În premieră (pentru mine), am văzut da capo al fine un serial cu vampiri: cel din titlu.

Am vrut să renunț la prima fază clasică din primul episod (o fată găsită cu mațele pe dinafară într-o crimă cu autor aparent ne-uman). La astfel de scene, de altfel, nu cred că se mai poate inventa ceva nou, totul fiind deja clișeu – poate hainele victimelor. Dar am rămas din inerție și, cum în următoarele două episoade toată lumea e cu intestinele la locul lor, am zis: bine, fie.

Apoi m-au prins actorii. Sau personajele, nu îmi dau seama. Însă bine alese și bine intrate în rol și, mai ales, extrem de carismatice toate.

Avem o mamă de vampiri (în film le zice upiri, pe tot parcursul lui, dar tot aia mi s-a părut), Olivia, sarcastică și cu deviza că „toți bărbații pleacă” – în final (spoiler…?) se dovedește că toți bărbații din viața ei o părăseau din cauză că-i mânca.

Îl avem pe Peter, personajul meu favorit. Un țigan român și nespălat, care spune niște vrăji în românește cu alții de câteva ori și care se făcea vârcolac, inițial când era lună plină, apoi – la nevoie. Tipul mi s-a părut incredibil de reușit și de bine ales în rol, deoarece și cînd e om vezi lupul din el în orice clipă. Iată o poză din film și o poză cu starea lui firească de om (ultima nu mi-ar fi spus absolut nimic).

Îl avem pe fiul ei natural, cu tată, evident, incert, Roman, prototipul vampirului care vrea să devină om, din diverse tristeți metafizice, dar amocurile respective se dovedesc, într-un final, neavantajoase, așa că-și dezlănțuie personalitatea.

Avem o fiică normală din punct de vedere sanguin a Oliviei, însă ea e anormală ca aspect – și e îngerul filmului. Cel din poză e chipul cu care se născuse, însă, urmărind-o în film, pare incredibil de frumoasă și are o voce fascinantă. Pe mine m-a cucerit (ultima poză este, evident, actrița ca atare).

Avem un final incert, a cărui protagonistă este micuța Nadia, bebelușul pentru care se luptă toți în ultimul sezon și care lasă poarta larg deschisă unui viitor sezon 4.

Din când în când, rar, avem scene sau imagini idilice, de un farmec ieșit din comun – sau poate că așa par, comparativ cu ce vedem înainte și după. Dar eu zic că sunt divine și ca atare și că-s montate deliberat, pentru a contrabalansa tot restul filmului.

Alamy.com

A, da. Și mai avem un chinez. Un chinez delicios și maxim de simpatic, care, din cel mai rău și mai tâmpit, deși savant, cum părea inițial, ajunge să pară cel mai de treabă la sfârșitul sfârșitului.

Mai avem și tot felul de alte personaje, episodice mai mult sau mai puțin, vampiri sau vârcolaci mai mult sau mai puțin, deoarece dispar destui pe parcurs, unii chiar lăsându-mi regrete.

Și, drept încheiere, avem un regizor care, cu siguranță, a contat: Eli Roth.

Sincer, deși atipic (încă mă mir de mine), îl recomand celor care pot trece peste scenele cu sânge în delir, mațele de care spuneam sau creieri sau vome atârnând te miri pe unde (eu le-am dat skip fără reținere)  și, mai ales, celor care pot accepta trădări inacceptabile – căci acesta, ultimul aspect, mi s-a părut adevăratul horror al serialului și chiar e greu de digerat.

surse foto: Shelley – TVmaze.com și hemlockgrove.fandom.com, Roman – Hemlock Grove Wiki, Nadia – imgflip, Peter – wattpad și sheK.nows

Publicitate