Am mai scris o dată despre un film foarte prost. Acela era, însă, atît de prost, încît merita comentat. Era o capodoperă de prostie, demn de Zmeura de Aur. Acesta, Brazen (sau Cutezanța, în traducerea lui Netflix) e doar insipid. În concluzie, n-aș fi zis acum nimic, dar am dat aseară întîmplător de articolul acesta și m-a uns pe rațiune și pe simțire, explicîndu-mi (a cîta oară…?) lumea cu ale ei.
https://m.hotnews.ro/stire/25307052
Cândva, pe astfel de filme le denumeam „de apartament”. De folosit ca fundal sonor și vizual la o masă, festivă sau nu, de familie. Vizualizați, sper, ideea: s-a mîncat, s-a băut, masa a rămas întinsă și nestrînsă, copiii aleargă liberi de colo-colo, eliberați, în sfîrșit, de constrîngerea lui „stai jos, pînă termină toată lumea”, iar adulții mai beau una-alta, mai o țigară, mai o bîrfă, în timp ce în spate vreo mamaie privește încăpățînată la ecran, unde se derulează un film. Din cînd în cînd zice:
– Da’ tăceți, maică, o țîră, s-aud și eu ceva!
Și i se răspunde în cor de către nepoții și strănepoții rîzînd:
– Mamaie, ce s-auzi, că nu e-n română!
… Dar să ieșim din atmosferă și să ne întoarcem la filmul de pe tapet. Ce (sau, mai degrabă, ce nu) a avut acest film? O superficialitate crasă – ca un fel de rețetă fixă, luată de la un curs de „creative moving”, cu ingrediente standard, fără să țină nimeni cont de vreun specific al oricui. Sau, dacă vreți, un film ca la carte (apropo, are la bază unul dintre cele 250 de bestselleruri ale Norei Roberts).
De pildă, intriga. O scriitoare celebră de romane polițiste are o soră geamănă, la care se duce în vizită, iar sora, care, fără să știe scriitoarea, făcea videochat (nu știu dacă verbul e corect sau dacă cuvîntul compus e cu cratimă în DOOM 3) moare ucisă de un client psihopat din primul sfert de oră – iată firul narativ brut al filmului, nealtoit de nicio altă ramificație.
Apoi amorul. Ca un făcut, forțat după mine, taman în ziua precedentă crimei se mută în vila de alături (căci bestsellerurile nu au loc pe câmp sau în sărăcie) un polițist în concediu. Și guess what? Ea îl agață pe polițist, el îi cere un autograf, ea, fericită, se întoarce acasă și găsește scena crimei, după care, evident, fuge înapoi în brațele polițistului, să plîngă. Ciudat, dar era mai important să se reculeagă în brațele lui decît în singurătate.
Trecînd peste senzația continuă de neverosimilitate a acțiunilor, acest aspect relațional mi s-a părut tratat prea pe fugă. Într-adevăr, în momentele de criză, îndeosebi psihică, actul de a face dragoste poate fi o descărcare în sine, dincolo de orice alte implicații – numai că în acest film n-am prins strop de empatie pentru sora încă nerăcită. Mai mult, mi-a dat impresia constantă că protagonista era bucuroasă că-și poate desfășura priceperea.
La fel de superficial mi se pare tratată și sora ucisă, care divorțase și pierduse în instanță copilul, pe care l-ar fi vrut, totuși, înapoi și, în acest scop, se lăsase de droguri și de pastile, ba chiar își găsise un post de profesoară, unde-i mergea din plin – adică părea clean din toate punctele de vedere și avea din ce trăi bine. Însă în scena următoare o vedem contorsionîndu-se prin cameră în diverse figuri sexy, într-un costum obscen, ca să facă altor perverși pe plac. Personal, nu mi se leagă deloc și, sincer, de la mila de o clipă am trecut într-o secundă la „să fie sănătoasă…!”. Cu alte cuvinte, personajele sînt construite în așa fel, încît nu mi-au permis atașarea de niciunul, nicidecum să mai și „țin” cu careva, cum se întîmplă de obicei la filmele bune. Am privit doar cu o curiozitate indiferentă pînă la sfîrșit.
Mai sînt și alte scene fără cap și coadă. De exemplu, cadrul în care ea, scriitoarea, se duce cu zîmbetul pe buze la căpitanul echipei polițiste (care era tot o blondă) și spune că vrea să participe activ la anchetă, deoarece e un foarte bun profiler (vezi cărțile scrise de ea…). Iar căpităneasa, guess what again, îi dă voie instant, nestînd o clipă pe gînduri. Da, știu că e carte și că e film și că în ambele e voie să se întîmple orice, că de-aceea e ficțiune, însă, ca ficțiunea să fie percepută drept verosimilă de mintea umană, tocmai de la o realitate anume, pe care să o jongleze apoi, trebuie să plece. Or, nu e cazul aici.
Filmul mai are și alte cusururi, mici sau de fond. Episodicul soț al celei ucise e tratat doar „ca să fie” – pe seama lui, s-ar putea desființa premiile pentru personaje secundare. Gestica și replicile unor actori dacă nu frumoși după regulile standard ale atributului respectiv, cel puţin scoși din cutie nu induce niciun sentiment. Acesta este, de altfel, un neajuns, după părerea mea, al majorității filmelor americane, unde naturalețea chipului și mișcării e greu de găsit pe peliculă, așa cum apare ea, de exemplu, în filmele europene. În filmul american, actorul e actor și nu îl poți confunda cu omul de pe stradă. În filmul european, din contra, mintea le găsește corespondent și unora și altora în categoria opusă fiecăruia în parte – dar aceasta ține de preferințele personale. Unii poate chiar vor să vadă numai oameni frumoși și scoși din cutie pe ecran, pentru că n-au unde în viața reală.
De fapt, în ultimă instanță, cred că ține de jocul actorului – și dacă l-aș vedea zilnic pe un oarecare, leit Brad Pitt, pe băncuța din fața blocului sau ducând gunoiul, actorul în sine m-ar fi impresionat la fel în rolul din „Legendele toamnei”.
Foto repr. news9live.com
Pai ce facusi tu Issa aici? Desteptasi lumea si scazusi incasarile lu’ Netflix?
😂😂😂😂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar auzisem că au scăzut încasările Netflix. Deci nu faptul că au scumpit abonamentul e de vină, ci Issa. 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ete na. Lasa Netflixul
Issa ti-a facut un bine/reclama, deoarece esti un personaj prin cartile ei 😊😊
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😂😂😂 aș prefera să deștept netflix… dar pare un deziderat imposibil.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pai tu stii cum sta treaba. Daca la.TV se cere fotbal, tu nu poti sa le prezinti sah… Cam asa e si cu Netflix…
ApreciazăApreciază
Dap. Deja devine, pur și simplu, doar un alt clișeu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cataloghează-l drept SF și mergi mai departe. 🙂 Asta-i Netflixul tău iuibt. Te bat la cap cu HBO de luni de zile, dar tot la Netflix tragi. Măcar a ieșit de-un articol nostim. Mi-a plăcut concluzia: tot Brad Pitt, dragul de el… 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:)))) știi, apropo de Brăduț. Am văzut În ghearele cîinilor. Bate-mă, dar nu m-am prins de final. Poate să fi fost faptul că ăia doi, copilu și nenea în aparență rău, erau gay? Că, la urma urmei, filmul e de-un an sau doi, nu e mai vechi. Anyway, m-am gîndit, în timp ce-l vizionam, că, dac-ar fi fost cu actori mai acătării… Dar și ideea contează: filmul cu Brăduț se bazează pe o temă universală, cea a fiului rătăcitor, printre altele. În ghearele cîinilor nu m-am prins pe ce se bazează 🙂
ApreciazăApreciază
Cel mai probabil În ghearele câinilor va primi o nominalizare la Oscarurile de anul acesta. Cum adică actori mai acătării?!!! Benedict Cumberbatch e formidabil. Și e britanic. 🙂 Iar dacă nu ți-a plăcut de Kirsten Dunst in rol înseamnă că ești pretențioasă rău de tot. 🙂 Oricum, și În ghearele câinilor se bazează pe o temă universală: cavalerul călare pe cal alb care vine și-o salvează pe domnița în pericol. Numai că în cazul de față este fiul care o salvează pe mamă. Ala micu nici măcar nu cred că era gay. I-a cântat în strună lui unchiu’ Phil până și-a atins scopul. L-a executat fără milă. Asta nu-mi sună deloc gay. 🙂 Dar l-ai ghicit bine pe Phil – „nenea în aparență rău”. Omul era nefericit. Atât.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
