Am început, de curiozitate, un serial rusesc foarte bine cotat: „Spre lac”. De la primul episod, m-au frapat cîteva scene, care azi m-au pus în dilema de a relua cel puțin primul episod, că poate n-am priceput eu bine, sau de a citi (încep să fac asta tot mai des…) despre el. Nelămurită nu pot să rămîn.
Așadar, ce aflu prima dată de pe net: că titlul original al serialului era „Epidemia”. Și, cum bine zicea blogul (parcă) pe care am citit asta, bine-a făcut Netflix, cumpărîndu-l, să-i schimbe numele, căci click de la mulți ca mine pe el nu cred c-ar fi văzut.
Trecînd peste asta, din primul episod, cînd se instalează o epidemie ciudată, rușii nu stau pe gînduri, ca la noi, ci iau măsuri de izolare în genul unui joc din copilărie pe care nu mai știu cum îl cheamă: acela în care încremenești acolo unde ești la o comandă verbală.
Ei bine, mi se pare foarte firesc (nici gînd de dictatură sau alte bazaconii…). Însă fiecare vrea să scape, să fugă, să găsească un alt loc în care să se simtă în siguranță – prin urmare nu rămîne nimeni unde l-a prins epidemia și exact pe asta pare să se structureze serialul.
Toate bune și normale, inclusiv apariția instantă a bandelor de jefuitori – niște mujici siniștri.
Numai că, pe lîngă bandele respective, mai sînt unii, foarte bine organizați, cu ierarhii, înarmați cu puști și logistică pînă în dinți, îmbrăcați în negru complet, inclusiv cu măști de gaze, care pătrund în case cu forța și fac prăpăd în oameni și obiecte. Nimeni și nimic nu rămîne în picioare în urma lor – mult mai rău decît în urma bandelor de tîlhari obișnuiți. Ei, de altfel, dețin și controlul la intrarea în Moscova, unde e carantină și nu poate trece nimeni de aceștia nejustificat sau fără acte.
Nedumerirea mea: cine sînt ei… (cei din imaginea reprezentativă, pe care am reușit să o găsesc chiar pe site-ul oficial Netflix)? Pentru că, în mod firesc, ar fi armata sau miliția. Dar, după comportament, sînt desprinși din iad.
După această informație am căutat pe net și singura precizare pe care am găsit-o a fost una firavă: „forțe paramilitare”…
Nu mă satisface, tot nu pricep și parcă nici n-aș merge mai departe, în ciuda faimei filmului și curiozității mele, cu așa nedumerire.

Publicitate