Cum să încep…? Prin a spune că ocolesc astfel de filme istorice de amploare. Pur și simplu, nu știu nici eu de ce, deși, de câte ori am văzut unul mi s-au mai așezat și mie – în măsura în care respectă adevărul istoric cel clasic – altfel unele informații. Altfel decât în veșnic secile manuale.
În același timp, admir mereu la aceste filme ampla desfășurare de recuzită. Reconstituirea celor mai mici detalii ale vremurilor tratate – de la peisaje, o cană, un obiect de îmbrăcăminte sau un fir de iarbă. E emoționant să-i poți umaniza astfel pe înaintași, oricare ar fi fost aceștia.
Revenind la ocolirea lor, unul dintre motivele esențiale ar fi cruzimea. Nu există film istoric fără o cruzime… Inacceptabilă azi, aș fi putut spune, dacă între timp n-ar fi aceleași războaie și, mai nou, unul la câțiva pași de noi, în a cărui desfășurare diferă doar felul armelor.
În fine. Dintr-un motiv oarecare, neimportant aici, m-am uitat la Troia. Cel cu Brad Pitt, evident, căci probabil or mai fi fiind și altele. Și cu o distribuție de excepție, cum se spune: Diane Kruger, Julie Christie, Peter O’Toole, Orlando Bloom, Sean Bean (pe care nu l-am recunoscut în film) etc.

Trec peste faptul că eu știam că Ulisse era cu Calul Troian, iar în film nici urmă de Ulisse sau de cei zece ani de război. Din cal iese Ahile, adică superbul Pitt, căruia rolul de semizeu i s-a potrivit mănușă. Însă nu pot trece peste acela că trucul cu calul a fost un gest absolut gratis din partea „marelui” Ahile, o răzbunare pe care chiar n-am înțeles-o (de altfel, filmul se bazează numai pe răzbunări – moare unul și altul vrea să-l răzbune, după care moare ăla care-a vrut și vine altul din spate, care vrea și el să-l răzbune pe cel ce-a vrut răzbunarea precedentă și așa mai departe).
Ce m-a șocat însă la întreaga indiscutabilă capodoperă cinematografică de față este ideea. Totul e construit pe să luptăm, ca să se vorbească despre noi. Gloria postumă, adică. Clipa, carpe diem, bucuria clipei simple, pare că nu exista. Am descoperit-o noi, tot postum, deși anticii au definit-o. Printre primele replici afli că e laș bărbatul care iubește pacea și că imperiile se construiesc cu războaie. Și fiece acțiune, cât de mică, decurge în acest unic sens.
Intriga, după cum se știe, e construită în jurul Elenei, care, forțată să se căsătorească de copilă cu Menelau, regele Spartei, se iubește cu Paris, prințul Troiei, cu care pleacă spre cetatea lui. Și ce fugă binevenită a fost, având în vedere că oricum spartanii aveau draci mai vechi pe troieni și probabil nu mai aveau pretexte să-i atace… Adică alte răzbunări, din tată-n fiu, puse toate în cârca unei copile care s-a făcut vinovată doar de frumusețe. Cam așa se scrie istoria.

Ahile, ca să revin la eroul principal, e nedrept de multe ori în film, făcându-mă să mă întreb de unde atâta eroism preaslăvit – măcar să fi respectat principiul eroului pozitiv până la capăt.

Filmul e magnific, ca film în sine. Nu pe el îl critic. Însă învățăturile lui, în cazul în care ar fi vrut să aibă, sunt nule, e doar un barbarism de trei ore și ceva, din care nu am înțeles deloc de ce onoarea și loialitatea, de exemplu, nu pot ființa și în afara unui câmp de bătălie – mai ales că pe câmpul respectiv nu poți conta prea mult pe ele. Iar faptul că bărbăția numai acolo poate fi dovedită e o idee ce ar trebui eradicată din rădăcini – însă, din păcate, e încă bine întreținută peste tot. Altă idee omniprezentă, aceea că femeile și copiii altora n-au nicio valoare în ochii unui luptător, e la fel de sinistră ca toate celelalte deductibile. Unde-i onoarea luptătorului aici, când, și teoretic, și practic, e un simplu bătăuș?
Și, totuși, dusul la o luptă încă însuflețește oameni… Oare chiar suntem înzestrați cu rațiune?
Apropo de… călcâiul lui Ahile, iată-l pe cel al filmului: „Brad Pitt şi-a ţinut fanii cu sufletul la gură timp de aproape trei ore în superproducţia Troia, lansată în 2004. Prinşi în vâltoarea evenimentelor, puţini au observat că, într-o secvenţă cu faimosul actor în prim-plan, un avion brăzdează cerul”, scrie Libertatea.

Issa, am empatizat cu tine pe tot parcursul articolului, fiindcă nici mie nu-mi place violența, nu înțeleg războirile de niciun fel, însă, trăim într-o lume care înțelege doar de forța pumnului, se pare… De câte ori n-am încercat unii dintre noi să fim buni și pașnici, lovindu-ne ca de un zid de o aceeași gândire ca-n evul mediu? Nu sunt de acord cu bătaia, nici măcar cu ridicarea tonului, însă, majoritatea devine atentă și înțelege doar de acestea două. Când nu ai de ales, pentru a te face înțeles, te asortezi interlocutorului. Iar acum, tocmai mi-ai amintit de Miyagi (parcă așa îl chema) și de karate kid-ii lui. 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu știu cine-s ăia, de pe google văd că-i un rapper :)))) dar nu cred că la el te referi…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mr. Miyagi, din seria de filme Karate Kid, era un sensei tare simpatic, ce-i învăța pe copii despre Karate. Am crezut că știai filmele acestea, erau celebre într-o vreme. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nope 🙂 nu m-am băgat la luptători de profesie, că mă plictisesc, cu toate că știu că au o filosofie la bază etc…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
N-am înţeles nici eu mare lucru din el, cred că ar trebui să-l mai văd o dată pentru asta 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Așa-i că n-ai înțeles nici tu de ce a trebuit să revină Brăduț în căluț, că doar era deja răzbunat?!? M-ai uns pe suflet, Potecuță, dacă asta era ❤
ApreciazăApreciază
Eu am dat vina pe mine atunci. Mi-am zis că poate nu mai ştiu eu bine, dar mi s-a părut un fel de varză. Deci nu la mine a fost problema?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
No way, acum e evident, Potecuță!
Varză e și-n capul meu care pe care și care cu care s-a răzbunat și pentru ce s-a luptat sau a trădat 😀😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E bine de văzut pentru grandoarea producției și jocul vedetelor, dar ca scenariu nu m-a satisfăcut nici pe mine.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dap, pentru asta. O să-mi fac elan să văd și Gladiatorul 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Zic că ai început foarte bine cu fotografia lui Pitt all muscles. 🙂 Cred că ai un typo in al doilea paragraf. Înaintași? Deși dacă ar fi să mă iau, din nou, după fotografia lui Pitt all muscles, fără îndoială grecii de demult erau mai înaintați decât bărbații cu burtă din ziua de azi. 😀 La distribuție l-ai sărit tocmai pe Eric Bana – Hector, personajul meu preferat. Și ce vină are Brad Pitt că Libertatea n-a auzit de mașina timpului. 🙂 Altfel ai dreptate. Pentru mine erou e bărbatul care duce gunoiul. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
da, era typo :))) deși, vorba ta…
Ai dreptate. Să știi că mi-a plăcut personajul Hector – inclusiv actorul. El și cu tac-su, Priam, erau cei mai de treabă. Dacă nu s-ar fi luat atîta după zei… Deși mi-a plăcut cum interpretau opus aceleași semne – fiecare cum îi convenea să acționeze 😀
ApreciazăApreciază
Un tip se desfată cu amanta în pat când cineva sună la ușă. Amanta, calmă, îi spune să fie liniștit că e soțul, dar rezolvă ea. Se duce la ușă, deschide și îi spune soțului:
– Ah, iubi, ce bine că ai venit, că pute gunoiul și trebuie dus! Și-i pune găleata de gunoi în mână.
Soțul pleacă, așa că amantul se îmbracă și iese liniștit, gândindu-se: „Și frumoasă, și deșteaptă…”
Ajunge la el acasă. Dă să intre, dar ușa închisă. Sună la ușă. Îi deschide soția:
– Ah, iubi, ce bine că ai venit, că tocmai trebuie dus gunoiul! îi zice soția și-i pune în mână sacul menajer cu gunoi.
Ia tipul sacul și coborând scările își zice în sinea lui: „Și urâtă, și cu tupeu…”
Asta ca să se știe de ce eroul femeilor e bărbatul care duce gunoiul… 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀😀 Numai ca idee, dar numai, am și eu o proză scurtă pe-aici, „Fetița care duce gunoiul”…
https://semaiintampla.com/2021/05/06/fetita-care-duce-gunoiul/
ApreciazăApreciază
Mi mi s-a părut un film prost și cam atât. Dar nu știu în ce măsură cinematografia e capabilă să redea -într-un registru realist- teme din Iliada.
Filme ”bune” cu acțiunea plasată prin antichitate mi se par, de exemplu, ”Ben Hur”, ”Spartacus”, ori ”Gladiatorul”.
Din cinematografia noastră, ”Dacii” al lui S. Nicolaescu e de-a dreptul stupid. În schimb ”Columna”, dacă nu ar fi fost atât de schematic, putea fi o reușită.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc de părere! Chiar îmi propusesem să-l „atac” și pe Gladiator. Spartacus e de revăzut în noua (mea) lumină și e posibil să fi văzut și Columna, deși nu mi-a rămas nimic semnificativ pe retină.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Credeam că doar pe aici se vorbește cu ”mulțumesc de” în loc de ”muțumesc pentru” 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
„Pe aici” e și la mine, atunci, măcar în comentarii să „scap” de unele rigori!
Era undeva un termen – abatere acceptabilă, ceva de genul, dar nu mai știu nici unde și nici dacă-i corectă expresia 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mie mi-a placut „Troia”, dar e drept ca se fac atat de putine filme istorice, incat ma bucur si eu de orice film care nu e tratat ca bataie de joc. Eu imi amintesc ca era si Ulise in film si el a avut ideea calului, precum in Iliada originala. Mi-au placut Ahile si Hector (Brad Pitt si Eric Bana). Agamemnon mi se pare unul dintre cele mai detestabile personaje inca de cand eram eu copil si descoperisem aceasta poveste. „Gladiatorul” si „Ben Hur” sunt foarte reusite, mie mi-au placut si „Robert the Bruce”, „Braveheart” sau „The Last Kingdom” (serial), „Marco Polo” (serial), in fine, si altele care nu imii vin acum in minte, plus dramele istorice coreene gen Jumong.
Citesc fictiune istorica, e printre genurile mele favorite, imi plac si filmele bune cu acest subiect, iar un lucru e clar – omenirea da rateuri din cele mai vechi timpuri cand vine vorba de umanitate, iar doua rateuri sunt mari si deloc scoase din uz azi – sclavia si razboiul. Ne putem amagi ca suntem civilizati, dar e doar o spoiala. E drept ca unele lucruri s-au mai schimbat, dar mai e mult pana departe, pana sa evoluam cu adevarat ca o civilizatie.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Spoială. Am văzut azi și Ben Hur. M-a cam derutat puțin, că-l chema si Iuda și mintea mea era setată pe un singur alt Iuda… pînă acum 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Erau multi alde Iuda. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sînt nemuritori 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Filmul asta, la vremea lui, a fost in top cu incasarile. Asta s-a dorit si ca atare nu a contat foarte tare adevarul istoric ci „cu…sareala” (vorba lui Gigi 😂😂). Aceasta „vorba a lu’ Gigi” e adanc inradacinata in mentalul colectiv, e o dorinta a maselor de o anumita categorie, spre exemplu vezi ce e la TV in jurul orelor 17.00. Deci, cei care au produs filmul, au exploatat dorintele si cerintele maselor si au facut bani.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am văzut deja un sfert din Gladiatorul. Categoric, pînă acum cel puțin, Troia e super-comercial.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dupa parerea mea Gladiatorul e peste Troia dar asta depinde de gusturi. Pana la urma astea-s filme, daca vreau sa vad realitatea, ma uit putin mai la est, din pacate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Imagineazā-ti cā am vāzut filmul. M-am uitat numai pentru că eram curioasă să văd „descrierile istorice” pe „viu”. Dar nu prea mi s-au potrivit. Dacă n-aș fi știut despre ce este vorba, n-aș fi înțeles mare lucru. Concluzia: sunt „grea” de cap!🫣
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mă bag în clubul greilor de cap la fazele astea 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acu’, dacă ne lăsă Jo de izbeliște, …🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
😦 😀 nu-mi trece prin cap să-i iau locul… Doar am și eu niște păreri personale, chiar azi am văzut Ben Hur și mă gîndeam, să mi le expun, să nu…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am glumat, Issa.😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E ok, nu-ți face griji, drama începe cînd nu mai știm de glumă 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
cred ca m-as uita pentru distributia de cinci stele, nu si pentru scenele sangeroase.
multumim,Issa, pentru prezentare!
🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Exact. Știu că-s trucaje toate și nu pățește nimeni nimic, dar, pe lângă capete zburând, când văd cai rostogolindu-se pe câmuri de bătaie, mă ia un fior…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Filmul emană cumva masculinitate. De asta nu-l înțelegi. Pe de altă parte, ai și tu dreptatea ta: de ce să lupți pentru glorie postumă? Nu-i specific epocii. Astăzi, de ce avem competiții de box? De ce ai vrea, ca bărbat, să demonstrezi că ești mai rezistent și mai puternic fizic decât un alt bărbat?
Este egoul, care se manifestă diferit la cele două sexe. Bărbații au impulsul ăsta de războinic în ei, femeile – nu știu, probabil vor să fie mai frumoase și se invidiază între ele. 🙂 Dar uite, noi de mici ne jucam, ca băieți, cu pistoale și puști. Sau cu lupte. Trântă, bătăi, dueluri cu săbii, chestii din ăstea. În timp ce fetele se jucau de-a mama și tata, prin nisip sau cu păpușile. Deci e ceva genetic. Masculinitatea e legată și de aspectul de forță sau de luptă. Iar când se manifestă dizarmonios (și când la butoane sunt psihopați), rezulă ceea ce vedem că rezultă…
ApreciazăApreciază
Apropo, mie nu mi-a plăcut Ahile în mod special. Cel mai mult din filmul ăsta mi-a plăcut Hector. Care avea nu doar forță, ci și maturitate, experiență și înțelepciune. Combinația asta mi-a plăcut foarte mult.
Dacă ar fi fost după el, n-am fi avut niciun război…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dacă…
De altfel, nici nu cred c-am zis că mă dau în vînt după Ahile, ba parcă chiar l-am criticat, mi-e lene să recitesc. De Ahile vorbim, nu de Brad Pitt 😀
ApreciazăApreciază
Seria Karate Kid e mișto. Nu-i despre bătaie. E despre un tip care era „bullied” de către colegii lui, iar la un moment dat e salvat dintr-o cafteală de un bătrân japonez care, cu multe ezitări, până la urmă e de acord să-l învețe karate, pentru auto-apărare. Filmele au și câte o poveste de dragoste, și lecții morale, și multe altele – mie mi-au plăcut mult.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Te cred. Dar tot nu mă simt pregătită să văd chinezi și karate :))
ApreciazăApreciază
Păi nu-i cu chinezi. 🙂 Ține de cultura generală să-l vezi cândva – și zic că o să merite. Sunt 5 filme în serie. Primele 3 sunt cum ar veni cele originale sau clasice; în al patrulea au băgat o fată în rolul discipolului, iar în 2010 au făcut un rameke – pe care nici măcar nu l-am văzut. Dar primele două mi-au plăcut foarte și merită văzute la orice vârstă. Mai ales dacă nu-ți plac tendințele către violență. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Văzut și The Edge. Pueril rău Alec Baldwin… Și m-am bucurat mult să-l revăd pe Sir Anthony, deși favoritul all the time rămîne ăn Rămășițele zilei 🙂
ApreciazăApreciază
Mie mi-a plăcut tiparul miliardarului cult și inteligent. De obicei ăștia-s portretizați ca fiind fără suflet sau personajele negative. Sigur, în realitate mulți dintre ei așa și sunt, că asta-i lumea în care trăim. Dar filmul aduce un aer de prospețime într-o lume de clișee. Mi-a plăcut personajul și povestea lui din film.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Hai, că mai sînt… Mai e Robert Redford, din Propunere indecentă. Și mai sînt, da-mi zboară acum pe lîngă. Vrbim de filme, În realitate, nu cunosc miliardari în intimitate, ca să mă pronunț 😆
ApreciazăApreciază
Hai să-ți mai recomand filme.
Contact (1997), de Robert Zemeckis, Jodie Foster, Matthew McConaughey și David Morse
La Vita e Bella (1997), de Roberto Benigni, cu el însuși
50 First Dates (2004), de Peter Segal, cu Adam Sandler și Drew Barrymore
Man of God (2021), Yelena Popovic, cu Aris Servetalis, Alexander Petrov și Mickey Rourke
https://www.imdb.com/title/tt6060964/
ApreciazăApreciază
Am văzut La vitta e bella… (cel cu copilul și războiul, nu?). M-a rupt, așa cum și filmul parcă e tăiat în două. E ceea ce numesc eu film de artă.
Restul nu-mi spun nimic, după nume. Dar o să-mi bag nasul prin ele. Merci 🙂
ApreciazăApreciază
Da, acela. Comedie la început, dramă în a doua jumătate. Buongiorno, Principessa! Superb.
Scrie despre ele, că doar nu scrii exclusiv la modul critic, adică numai despre cele proaste, nu? 🙂 E drept că despre multe nici eu n-am scris; ar merita să le revăd înainte, să-mi fie proaspete în minte.
ApreciazăApreciază
La primul, cei de după Robert Zemeckis sunt actorii din rolurile principale.
Robert Zemeckis a mai produs Forrest Gump și Cast Away (Naufragiatul, cu Tom Hanks). De asemenea bune.
ApreciazăApreciază