păi da, doar cu Phil am rezonat, deși la început mi-era ceva frică de el 🙂
ApreciazăApreciază
Mă rog, în apărarea filmului, uite că am găsit acum o explicație, se pare că cheia e în revăzutul lui… 🙂
https://www.libertatea.ro/entertainment/cronica-de-film-in-ghearele-cainilor-lansat-pe-tv-de-1-decembrie-e-un-film-care-plange-dupa-mareleecran-3861022
ApreciazăApreciază
Am un contra-link la link-ul tău 🙂 https://filmserial.home.blog/2022/01/16/rol-principal-benedict-cumberbatch/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
M-am întors la tine să-ți spun off-topic ce nu puteam să-ți spun la mine. The Electrical Life of Louis Wain poate fi vizionat pe internet la dreapta. 🙂 Deși m-a durut sufletul pentru artist, m-am bucurat că l-am văzut. A fost foarte educativ. În plus, bonus pentru tine 🙂 , are foarte, foarte multe pisici. Caută-l, n-o să regreți. Ah, și o să-l vezi pe Benedict Cubmberbatch într-un rol altfel. Imi spui după aceea dacă-i un actor formidabil sau nu. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O să-l caut într-o zi, l-am reținut. Am văzut din trailer că-i cu pisici :)))
Off topic și eu, n-am zis o clipă de Gheare că n-ar fi bun sau altceva, e departe de Brazen, doar că nu m-a prins pe mine, atîtica tot 🙂
ApreciazăApreciază
Nu te-a prins în gheare pentru că ai fost cu mintea în altă parte. 🙂 Dar pisicuțele acelea din Louis Wain, sigur te vor prinde. Doar că o să doară… Pe mine m-a durut.
ApreciazăApreciază
PS. După aceea să scrii un articol: În ghearele câinilor vs. în ghearele pisicilor. 😀
ApreciazăApreciază
Se întâmplă că am văzut filmul cu vreo săptămână în urmă si recenzia ta m-a făcut să zâmbesc și să mă împăunez, deasemenea, un pic. Fiindcă nici eu n-am văzut acel ceva in el ce să-i dea dreptul să existe. Nu că n-ar avea dreptul, are, –că cine-s eu să zic că nu? – dar sa existe ca ceva ce îți poate vorbi despre, ori despre, ori despre. N-am găsit nimic in el demn de reținut.
Fiindcă asta nu s-a întâmplat, la un moment dat m-am pus să analizez fizicul si țoalele scriitoarei din film, în speranța ca poate astea, adică frumosul, să merite totuși banii cheltuiți cu producerea lui, a filmului Cu scuzele de rigoare, nici sub aspectul ăsta nu mi s-a părut de vreun Doamne ajută. Detectivul era drăguț, mi-am zis intr-un final.☺️
A, si mi a atras atenția belșugul ăla de arbori/arbuști.. Mulți tare. Și colorați.
250 bestselleruri??? Sfinte Sisoie! Dar cum de le reușește unora??
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😃😃 na, nu stiu daca-s toate best…, dar tiparul e evident. cu arbuști cu tot 😃
Mda, nu știu ce mi-a venit să mă leg de el, măcar dacă era prost, era altceva. Așa, e doar insipid. Cred că m-a enervat, de fapt, plăcerea universală pentru chestii fără substanță.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
M-am regasit in comentariul tau. Am studiat atat de mult fizicul Alyssei Milano, incat am ajuns sa scriu in google „alyssa milano height” si sa raman incantata ca mi s-a confirmat: scunda si durdulie (61 kg) la momentul actual. Nu ca as avea ceva cu acest tipar, multe am trecut prin asta si stim ce inseamna la nivel psihologic, dar pentru o actrita e destul de nasol si mi-a spulberat si ultima placere de a urmari filmul. Astfel, a fost evident de ce nu a fost filmata prea mult intreaga: nu era cazul :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, uite că asta cu „întreagă” sau nu mi-a scăpat :))))
Bună și fină observație!
