apoi istoria a fost neândurătoare, ca orice distopie și visul lor s-a transformat în scrum și cadavre.
Rușii știu ce știu atunci când au făcut acest serial, Au trăit-o pe pielea
ApreciazăApreciază
Cumva pot să-mi imaginez. Sublimul o veni din ansamblu și de la privirea din depărtare istorică, temporala, geografică… Groaznicul – din tot restul… Groaznicul e fapta în care li s-au întrupat visele de mareție de pe hîrtie.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu mă uit. Am oroare de filme turceşti şi ruseşti.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Rușii sunt geniali în artă și mujici în viață. Dar filmul ăsta n-are nici o legătură cu Tarkovski, l-am lăsat baltă deja 🙂
ApreciazăApreciază
Exact! Imi place aproape tot ce-au produs în materie de artă. Trebuie să recunoaştem: sunt foarte buni! Dincolo de artă!???
ApreciazăApreciat de 1 persoană
I-am studiat, dar nu-i cunosc… 🙂
ApreciazăApreciază
Păcat că suntem pe două canale… paralele. Eu, pe HBO GO și tu, pe Netflix. Aș fi vrut să văd și eu dacă filmul acesta merită ”faima” de care ai pomenit.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ce nervi am încă pe hbo…
Deci nu – adică, după mine, n-o merită.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu mai rezist, poate și datorită nostalgiei, fiind primul canal de filme la care m-am abonat în urmă cu un sfert de veac.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Clar că și la mine-i chestie de obișnuință 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte ciudat. Nu ştiu nimic de filmul ăsta, doar ce am citit la tine. Ar putea fi varianta ca de fapt epidemia să fie un motiv al unora răi de a devasta case şi oameni, cum spui, şi de fapt, adevărata armată să reuşească să-i nimicească pe ăştia care nu-s armată? 🙄 Ştiu, fabulez, dar caut o explicaţie logică pentru asta.
Sau e metafora, mai ales că filmul se numea cum spui, şi e despre nişte unii care profită de asta pentru a… ceva cu economia mondială, bla, bla? M-am dus cam departe, ştiu. Dar pe bune dacă pricep cine ar putea fi ăştia. Pe cine să punem să ne facă rezumat? 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Habar n-am 😀 dar văd că-n cercul nostru comun nu știa nimeni de el.
Din cîte-am mai citit, încercînd să mă dumiresc, gîndești prea conspiraționist :))) Pare fără oculta mondială, doar niște oameni care vor să scape, cică se îmbolnăvește si unul dintre ei… Altă dramă, alte episoade.
Dar încep să cred că mascații ăia care m-au oripilat pe mine sînt ceva firesc, de nu-i bagă nimeni în seamă 🙂
ApreciazăApreciază
Când e vorba de filme, da. Că am văzut că noile tendințe spre asta duc. Nu spre oculte neaparat, dar oricum am văzut multe filme noi cu niște idei de mi s-a făcut dor de „nu trage, dom’ Semaca” deși nu sunt fan deloc.
Altfel… m-am dezabonat de la blogurile cu idei conspiraționiste deci nu mai e cazul să spun că-n viața de zi cu zi nici nu mă intersectez cu astfel de idei 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, și eu mi-am mai luminat orizontul virtual, că-n timp se tot întunecă de la sine 😀
Știi, la început îmi ziceam în gînd, cu jenă: dar cum, e o opinie, alta decît a ta, trebuie s-o tolerezi! Aiurea… acuma-mi zic: Doamne, ce bine e, de ce-oi fi așteptat atîta…?!?
ApreciazăApreciază
Da, da, da. Şi tocmai. Că de obicei, cei despre care vorbim, nu numai că nu acceptă sub nicio formă altă opinie, ci te fac şi prost pe faţă doar pentru că ai tupeul să ai altă opinie. Deci nu mai e vorba de schimb de opinii, e altceva şi nu… mulţumesc! Mai bine fără 😀
ApreciazăApreciază
Mie uniformele pe strazi nu imi dau niciun sentiment de siguranta – e semn clar de probleme. 😀 Oricum, pare interesant serialul asta rusesc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
N-am reușit, at least, să mă atasez de el 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Issa, Jo știe ce faci aici?😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din cîte știu, we are still friends… 😀😀😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dar bag o poezea next time, să n-am probleme!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La filme încă nu mă bag. Sunt prea varză. Dar jocul despre care amintești se chema Statuile. Așa cred.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu nu l-am jucat, dar îmi amintesc ideea 🙂 si parcă și numele, asa cum i-l spui tu. În film avea o denumire sofisticată si care nu-mi spunea nimic, de-aia nici n-am reținut-o.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu îl urmăresc și mi-a plăcut diversitatea personalităților personajelor. Contextele în care sunt puși să facă diverse alegeri de viață, arată cât de diferiți putem fi în situații extreme. Cât despre ,,batalioanele morții”, sunt trupe speciale care adună toți supraviețuitorii sub suspiciunea că sunt infectați. Mi-a plăcut, aștept urmarea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Deci mujicii negri și mascați sînt trupele speciale ale statului rus?? Că detaliul ăsta mă interesa.
Dacă nu mai apar, că ajunsesem pe la episodul 3, poate-l reiau și eu, a rămas agățat la „continuă vizionarea”…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ba da, vor apărea pe parcurs, chiar și după ce ajung la lac.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😦 atunci și eu mă mai gîndesc 😀😀
Mulțumesc ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu plăcere, Isabela!❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană