O notă recentă de lectură la ultima mea carte tipărită începe așa: „Issabela Cotelin, născută la…, absolventă a Colegiului Național Iulia Hașdeu…” Sună bine, chiar foarte bine, mai ales că cititorul află imediat după aceea că am terminat și o Universitate de profil. Ce să mai, o viață dedicată filologiei. Linie dreaptă, la prima vedere. Case closed, cum zic americanii.
Cât de dreaptă a fost numai eu știu. Curbele ei mi-au stârnit retrospectiv o furtună de gânduri, mai ales acum, în contextul recentei „evaluări naționale” cu – se putea altfel…? – „probleme”. Gânduri nu neapărat bune sau frumoase, ba, pe alocuri, de-a dreptul urâte.
În primul rând, deși e cunoscut ca Iulia Hașdeu dintotdeauna, faimosul liceu se numea, în comunism, oficial, Liceul de filologie-istorie nr. 1. Dintr-odată, deși corectă, formula de prezentare respectivă, înlocuită, ar suna altfel – nu-i așa…? Dar tot ar fi ceva, spre deosebire de, să zicem: „(…) absolventă a Liceului Tehnologic Petru Poni…” (exemplu random).
… Sigur, rândurile de mai sus sunt numai pentru mințile încuiate, deoarece orice minte deschisă ar trece cu ușurință peste astfel de informații, știind bine că un inginer sau un țăran poate deveni, în anumite condiții ale sorții, un scriitor mai bun decât un filolog anost și, mai ales, că distracția și lejeritatea în fostele industriale, actuale tehnologice, erau, de regulă, mai zdravene decât în orice liceu „de fițe”.
Să trecem, după ce sper că ne-am amuzat puțin, la partea a doua, mult mai importantă.
Am terminat, deci, Hașdeu. Însă nicăieri, necăutat, nu va ieși la iveală un „adevăr” crunt: l-am terminat la secția de mecanică – fapt care schimbă incredibil de mult datele problemei. Cel puțin pentru mine, atunci, le-a schimbat.
Profilul mecanic, așadar, la care am aterizat aleatoriu, a fost un coșmar interminabil, până la gongul final. Nu credeam că mai există ieșire din el. Știu că nu e corect politic să spui că nu ți-a plăcut măcar o materie sau un om, dar așa a fost. Bacovia (vezi poezia „Liceu”) știe cel mai bine. Materii rămase până azi fără sens pentru mine, o practică extraterestră printre strunguri și polizoare, cu care n-am avut, n-am și nu voi avea afinități, profesori nu neapărat înțelegători ai unui suflet visător de adolescentă și, mai presus de toate, note. Căci la toate îmi trebuiau note de trecere, premiile trecute rămânând hăt, departe, în catastifele școlii generale. Drama a mers până la o corigență în clasa a douăsprezecea la o materie numită chiar „mecanică” (un fel de fizică aplicată, a cărei existență am blestemat-o crunt), unde, pe lângă media 4, profesoara a ținut să-mi precizeze suplimentar: „Elemente ca tine n-au ce căuta în bac!” Am uitat ulterior colegi, chipuri de profesori, locuri, întâmplări. Am uitat multe, dar aceste cuvinte – nu.
De prisos să amintesc, cred, inerentele lacrimi, depresia, ura care m-au cuprins și vacanța de iarnă, făcută praf. Visurile dărâmate – visam, evident, să fiu studentă la filo, dar pentru asta trebuia să trec de mecanică și nu mă simțeam în stare.
În fine, am reușit, în cele din urmă, să sar hopul mecanicii. Am luat și bacul cu brio. Dar am mai avut de trecut și printr-un proiect de final de liceu. Altă poveste SF. Cred că nici sub hipnoză nu mi-aș putea aminti numele sau subiectul lui. Dumnezeu știe cum l-am făcut. Mai știu doar că m-a durut timpul pierdut aiurea, în loc să mi-l ocup cu ce mă interesa. Drept dovadă, iată denumirea a două proiecte de profil mecanic, rămase, prin cine știe ce minune, intacte în memoria a doi colegi, de care am râs (acum) sănătos: „Menghină de mână cu pinion cremalieră” și „Hiperbolograful lui Kleiber”… Văzând azi asemenea titluri fantasy, pot să jur cu mâna pe Biblie, în orice instanță, că, din toate cuvintele componente ale acestor titluri fantasmagorice, numai pe cuvântul „mână” l-am folosit după absolvire. Iar colegii respectivi au ajuns azi orice, în afară de… mecanici.