ApreciazăApreciază
Eu ma uit la filme din an in Pasti, dar o sa scriu si eu despre vreo 2-3 vazute (sau chiar revazute) mai curand. Asa intentionez, cel putin… Eu cu thrillerele astea nu prea le am, nici carti, nici filme. Politiste, da, mai citesc, mai vizionez, dar mai mult seriale. Nora Roberts are vreo 3 trilogii care imi plac in mod deosebit, dar alea nu au ecranizari, ca nu prea sunt pe modelul cinematografic, probabil. Altfel zis, nici nu cred ca ma tenta filmul, nici inainte de a citi articolul.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ăsta numai thriller nu e, deși așa-i zice. În fine.
Recunosc că am citit o singură carte a ei, acum vreo 20 (??) de ani, după ce citisem una, tot unicat, a Sandrei Brown (abia apăreau la noi). Și-mi aduc aminte cum le confundam atunci, deși, într-o discuție, am zis că Nora-i mai „spălată”, ca stil, firește, decît cealaltă… Se poate să am păreri preconcepute… dar scenariul ăsta nu a avut darul de a mi le schimba. Iar cifra romanelor îmi spune același lucru.
Cum le cheamă, mai știi? Zi-mi, te rog, și mie o trilogie, m-ai făcut curioasă 🙂
Aștept cu mare curiozitate părerile tale despre orice alte filme 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Prima trilogie care mi-a placut mie de la Nora a fost Born in… (Born in Fire, Born in Ice, Born in Shame). Culmea e ca am inceput cu al treilea volum, cand aveam 14 ani, apoi le-am citit pe celelalte. Era in anii ’90, dar au ramas printre putinele carti romantice pe care le-am recitit de multe ori, mai ales ca nu prea aveam carti noi multe. Apoi trilogia fratilor Gallagher. Chiar daca merg pe reteta cliseica a multor americani de origine irlandeza, de a idealiza tara de obarsie a bunicilor sau strabunicilor, dau o stare de bine foarte necesara si bine-venita. Repet, carti romantice, nu au elemente thriller, dar au elemente de paranormal (usoare).
ApreciazăApreciază
Uite, am scris aici despre primul volum: https://adropofinspiration.wordpress.com/2018/11/03/nascuta-in-flacari-nora-roberts/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acum trebuie să ies. Dar voi studia pe îndelete și cu mare interes, abia aștept, mulțumesc de informații!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu mā uit la filme cā n-am vreme. Mereu am altceva de fācut. Dar citesc cu plācere recenziile fācute de Jo, mai ales, dar si de altii. Mi-e suficient.
Sunt atât de multi actori pe lumea asta, încât trebuie si pentru ei filme pe māsurā, cā nu sunt toti super! Asa îsi exerseazā aptitudinele (dacā le au!) pentru filme mai bune.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îmi place maxim cît de împăciuitoare ești tu de obicei 🙂 de-aia mai și urlu cîteodată, ca să mă liniștească astfel de păreri ❤
ApreciazăApreciază
Frumoasă surpriză, mulțumesc!
ApreciazăApreciază
Cred că e o săptămână de când l-am văzut. Am dat play că mi-a sărit practic la gât, era nu ştiu pe ce poziţie în top. Am rămas pentru ea, o ştiam actriţă bună. Apoi, deşi mi s-a părut tras de păr puţin, l-am văzut pe el şi-am zis că merită studiat puţin pe la pătrăţele (ce vrei, Issa, nu eu am inventat vorba aia cu ce-i frumos…) La faza când ea îl vede pe el şi coboară şi vorbesc, am zis că-i comedie sau parodie, jur. Dialog mai fals n-am văzut decât în „Comedie de groază” dar ăla e parodie şi e foarte inteligent făcut. Şi pe urmă n-am mai priceput nimic, dar parcă nici nu-l puteam opri, nu ştiu cum să-ţi zic. Din prima am ştiut cine-i criminalul şi mi se părea incredibil că se încerca a crea suspans la modul: hai, fii speriat, hai, buuu-huu-huu. Eu m-am distrat, serios.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Așa, așa… cam prin etape identice am trecut și eu, una cîte una. Singura deosebire e că eu am aflat după că e-n top 😆
Mare interes mi-ai stîrnit cu Comedia de groază, deși e posibil să-l fi văzut, dar acum mintea mea e pe avarii :)))
ApreciazăApreciază
E vechi, Issa. Scary Movie 1, 2, 3 și parcă 4.
ApreciazăApreciază