Acum sunt amintiri de care, de regulă, râd. Viața e imprevizibilă și capătă, pe parcurs, prea puțină legătură cu liceul absolvit cândva. Dar, trăite, m-au marcat suficient cât să scriu aceste rânduri pentru copiii de azi, care vor trece cu miile prin experiențe asemănătoare. Numărul lor este mult mai mare decât al absolvenților de anul trecut, iar numărul de locuri la licee este același. Notele, de asemenea, sunt uriașe – fapt ce plasează copii de 9 în licee de 7 și copii de 7 și 8 în licee tehnologice, căci, așa cum a zis ministrul de resort, „e loc pentru toată lumea”. E, într-adevăr, loc. Cu prețul strângerii lor, a acestor copii „în plus” într-un sistem fără o ofertă educațională viabilă, în menghina unor note și a unei repartiții computerizate – iată o tristă ocazie să mai folosesc un cuvânt „tehnic”.
Notele uriașe sunt un paradox al învățământului nostru – e un an în care tot onor-ministrul s-a lăudat cu cea mai mare prezență și promovabilitate, ba chiar cu… cele mai multe medii peste 5! Era logic, din moment ce numărul copiilor însuși a fost atât de mare. Dar paradoxul nu e acesta, ci acela că, deși, cel puțin în București, jumătate din numărul lor au peste nota 8, analfabetismul funcțional la nivel național e incontestabil. Dovada analfabetismului (pe lângă cele văzute zilnic la guvernanți sau pe stradă)? După atâtea statistici „onorante”, minis(e)trul decide, totuși, că ar fi bine să reintroducă gramatica la liceu și să „ușureze” matematica de abstracțiile din ce în ce mai academice.
Dar sunt prea multe de spus la paragraful cu notele și analfabetismul, așa că să-l lăsăm momentan. Revenind la clișeul „dacă copilul vrea să învețe, învață oriunde”, ei bine, nu orice copil, chiar dacă nu contează (decât pentru părinții teribil de pretențioși) foarte tare la ce liceu „nimerește” (deși „a nimeri” ar trebui exclus dintr-un sistem bine organizat), atâta timp cât e filiera dorită, e compatibil cu orice liceu. E diferență serioasă între profilurile unui liceu teoretic, darămite între o filieră teoretică și una tehnologică, diferența dintre filiere făcând-o, vital, logistica. Separarea între filiere și profiluri nu s-a făcut degeaba, însă degeaba ministerul a amestecat în asemenea hal toate liceele posibile, cel puțin în București, încât acum întâlnești la unul tehnologic, de pildă, clase teoretice sau economice sau sportive sau alte combinații dubioase.
Mai rămâne, căci vocaționalele au fost lăsate cât de cât în pace (sau au fost lăsate să își facă stat în stat, după caz..), să vedem la anul, la Tonitza sau Enescu, și o clasă de instalatori și apoi chiar nu mai contează „unde ești”.
E nevoie, firește, conform altui clișeu fumat până la filtru, și de mecanici, și de agricultori, electricieni, și de orice altă meserie. E chiar nevoie prea multă de meseriași adevărați în toate cele. Nu pledez nici pro, nici contra teoreticelor sau tehnologicelor și, în particular, ador vocaționalele. Pledez doar pentru ideea că nu-i vom forma nicidecum pe meseriași sau pe cercetători adunându-i claie peste grămadă, ca să umplem locuri (în loc să suplimentăm unde e nevoie sau să conturăm profiluri și filiere certe unde nu-s), că se descurcă ei (cu meditații sau pile sau alte giumbușlucuri) să ajungă unde și-a dorit fiecare, într-un târziu. Căci, tot într-un târziu, nepăsându-le autorităților guvernante de ei, de copii, nici acestora nu le va mai păsa de țara lor, presupunând că unii (mai) au vreun fior patriotic. Patriotismul nu se creează cu serbărele la care cântăm „Trăiască duhul lui Iancu” și cu „Luceafărul” recitat impecabil, ci cu șansa palpabilă a unui viitor rezonabil.
Pentru că, se știe de mult, de cel puțin treizeci de ani, că „din școală scapă cine poate” și apoi pleacă încotro vede cu ochii.
LATER EDIT: aflăm, din sursă oficială, că ministrul și inspectoratele au mințit – lipsesc, la nivel național, aproape 2000 de locuri, fapt vizibil acum, la compararea numărului celor repartizați computerizat cu numărul locurilor rămase disponibile pentru etapa a doua.
Un caz aparte îmi par liceele particulare, la care taxa anuală ajunge la 10500 euro pe an (preț maxim, cuprins în broșura pentru capitală), a căror logică de includere în broșura oficială îmi scapă și pe care le-aș fi ignorat în continuare, dacă nu ar fi apărut alt paradox: ce faci, tu, stat, cu copilul nerepartizat în prima etapă, care, în a doua, are locuri disponibile numai la un astfel de liceu (cazuri iarăși concrete în București) și n-are de unde să-l plătească…?
Că ne mint, e lucru vechi și știut. Dar cu două mii de copii ce facem? Dar cu celelalte mii de copii care au știut ce vor și n-au reușit?
Când ghinionul e la nivel național, deja are alt nume: incompetență. Crasă.
sursă foto: agerpres
Tu stii ca eu am numai cuvinte „de lauda” despre sistemul nostru de invatamant care nu o sa se schimbe niciodata deoarece e conceput sa serveasca intereselor profesorilor (meditatii) si nu elevilor. Chiar si noua lege o sa aduca un haos care o sa lase o gramada de portite pt cei avizati.
Referitor la prima parte, aia cu mecanica, pot sa spun ca m-a amuzat foarte tare, stiu ca pt tine nu a fost usor.
Iti mai amintesti de „Maiştri de Atelier” ? 😂😂😂, adica cei cu care faceai orele alea cu strungul, menghina ..?
Mie tare mi-ar place sa citesc niste povestiri despre aceste „personaje”, scrise de tine.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Cine naiba-i mai ține minte??? Doar pe unul… O să-mi storc memoria :)))
Din toate porcăriile citite zilnic pe edu.ro, crede-mă, doar aia cu modulele mi-a priit, sper să-i țină naibii. Cît despre celelalte, tot bat zilnic în lemn… Dar zilnic, că-s de neoprit, văd. Sper să le uite în măsura în care le emit (ca să folosesc un verb decent!)!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pfaaaai, Doaaamne! Revin!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Personal, ai mei sînt ok, nu-i problemă. Dar ansamblul și, mai ales, cazuri particulare, bine cunoscute, m-au revoltat pînă la cer și înapoi, mai ales că nu e nimic de făcut.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Am revenit! Din punctul meu de vedere nu e mai nimic nou sub soare! Și mă întreb dacă noi ca popor am avut vreodată un învățământ de calitate!? Poate mie-mi scapă, dar cine știe, poate doar ceva mai acătări. Dar nu se pune. Nu-l pun eu! Nicăieri în lume nu există un sistem de învățământ perfect, perfectibil da, iar dacă e perfectibil și se ocupă de perfectarea lui specialiștii, atunci e puțin mai bine. La noi e cam așa: mai tăiem puțin de-aici, cârpim bucata tăiată în altă parte. Hop, s-a crăpat aici, nu-i bai facem o lipitură…tot învățământul seamănă cu o buleandră cârpită, petec peste petec, cu ce ață am avut. Vă mirați?! Cine a condus ministerul!? Un agronom, un ginecolog, niște ingineri și ziceți voi cine. Nu-mi cântați de profesorii universitari! Neh, baza e învățământul preuniversitar. Dacă acolo treburile merg prost, totul se duce de râpă. Bine, admit că și un univesitar poate face reformă (dacă are bani!), cu condiția să cunoască foarte bine cu ce lingură se mănâncă învățământul preuniversitar, de la copilul de grădiniță până la absolventul de liceu.
Aș mai avea de zis, dar nu mai vreau că și așa sunt într-o „fază ciudată”. Nu știu ce am, dar îmi vine să dau cu pumnul în ceva🤣.
Sigur că pentru un copil contează în ce clasă/ școală este. Iar tu, Issa, ai avut o stea norocoasă care te-a călăuzit. Spre norocul nostru. Dar câți n-au avut acest noroc? Câți s-au pierdut.
Gata. Tac.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Uf, Aura, dac-ai ști și peisajul universitar… L-am văzut cît de cît și sînt la fel de oripilată, deși nu l-am aprofundat pe nicăieri.
Să faci o facultate azi e la ordinea zilei. Un mizilic cu bani grei. Nu mai zic de facultățile particulare, cîta frunză și iarbă. Zic doar de zecile de „secții”, unele cel puțin bizare, apărute peste noapte la facultățile vechi, de stat, unde, dacă nu intri, nu-i bai, că au toate și varianta „cu taxă”. M-am crucit de Universitate. Ce-o fi si la Politehnică și la altele…
Deci azi oricine are bani poate fi student și, avînd în vedere puzderia de firme „specializate” oficial în licențe si doctorate, care-ți fac lucrarea contra-cost la minut, mie se pare o devalorizare flagrantă a intelectualității adevărate. Gîndește-te că ăștia, care absolvă în acest fel toate aceste facultăți, sînt profesorii copiilor noștri…, asa că discuția despre preuniversitar e din start inutilă cît nu se reglează cumva universitarul.
Chiar sînt curioasă (caz în care ar fi total greșită premisa mea), în America poți să-ți comanzi lucrarea de licență, masterat sau doctorat pe net…? Că, dacă da, atunci nu mai am nimic de zis și, prin urmare, tot ce se întîmplă e normal 😦
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Doamne ferește! Aici greu de tot să faci o facultate și îți spun și de ce. In primul rând sunt foarte scumpe, dar parcă nici nu ar fi așa de grav dacă nu ar mai interveni și altceva. Fiecare curs se plătește (sumele variază de la specialitate la specialitate). Dacă nu iei examenul, ei, atunci scoți banul. Fiecare reexaminare este tot mai scumpă. De unde ai bani?! Fie te împrumuți de la bancă, cazuri rare scot banii părinții, fie muncești. Cunosc persoane care și acum au rate la bancă pentru studii, deși sunt trecute de 50 de ani. Dar…dar mai este ceva foarte interesant de menționat: aici se pune mare accent pe sport. Dacă ești foarte bun, vei primi bursă pentru studii universitare, dar vei fi și sportiv. Însă tot foarte interesant: lumea nu se înghesuie să urmeze o facultate. Motivele sunt clare: poți trăi foarte bine și cu studii medii, locuri de muncă sunt peste tot, pentru toată lumea. Nimeni nu-ți impune să ai studii superioare ca să aranjezi marfa pe raft. E un exemplu. Apoi tinerii preferă să fie nu numai independenți (părinții îi încurajează!), ci să-și câștige proprii bani. Asta pe mai mult decât scurt, că diferențele sunt foarte mari între ce este în România și aici. Fiecare stat are propriile legi legate de învățământ (există un fel de „plan de învățământ” unitar pe țară), dar fiecare stat își creează propriile variante. Dacă ai terminat o facultate în Ohio, studiile nu sunt recunoscute în Florida sau în alt stat. Trebuia să iei din nou anumite cursuri, să dai examene. Contra cost. De exemplu: o reexaminare poate costa și $5 mii. E o sumă enormă. Dar și dacă termini o facultate ești the best. Ca să nu plătești, înveți! Aici sunt importante următoarele: „ce știi!” și „ce știi să faci!” Dar nu este deloc un sistem de învățământ nemaipomenit. Are destule hibe, însă e un pic mai organizat, mai pentru copii. Ar fi multe de spus, dar sper că ai prins ideea.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Îți răspund la urmă tocmai fiindcă între timp încropesc un articolaș și despre aceste „teze”. Chiar mă bucur că te-am întrebat, că mă bîntuia de mult ideea și îmi trebuia o comparație, ca să nu mai am dubii asupra capacităților mele intelectuale 😀 de a percepe astfel de fenomene.
M-a impresionat maxim cazul omului care încă plătește, la o vîrstă așa înaintată… Revin și eu 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
P.S. Și eu mi-aș folosi pumnul… 🤣🤣
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am și eu o „diplomă” de prelucrător prin așchiere 🥲 deși nu aveam forța necesară să mânuiesc un strung și, clar, nici nu-mi va folosi vreodată. Așa erau vremurile și, pe atunci, îi blamam pe comuniști și, bineînțeles, pe Ceaușescu. Acum… iar îmi amintesc de Glossa lui Eminescu. Nimic nu s-a schimbat, constat, în pofida revoluției și a atâtor alte sacrificii. Dramatic tare, mai ales pentru părinți, îmi imaginez.. 😦
ApreciazăApreciază
Wellcome to the club of mechanics! 😀😀
Acuma ce să zic…, dacă ești părinte cu bani și fără scrupule și dai 5000 lei pentru o adeverință de rrom, ți-ai scos „locul” și nu mai e nimic dramatic…
ApreciazăApreciază
😉😀 thank you! M-a surprins plăcut coincidența, fiindcă uite că nu-i chiar așa de rău să fii în acest club. 😘
ApreciazăApreciază
Multe hibe sunt în învățământul de astăzi, și vor continua să fie, după cum e tendința. Parcă era mai bine pe vremea noastră.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu era, Petru. Nu din punctul meu de vedere. Era doar mai simplu…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce a fost cândva, nu va mai fi! Învățământul de azi lasă de dorit!🤗😘
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici nu vreau să mai fie ce-a fost 😁, eu aș vrea să fie, în sfîrșit, ce-ar trebui 😁😘😘
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Doamne ajută!🙏🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred ca noi am mai vorbit despre astea, mi se pare culmea ca intr-un municipiu sa ai o singura clasa de uman, si aia de stiinte sociale, in rest doar mate-info, stiintele naturii, economic, industrial. Pe vremea mea, ca sa sune asa dramatic, am avut sansa sa intru la singura clasa de limbi straine din oras (atunci mai era si una de filologie). Nu ca a contat enorm, dar nu am dat bac-ul la mate, ceea ce era obiectiv secundar, cel principal fiind studiul limbilor straine, evident. Ca ironia face ca am invatat apoi mate pe cont propriu de mi-au sarit capacele, e alta poveste si a fost o decizie personala si asumata, pe care nu o regret, fiindca matematica mi-a adus niste aptitudini si perspective noi.
De clase de arta sau sportive nici nu mai zic, ioc. Vrei asa ceva, trebuie sa faci naveta 50 de km zilnic de la 14 ani sau sa stai in gazda. Poate unii zic ca ce mare lucru, ca si ei au facut asa. Faptul ca si ei au facut asa nu inseamna ca trebuie sa il faca si altii. E foarte obositor pentru copii sa piarda ore pe drum in care ar putea sa faca chiar ceva util sau, macar, relaxant. Asadar, da, mergi frumos si linistit la un profil tehnologic, ca nu are jeg pe el, te chinui si cu matematica si lucrezi pe cont propriu la engleza sau ce te intereseaza. Nu cu meditatori. Iti faci rost de materiale si lucrezi. Pana excelezi, daca iti pui mintea. In loc sa ingheti sau sa lesini de cald prin statii de microbuz. Si dai frumos bac-ul la mate, ca trebuie doar sa iei un sase, nu sa fii noul Lagrange sau Cauchy.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
De acord cu toate.
E aberant să n-ai o clasă de filo în oraș. Dar ce zici, din vreo 5 licee sportive sau cu clase de sport, să n-ai una singură de box în București? Asta în timp ce au apărut clase cu sporturi ciudate sau japoneze, de nu le pot citi. A avut al meu 2 colegi campioni, cu palmares serios, care n-au avut unde să dea – nici măcar să le echivaleze… In condițiile în care boxul se face la cluburi consacrate, nu la colț de stradă, privat, prin apartamente. Au ajuns pe la niște tehnologice, cred, copiii ăia și chiar e păcat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte just ce zici. Desi tehnic, tehnologic nu mi se pare, mie personal, o problema. Niciun profil nu mi se pare o mare problema, singura problema e ca te forteaza cumva sa inghiti fel de fel de specialitati, dar nici cu teoreticele nu mi-e rusine. In cazul lor insa, problema e ca sunt sportivi si ar trebui sa faca profil sportiv. Cum la noi sportul, arta sunt pe la coada listei, na. In alte tari daca esti foarte bun sportiv ai bursa speciala pe la colegii universitare.
ApreciazăApreciază
Chiar în dimineaţa asta, răsfoind presa locală, am citit asta: „Un elev din Sibiu care are media 8,53 a rămas fără loc în liceu după prima etapă de repartiție a la liceu a absolvenților de clasa a VIII-a.”. Şi deşi nu-i capitala, are şi oraşul ăsta mai mult de două licee. La niciunul n-a intrat. Sigur, la o primă şi foarte superficială vedere, ai putea spune că Sibiul are numai genii şi e normal să nu intre la liceu un „mediocru” cu o medie aşa mică. Dar dacă întâmplător ai ocazia să citeşti nişte emailuri, SMS-uri, mesaje scrise de tinerii absolvenţi, n-ai cum să nu te întrebi unde-s totuşi „geniile”.
Pe de altă parte, uite cum e un lanţ fără cap şi coadă, un mare rău care porneşte de la grădiniţă şi se rostogoleşte o viaţă. E mult, prea mult de zis. De la o singură greşeluţă la un exerciţiu la mate, câteva sutimi care-ţi pot schimba viitorul, la corectori care-ţi pot schimba viitorul din prostie, că neatenţie nu mai e când o lucrare de 5 iniţial a obţinut 9 după contestaţie sau una de 8 a luat 3 la recorectare. Dacă nu faci contestaţie, că zici că 9 ar fi ok, dar erai de fapt de 9,80, sutimile alea te trimit în alt liceu.
Apoi facultatea care… care n-are rost.
Şi revin şi zic:: dacă avem şcoli atât de puternice, de unde apar, „fratili meu” mesajele alea cu „ăncă nu a-m ajuns, vin decât m-ai târziu”?
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Fix, fix, fix…
De unde – mă întreb și eu întruna… Cazuri și cazuri, și eu am citit sau știu despre destule, unele care așa-mi stau în gît, că tot le voi povesti într-o zi, altele atît de nedrepte, că te miri că le ține pămîntul.
Dar, cînd sînt așa multe și ajungem la doctoranzi care scriu „âncă”, e clar că nu e în regulă sistemul în care se întîmplă. Iar acum tocmai am citit că se face și grădinița obligatorie… Așa, ca să începem din fașă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am scris și io de câteva ori, aici, în Belgia, doar să vrei să înveți, că ai de unde alege. Înscrii copilul la un profil, își dă seama că nu-i de el, merge la altul. Talentul, înclinațiile, capacitatea lui de învățare sunt pe primul loc. Frizer, matrițer, scafandru, pilot, medic, pictor etc. sau dacă nu vrea să învețe, muncitor necalificat, dar tot pe ceea ce i se potrivește lui se axează școala, profesorii, părinții. Nu-i toarnă nimeni cu tolcerul comentarii literare-n cap și nici nu învață mecanic niște materii inutile pentru viitorul lui, devine specialist în CEVA. Asta mi-a plăcut mult, nu mai vorbesc de noua formă de predare holistică, cum încă din primii ani de creșă-grădiniță (aici sistemul e altfel, nu există termenul de grădiniță, e școală, direct) se ocupă de copii în întregul lor, inclusiv emoțional. Mind – Body – Soul. Note cât mai mari? Irelevant. Meditații? N-am auzit. Iar școli berechet. Pentru toate categoriile de vârstă. Asta e cireașa de pe tort. La 50 de ani nu-ți mai place meseria ta? Vrei să te reprofilezi? Poți s-o faci oricând. Au și părți mai puțin bune, evident, dar față de sistemul românesc io zic că-i mai bine. Te îmbrățișez, Issa!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cum sună… Și sună chiar mai lejer decît în Germania, de ex, unde m-am dumirit, pot să zic, cum e.
Cel mai mult îmi place faza cu reorientarea. La noi (de liceu vorbesc, că pînă acolo e totul la comun, in afară de arte), în ciuda denumirilor ce par bariante, nu prea ai ce alege, toate fiind cam acelașu lucru și diferind o materie sau două.
Să nu mai spun că nici după facultăți nu prea ieși ceva anume, ci, de multe ori, abia cînd o termini începi sa te gîndești ce-ai putea lucra…
Și eu te pup cu drag, numai bine!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană