Cum se poate numi o țară în al cărei învățământ universitar lucrările de licență, masterat și doctorat se cumpără de la firme specializate de pe net, care le „produc”, contra-cost, în locul absolvenților în cauză?
Cum se numesc studenții în cauză e aproape irelevant în contextul general, din moment ce sistemul le-a permis să ajungă aici, la „cel mai înalt grad de civilizație”, acela de a-și cumpăra online dovada capacităților intelectuale.
Abundă netul de astfel de firme, care își mai și sponsorizează reclamele în perioadele „de vârf” și care, presupun, sunt perfect legale, căci altfel nu văd cum ar ființa la așa vedere. E drept că niciuna nu spune pe șleau „o facem în locul tău”, dar toate se întrec în a-ți arăta că au specialiști în documentare, redactare etc., iar cine are amici cu lucrări „comandate” în acest mod nu mai are niciun dubiu asupra acestei activități extrem de prolifice.
O masivă reclamă se face, în reclamele respective, în urma nenumăratelor scandaluri de presă cu mai-marii zilei (care mai sunt sau nu în funcții, dar asta nu mai contează), și programelor anti-plagiat. Însă faptul că lucrarea comandată însăși e un plagiat colosal al minții altuia, nefiind, în fapt, a celui care o susține, nu apare pe nicăieri.
Ce să ne mai mirăm, însă, de toate acestea, când copiii noștri, viitori academicieni, sunt… academici de mici? Ei absolvă deja grupa mică de la grădiniță în robe și toci, obiecte vestimentare pe care vor continua să le pună pe umeri și în cap, devalorizându-le semnificația până la a o anihila de tot, la fiecare sfârșit de ciclu școlar, întru slava părinților mândri nevoie mare de asemenea ținute, în loc să le refuze pur și simplu, pentru a nu îngroșa o industrie din ce în ce mai acaparatoare. Propun ca robele respective, în care transpiri abitir vara, la fastuoasele careuri, să fie închiriate și pe parcursul anului, pentru a le ține micuților academicieni în formare de frig în sălile de clase unde „se taie căldura”.
Ce să ne mai mirăm de (ne)profesionalismul unora de la catedră, când, iată, orice facultate se termină cu o lucrare de final de studii comandată ca mâncarea de la Glovo sau Taz?
Ce să ne mai mirăm, într-o concluzie mediană, de omul cu înalte studii trecute la activ sau în CV, dar care ne zgârie, vorba Potecuței, cu câte-un „âncă” sau, vorba altuia, „genunche” sau alte „licențe” (sic!) lingvistice, de nu găsim alifii să ne oblojim rănile spirituale?
La lucrarea mea de licență, căci numai de atât am fost în stare, am muncit, cum se spune, pe brânci. Am scris-o manual, căci atunci n-am avut mașină de scris cu caractere rusești la îndemână, era plină de corecturi și ștersături, îndreptate împreună cu profesorul îndrumător și am făcut o documentare pe teren care m-a fascinat de-a dreptul. Lucrarea în sine conținea o temă anume din poezia unui mare poet rus, Iosif (Joseph…) Brodsky, care, ca orice mare poet rus, și-a încheiat existența pe pământ în exil, în America, după ce a luat și un premiu Nobel pentru literatură. La ora aceea nu era tradus în România pe nicăieri, fapt pentru care, în afară de lucrarea în sine, a trebuit să și traduc în limba noastră niscaiva poeme, dintre care unele cât „Luceafărul” de lungi, ca să pot să extrag diverse. Pentru că nu puteam (și nu pot, nefiind nativă) să gândesc direct în rusă, deși licența era în limba rusă, mi-a trebuit, așadar, și acest mic artificiu.
Ei bine, mă întreb ce s-ar întâmpla azi cu o astfel de lucrare, presupunând că și-ar mai alege, totuși, cineva ceva din poetul respectiv, și răspunsul vine de la sine. Îl dau firmele „producătoare” de astfel de lucrări: profesionalism și calitate. Ok, nimic de zis (vorba vine…), însă, din toate informațiile mele, Brodsky nu beneficiază încă de absolut nicio traducere în română, la noi fiind disponibile doar câteva în engleză. Deci, ce ar face o firmă prestatoare de lucrări de licență în acest caz? Ar avea în dotare un specialist care s-ar prostitua atâta intelectual încât, în loc să-și contureze propria carte de traduceri, foarte binevenită într-o literatură națională, ar munci pentru lucrarea momentană a unuia oarecare? Sau, pur și simplu, ar traduce din engleză articole de pe net și le-ar lega cursiv într-o super-lucrare de licență?
Întrebările mele, însă, au iz retoric, deoarece cred de bunăvoie că nimeni nu s-ar mai complica cu astfel de subiecte, altele mai simple fiind mult mai la îndemână. Iar, dacă luăm în considerare și lucrările științifice sau beletristice ale pușcăriașilor de soi, care-și reduc din pedepse semnând cărți cu ISBN-ul Bibliotecii Naționale, ajungem la concluzia că prostituția intelectuală, la noi în țară, e legiferată de mult și mult înaintea celei efective.
Într-o altă ordine de idei, să fii student azi în România e atât de simplu, încât numai cine nu vrea nu este. Pe lângă o cale lactee de facultăți particulare, cu denumiri cât mai alambicate, ce iau ochii muritorului ordinar, și cele vechi, de stat, și-au creat peste noapte (sintagmă ce la noi a căpătat sinonimul de „ca hoții”) o multitudine de secții și secțiuțe, care mai de care mai bizare și unde, dacă nu iei examenul de admitere, acolo unde acesta se mai organizează, poți intra bine-merci la „cu taxă”. Cum spuneam, nu ești student „cu acte” numai dacă nu-ți dorești dinadins asta.
Și-atunci? Ce-ar fi de făcut? Nu știu, n-am și nici nu mă prefac că am studii de management al sistemelor sociale. Dar aș începe prin a scoate categoric în afara legii astfel de firme, oricât ar înflori, prin contrast, la negru. S-ar și ofili, poate, într-o zi.
Sau, mai degrabă, aș schimba politica, în sinea ei, cu o altă formă de organizare, unde… De fapt, cu cât privesc mai de sus ansamblul, cu atât îmi pare mai ne-apucabil din nicio parte, pentru a-l deșira și a face din el un ghem mai coerent. Așa că, într-o concluzie oarecare, ajung să-mi zic de fiecare dată, obosită de gânduri, că mie mi-e bine, de ce să-mi tot bat atâta capul cu mersul restului lumii… Nu?




Issa dragă, dar să fim serioşi: eu nu cred că în firmele astea există cineva care face o astfel de lucrare la cerinţă. Sau da? Eu cred că există o listă lungă de lucrări, unele date poate chiar de foşti sau actuali profesori îndrumători sau ceva, că ştim că un exemplar rămâne la facultate, contra unui comision, sau de foşti studenţi, contra unui comision. Există o listă cu teme, pe categorii, şi fiecare lucrare va fi adaptată temei studentului. Adică se schimbă titlul. Eu aşa cred că funcţionează astea, nu stă nimeni să facă lucrarea de la cap la coadă.
Bun. Altă treabă şi acum e posibil să îmi pun în cap nişte oameni. Îmi asum. Să fie cât de cât clar, dacă contează, nu cred că exitau firmele astea când am avut eu licenţă deci nu, nu e scuză ce spun. Dar dacă la facultate se intră cum se intră, se trec examene cum se trec, se învaţă cum se învaţă (important: nu la toate, da?), se ţine cu dinţii de student, că nu-i ieftin deloc şi au nevoie de fiecare student deci ce dacă abia scrie, noi îl ducem până la final în spate, de ce să conteze atât de mult licenţa? Acum serios. Adică ăla a trecut prin facultate numai cu bună ziua şi copiat deci e praf, şi noi avem pretenţia să-şi facă singur lucrarea de licenţă ca să ce? Să îndopăm porcul în ajun? Pe bune, la ce şi cui îi mai foloseşte asta? Licenţa nu mai e demult „concluzia” celor 4 ani şi aprofundarea lor.
Şi altceva şi tac. Excludem facultăţile unde chiar se face carte şi unde chiar nu intră oricine. Care ar fi? Medicina.? Ok. Şi celelalte. Le excludem.
Ce meserii scot facultăţile alea restul? De ce ne temem? Că termină dreptul şi se face manager. Deci ce-i rău? Că termină litere şi se face CEO? Foarte bine!
Ştiu, e trist şi pare simplist ce spun. Dar facultatea acum, alea de care ai spus şi tu, e doar aşa, că toată lumea face deci hai şo eu. Nu mai e demult vorba despre vocaţie, cunoştinţe, talent, aptitudini, înclinaţie, vis, dorinţă, viitor. E să fie şi atât.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Să știi că așa trebuie să fie. Că au o bază de date, din care scot iepurașul cînd apare comanda și îl adaptează împrejurării. Așa se explică și termenul rapid de execuție… Aș zice că mai e ceva curios, la care mă gîndesc abia în clipa asta. Știi bine și tu cum sare omul pe fb, la orice, cu bine, cu rău – mai ales cu rău, dacă se poate. Dar reclamele ăstora (că nu le văd de azi, de ieri), cînd îmi apar pe fb, n-au niciodată comentarii. Mă mai uitam. Eram curioasă – e omul (aka studentul terminal) mulțumit, recomandă firma etc…? Și nema. Cel puțin eu n-am văzut comentarii pîn-acum de nici o culoare. Ori e prea mare oferta și n-au cereri, ori… nu știu, habar n-am, o fi vreo omerta 😀
La paragraful 2, nu numai că eu nu-ți sar în cap, dar am senzația că zici cam același lucru ca mine :))) Iar la ultimul… nu m-am gîndit și din acest pdv, dar, pnm, iar ai dreptate.
În concluzie, să nu taci, că uite așa aflu/aflăm și alte perspective, unele de-a dreptul interesante!
ApreciazăApreciază
La faza cu recenzii am o singură explicație, nu înseamnă că e și cea mai bună: dacă am cumpărat licența și a fost bună, am luat notă mare, recomad colegilor, vecinilor, prietenilor. Dar dacă am cont de fb cu nume și prenume, fie că zic de rău sau de bine, nu îseamnă că mă daude gol că am cumpărat-o? Deci cumva cred că se bazează și pe asta: dacă e cont cu pseudonim și zice nasol, pot spune că e un hater și se scot. Zic și eu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi tot la asta mă gîndeam și eu cînd am zis de omerta :))) Deci nu e, totuși, legal. mi s-a pus pata pe legalitatea (sau nu… a) firmelor care fac asta 🙂
Cui și pentru ce mulțumești…?
ApreciazăApreciază
Păi legal e. Adică nu încalcă ei o lege. Studentul, că își însușește lucrarea, poate. Dar cum ai zis despre ăia mari de prin ministere, dacă ei nu pățesc nimic, de ce să pățească studentul?
Ție, că mă lași să vorbesc mult, prin ultima ta frază 😀
Comentariul de dinainte arată de zici că mi-am cumpărat nu licența, caietul de dictare, ceva din clasa a II-a 😂
Știu că scuza cu telefonul e răsuflată, dar ăsta e adevărul. Scriu ca naiba de pe telefon, eu prea grăbită, el prea sensibil.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Stai liniștită, și mie mi se întîmplă. Și nu atît de rar cît aș vrea :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Uf, am scris de pe telefon și în loc de enter, să mai zic ceva, am dat pe săgeată.
Am vrut să mai zic că mulțumesc! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am facut 2 facultati, la ambele avand colegi care se ocupau cu asa ceva. Nu luau de-a gata lucrari, ci faceau pt altii. Ce imi amintesc eu:
1. Unul lucra profi, efectiv scria o parte din lucrare, o trimitea „absolventului”, ala mergea cu ea la coordonator. Deci totul parea autentic. Si chiar era.
2. Un altul (zic colegi, la modul general, erau deopotriva barbati si femei) ii lasa pe ei sa faca munca de cercetare (vorbim de sociologie). El doar interpreta datele si scria cadrul teoretic.
3. Un altul, un al treilea, lucra mai neprofesionist si uneori trimitea lucrari pe care le facuse pt altii. Dar avea grija: aia fusese sustinuta in Timisoara, asa ca era ok daca e sustinuta si in Constanta. Si tot asa.
Bonus: un coleg de facultate a facut o lucrare de licenta la comun cu o fosta colega de-a lui de liceu. Isi impartisera atributiile: ea facea facultatea la Brasov, el la Bucuresti, dar ea era cea care scria; insa la Brasov coordonatorul era unul care nu prea era bun, asa ca ea scria, ii trimitea lui, care se ducea la o profa de la Bucuresti, profa ii dadea indicatii pe bune, el dadea indicatiile mai departe la fosta lui colega, care le punea in aplicare. Pe mine m-a pufnea rasul cand auzeam. Faza e ca el a luat 8 sau mai putin la sustinere, ca habar n-avea ce scrie in acea lucrare. Desi lucrarea, in sine, era foarte buna.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
1. Era autentic, da. Dar nu era al susținătorului… Și posibil ca acești lucrători „profi” să fie patronii de azi ai firmelor de care mă iau eu și m-aș lua pînă-n pînzele albe 🙂
2. Simpatic – pesemne avea/aveau dramul/gramul de conștiință necesar condiției umane.
3. Aici e răspundere mare la mijloc, mon cher…
Am rîs și eu la bonus – curat telefon fără fir, pot să-mi imaginez 😀 ar ieși o scenetă…!
Văzîndu-te, Emil, mi-am adus aminte că am mai vorbit acum ceva ani, nu mai știu exact cînd, despre firmele astea. Mi se pare că atunci abia le descoperisem și doar mă miram… Între timp, cred că s-au bagatelizat atîta, că ar putea să-și deschidă cîte-un birou pe lîngă secretariatele facultăților. Tot am feelingul că n-o fi, de fapt, prea legală activitatea lor – altfel cred c-ar zice: hai la noi să-ți facem lucrarea! Deși legea nu merge cu feelinguri sau grade de comparație ale lui „legal” 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Chiar daca am prins timpurile in care se facea scoala (ca nu-mi placea mie😂😂, e partea a 2-a) si am facut totul numai la stat fara sa platesc vreun ban, eu zic ca aici avem de-a face cu legea cererii si a ofertei.
Daca in institutiile publice nu s-ar accepta diplome de „kko” si nu s-ar mai cere asa ceva pt promovari si mariri de salarii, atunci aceste „facutati” ar disparea foarte repede.
Toti/majoritatea „gaborilor” din tara asta au facut „dreptul la Spiru” 😂😂😂 si au facut asta doar pt salarii si avansari in grad.
Daca esti angajat in invatamantul universitar, aproape ca a devenit o regula sa ai doctorat deoarece cerintele pt ocuparea unor posturi mai bine platite, specifica acest lucru.
Iar daca te uiti cu atentie la oamenii care sunt in spatele acestor facultati private, adica cine misca lucrurile, o sa vezi niste „oameni grei” din sistemul bugetar care fac legile sau sunt pusi in pozitii de decizie foarte inalte.
Bine ca macar activez intr-un domeniu unde daca ai diplome dar nu prea cunosti ceea ce ai de facut, esti trimis sa prinzi „cormorani cu Daea” 😂😂, iar daca-ti faci treaba, atunci esti apreciat.
Cred ca nu as putea sa rezist intr-o institutie publica si sa pup zilnic un „dos” de politician care-mi e plantat sef de un partid sau altul.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Corect și asta. Citind-o întîi pe Ana, mă gîndesc acum că, așa cum în școală sîntem educați să vînăm note, ulterior sîntem educați să vînăm promovări. Și iată cum se leagă totul într-un lanț al slăbiciunilor perfect uman…!
Acum, că zici de învățămîntul universitar, îmi aduc aminte că am văzut cîndva un tabel cu salariile lor, de la lector la decan și, țin minte, m-am mirat cu ce sume serioase cresc acestea, de la un rang la altul… erau, dacă rețin bine, de ordinul a mii de lei.
Nu-mi aminti de Daea :))) l-am văzut iar pe tapet și am înțeles că a și scos o perlă :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dzeu cica nu a adus multi prosti pe pamant dar a adus destui in asa fel incat in fiecare zi dai peste cel putin unul 😂 – asta apropo de Daea😜
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Unul (apropo tot de…) care face uneori cît 100… 😏
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bai, nu, eu la subiectul asta nu vreau sa ma bag, eu sunt un om simplu, de la tara, n-am nici in clin, nici in maneca cu marile titluri universitare. Ma gandesc insa ca nivelul de satisfactie pe care il ai croindu-ti singur, prin puterile si capacitatile tale, o lucrare nu poate sa ti-l dea nicio firma dintr-asta procopsita. Daca tot ai ajuns in acest punct, de ce? De ce sa nu faci tu ceva original, care sa-ti poarte amprenta? Pentru ca nu suntem educati in acest sens. Suntem educati sa vanam note, premii, forme fara fond. Nu sa gandim, sa venim cu ceva creativ, inovator poate, nu sa avem o contributie reala, palpabila. Sa repetam iar si iar ce au zis altii inaintea noastra. Asta da. Si multe altele, la fel de lipsite de miez.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
În „simplitatea” ta, iar ai zis una genială: că sîntem educați să vînăm note… Ai zis-o perfect, dar nu-ți mai preiau ideile, că devine plagiat curat… 😀😀❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Am vazut pe undeva un citat de-al lui Sofocle – mai bine sa pierd cu onoare decat sa castig fraudulos. Ceva de genul. Stiu, nu mai e la moda.
ApreciazăApreciază
… dar cu atît mai de apreciat cînd se întîmplă. Cel puțin de una ca mine.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Iată, o radiografie perfectă a unui sistem de învățământ putred până-n măduva oaselor, sistem pliat pe o societate la fel de putredă. Din punctul meu de vedere, acum, dar nici în viitorul apropiat, nu există șanse de îndreptare, de curățenie generalizată. In primul rând nu are cine s-o facă și dacă totuși s-ar angaja cineva, acela și-a semnat cu mânuța lui știți voi ce!
Această stare de fapte, este „moștenirea comunistă”, este ceea ce am moștenit de comuniști. Nu trebuie să vă spun cât de greu se intra atunci la facultate. Cei care atunci n-au putut urma o facultate, acum părinți fiind, spun așa: „măcar tu să faci o facultate, dacă eu nu am putut”! Nu contează ce facultate, nu contează dacă la „finalizarea studiilor” ar fi nevoit să lucreze pe șantier. Dar nu va lucra nu pe șantier, ci nicăieri, pentru că, vezi, Doamne, el are diplomă de înalte studii.
Țara se prăbușește încet și sigur. Până la fundul prăpastiei nu mai este mult. Poate acolo ne vom trezi și se vor găsi niște oameni-eroi-puternici care vor pune mâna pe măturoaie și vor curăța gunoiul.
Am fost provocată de Issa să spun câte ceva despre învățământul de aici. (Am și scris!) Nu mă pot lăuda că știu foarte bine cum este organizat, dar în mare cam știu. Departe de mine de a-l considera foarte bun, dar are și câteva aspecte care chiar merită aplauze. Pentru că deja am scris despre asta, voi face doar mici completări. Aici facultățile sunt foarte scumpe. Singura sursă de finanțare este creditul bancar. Dar creditul trebuie returnat, iar ca să-l returnezi ai nevoie de bani, iar dacă ai nevoie de bani tre’ să muncești. Creditul nu-l poți returna până la finalizarea studiilor și vei continua mulți ani după să tot plătești. Caz concret: vecinul meu, trecut bine de 50 de ani, încă plătește la creditul luat în tinerețe. Da, lucrează în domeniu, dar a avut și alte priorități. Și atunci se pune întrebarea: dacă după terminarea studiilor, acestea nu-mi folosesc la nimic, de ce să plătesc o viață pentru o bucată de hârtie!? Să dai o căruță de bani pentru o diplomă care nu-ți folosește la nimic, mi se pare o nebunie. Aici este destul de dificil de urmat o facultate, de aceea nu sunt foarte mulți cei care se înscriu, dar și care termină sunt foarte buni.
Cât despre doctorate!? Am și aici o căruță sau poate vagoane de povești. Reale.
Numai bine!
A, mai am ceva! Potecuței: ai uitat să amintești celebrul „ompică” sau, mai nou, „um pic”! 🫣
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Din păcate, nu pot decât să spun că ai perfectă dreptate! Of…
ehee, cum am putut uita de asta? 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Vaaai, ce mi-ai adus aminte… despre celebrul „umpic” 😀😀 Zic repede acu, că uit. Nu uit povestea, uit s-o zic!
Deci n-am uitat nici azi cum vine într-o zi unul dintre copiii mei de la școală – nu mai știu care, era prin clasele primare, pe la primele cuvinte scrise. Mă uit eu la o temă sau la ce scrisese în clasă, nu mai știu, și văd scris acolo, caligrafic, „umpic”. Mi se face negru în fața ochilor – doar îl vedeam pe umpic în fiecare zi pe fb!! – și îi cer socoteală:
– De unde l-ai scos, de ce-l scrii așa, nu te-a văzut nimeni etc.
Copilul, nevinovat, îmi zice:
– Dar am crezut că așa se scrie, că eu așa aud…!!!
În fine, i-am explicat, dar… eram mască. Am făcut și fonetică, normal, deși cu transcrierile fonetice nu le am deloc 😁 însă am rămas pe multe gînduri atunci. Deci, fără să-i spună nimeni nimic, copilul scrisese cum aude el. Dacă, la multe altele, lumea scrie, de regulă, cum aude și nimeni nu mai stă după nimeni, să corecteze pe nimeni…? Nu e, într-un tîrziu, firesc să se ajungă să se scrie greșit, așa, în general? Cei de la catedră predau în neștire, să își facă norma și să se încadreze în planul de lecție, treaba copiilor cum primesc toate cele predate și cum se descurcă…
Revenind la ansamblul universitar, făcut pe repede-înainte, cu repercusiuni asupra celui preuniversitar, încă sunt doamne și domni profi care te ucid cu „decît”, „mi-ar place” și „vroiam”… Nu-i normal să se preia și să se ducă mai departe, dacă n-are cine să-l corecteze acasă pe copil? Și nu numai: la un „decît” din ăsta, tot vechi, cînd am sărit iarăși ca arsă, știi ce mi-a zis copilul???
– Dar, mami, doaoma știe mai bine…!!!
Q.e.d.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Musai-musai să zic! Tu știi că am fost și eu „doaaamna”!😊 Ani la rând m-am chinuit să le scot din cap/ vorbire acest „ompică”. Incredibil de greu, ba, unii mai ocoșei încercau să-mi demonstreze cât de mult mă înșel (se refereau la regula de scriere a lui „m” înainte de”p”! Dar asta a fost floare la ureche pe lângă ce am pățit cu colegii mei profesori. Aproape toți o țineau cu „să iaȘă” din… evident, toți copiii spuneau la fel…
Trebuie să recunoaștem că draga noastră limbă e grea și pentru români, dar pentru alții, exemplu americanii, care nici la Dumnezeu nu-mi pot pronunța numele 🤣🤣🤣
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu recunosc că la liceu, lucrarea de diplomă (ceva de finanțe, legat de profituri și pierderi la ICRAL Berceni) mi-a făcut-o mama împreună cu adjunctul contabilului șef, la ea la serviciu. Și înaintea mea cu un an (lucrarea din care se inspirase, dar fusese actualizată) fusese făcută tot de mama și adjunctul contabilului șef, pentru o colegă de-a lor, care terminase liceul la seral) și după mine am mai dat-o vreo doi ani. Nu puteam să învăț și pentru bacalaureat, și pentru admitere, și să fac și chestia aia. Uneori, rămâne a fi o chestiune de priorități. Dar am învățat-o, am înțeles-o și am susținut-o.
Fast forward 15+ ani, am mai făcut și eu 2 sau 3 lucrări de absolvire a liceului, în limba engleză, pentru copiii de la clasă de engleză intensiv.. Tot așa, înțelegând că nu era suficient timp și pentru astea, și pentru învățat pentru bac și admitere, unde nu dădeau engleză la examenele normale. Și, bineînțeles, fără un ban, doar fiindcă mi s-a părut normal ca, dacă la momentul x am primit ajutor, să dau și eu cui puteam, când puteam. .
La facultate, atât teoria cât și interpretarea datelor (Productivitatea muncii la Postăvăria Română) mi-au aparținut, însă documentarea la întreprindere mi-a făcut-o tata, eu nu am călcat pe acolo nici pentru adeverință. Era pila lui, era normal… Iar eu, din nou, cu serviciu full-time și facultate, și sesiune normală cu o lună înaintea susținerii lucrării de diplomă, când să fi făcut și asta?
La toate cursurile post-universitare, însă, mi-am făcut singură lucrările. La chestia aia româno-franceză de drept comunitar și al afacerilor, care avea valoare de masterat în Franța, dar aici doar de curs post-universitar, , am avut ajutor la tradus în franceză unul dintre cele patru capitole, că ieșeam din decor cu timpul, nu că nu știam s-o fac. Dar, repet, cu serviciu full-time (și over-time de multe ori) și cu un doctorat în curs, nu aveam ce altceva să fac (la chestia asta româno-franceză fiind trimisă de la serviciu… dar asta e altă poveste).
Și la doctorat tot singură mi-am făcut toate lucrările. Da, am beneficiat de ajutor sub formă de materiale trimise direct de la Eurostat și de la Comisia Europeană, că se îndurase un venețian, binecuvântat fie-i numele, să mă ajute. M-a mai ajutat cu o carte și un catalan de la Banca Europeană de Investiții. Fiindcă xerox A3 color nu se găsea, două prietene, inginere (adică obișnuite cu scris șablon și desen tehnic) mi-au copiat pe geam rutele colorate de pe hărți, de râdeau pe urmă că ar trebui să împărțim și diploma de doctorat, mijlocul la mine și laturile la ele. Că la 2 sau 3 referate și lucrarea finală în vreo 10 exemplare… au avut de făcut la coridoare pan-europene… Dar toată munca a fost a mea! Și nu mi-ar fi trecut prin cap să angajez pe altcineva… Asta mi-am scris-o și singură la calculator (că lucrările de diplomă pentru liceu și facultate fuseseră scrise la mașina de scris, de dactilografe).
Nu pot înțelege cum s-ți facă altul lucrarea de doctorat sau de masterat. La nivel de absolvire de liceu sau chiar și de facultate (în cazurile unde nu ai timp separat pentru lucrare, că pe vremea mea noi nu aveam, cei de la Politehnică aveau ) ar mai fi de înțeles, cu condiția s-o înveți și s-o susții…
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Marina, păi ce povestești tu (la doctorat mă refer) se numește documentare și/sau ajutor și e firesc să îl cauți, să îl ai 🙂
Dar nu, nici la nivel de facultate eu nu înțeleg și nu ar trebui să fie așa deloc. De ce înțeleg la liceu, am explicat în articolul precedent. E o formă de învățămînt obligatorie, în cadrul căreia nimerești de multe ori pe unde apuci sau la plesneală și e și o vîrstă la care nu știi musai ce vrei să faci. Deci, ca orice obligație, trebuie îndeplinită, cum o fi – doar să fie.
Dar la facultate – nu. Asta nu mai e deloc obligatorie, ți-ai ales-o, fă-o cum trebuie.
Dacă ți-ai ales-o din orice alte motive decît că aia ți-ai dorit tu să faci… (motive de genul promovărilor, prestigiu personal, părinți etc.), cel mai cinstit, pentru alții și pentru tine însuți, ar fi să renunți la ea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chestia cu ti-ai ales facultatea, la 18 ani, e relativa. Pe mine si pe multi altii pe care ii cunosc, ne-au trimis parintii unde au vrut ei. Si nici cu cei care renunta la facultate nu sunt de acord. Ai inceput-o, o termini! Mai vrei alta pe urma, care ti se pare mai potrivita, o faci dupa aceea! (Unora le iese si in paralel, la un an diferenta).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La ce să perseverezi în ceva ce nu te reprezintă…?!?
Știu, deși la mine n-a fost cazul, cum e cu părinții care te trimit la stuiile alese de ei. Tocmai de aceea am precizat pe undeva – sau prin mai multe locuri. Și n-ar trebui să mai existe așa ceva, dar, culmea, există metoda în continuare și e bine-merci. Chiar și la nivel mai mic – încă aud cu urechile mele copil care vrea, să zicem, la filo și părinte care țipă la el să tacă, apoi zice calm către cadrul didactic: la mate, domnu’, acolo să-l treceți, că copilu’ nu știe ce vrea…!
Cît vorbim încă de astfel de lucruri, cred că vorbim degeaba despre celelalte 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Colecția de titluri și diplome este o pasiune veche – exemplific prin ceașcă dar, este mult mai veche. A. Pauker a înființat școala A.A.Jdanov pe principiul nu-i nimic, n-avem diplome, ni le scriem singuri. Astăzi se numeste SNSPA și continuă frumoasa tradiție. Era dorința firească de albăstrire a sângelui noroios, de confirmare scrisă a poziției sociale în care, fără tancurile sovietice, n-ar fi acces niciodată. Și, lucrurile merg înainte – în ADN-ul lor este o genă care- împiedică să poată învăța. Am tot descris personaje din astea, pot să-ți fac o listă lungă. În prezent, sunt răsplătiți și financiar pentru efortul depus. N-am niciun exemplu de unul care a obținut fraudulos o diplomă și a trebuit să dea lovelele înapoi. Pentru folosirea fără drept a unei licențe soft poți ajunge în penal, pentru falsificarea unei diplome, ba.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bine zici și tu că fastul ăsta al diplomelor fără acoperire are rădăcini comuniste. Prin prisma asta, dacă mă gîndesc bine, se poate explica totul, incusiv lipsa de morală la care am ajuns în domeniu – deoarece se știe că ducem, în subconștient sau pe față, sistemul mai departe. Ceașcă ar fi mîndru de nivelul la care am ajuns, cred…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Am avut un prieten, inginer, care scria teze pentru medici.😀 O făcea pentru un fel de trafic de influență, de fapt doar închipuit. S-a prăpădit între timp. Este vorba de perioada de după 2010. Gândește-te că poți nimeri la unul din ăsta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pfuuu… Tocmai stabilisem cu Potecuță că discuția nu e (sau n-ar trebui să fie) și cu și despre medici…! 🙄😮😁
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Preferai să te mint? Îl tachinam spunându-i că ar fi mai profitabil să scrie cărți pentru pușcăriași – oricum nu le citește nimeni.😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Lol… 😮🤣🤣
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am scris de mai multe ori despre subiect. https://nascutpelistaneagra.wordpress.com/2019/11/18/izvorul-imposturii/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu îmi amintesc de începuturile acestei prostituții intelectuale, la vreo 2 ani după „revoluție”, motivată de salariile mici din învățământ, de la toate nivelurile. Când l-am sunat de Paște pe un profesor din facultate, pentru care aveam un respect deosebit, din vorbă în vorbă am ajuns și la salarii. El profesor la facultate, eu inginer tânăr la o fabrică, cu salariu de două ori mai mare decât al lui… Nu-mi venea să cred, dar domnul profesor nu avea niciun motiv să-mi spună baliverne.
Cred că în acei ani s-a produs declicul, când profesorii au început să facă comerț cu diplome, să deschidă facultăți pe bani, ca toată lumea să ajungă economist, jurist, psiholog pentru o anumită taxă.
Aș vrea să nu mă înțelegi greșit, în ultima afirmație nu vorbesc de profesorul meu, ci de fabricile de diplome gen „Spiru Haret”, care întineză memoria numelui ilustrului dascăl.
Răul ce-l întâlnim în aceste vremuri în școlile noastre de acolo își trage seva…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Știi, eu cu „fabricile” Spiru Haret am luat cunoștință din mers și am luat sintagma ca atare, abia de curînd căutînd, într-o împrejurare anume, să văd de unde a pornit efectiv povestea și dînd de un scandal vechi cu diplome. Apoi m-am întrebat singură cum de nu știam sau nu mă interesase cînd s-a produs și mi-am dat seama că eram deja obișnuită cu atîtea porcării citite zilnic, încît chiar nu mi-a păsat la vremea respectivă de detalii, nefiind în puterea mea să fac ceva.
Însă acum sînt mult mai multe astfel de făbricuțe, cu concursul, iată, și al firmulițelor adiacente. Or fi și-astea, mai știi, de aceeași natură universitară – mai scot și ei un ban pe lîngă. Dumnezeu știe.
E la fel de posibil ca totul să fi pornit de la salariile infime din învățămînt – fapt care acuză toate guvernele noastre de 30 de ani încoace că i-au adus la o limită la care își vînd sufletul pentru o bucată de pîine. Dacă o capătă și perseverează…, asta nu mai ține de guvern sau de Dumnezeu, ci de omul în sine 🙂
Orișicît, pînă una-alta, totul mi se pare un cerc vicios în care ne-nvîrtim în jurul cozii, de nebuni 🙂
ApreciazăApreciat de 3 persoane
„Fabricile” nu sunt doar private, sunt unele foarte productive care sunt de stat, plătite din banii publici, din buget. Sunt trei-patru „academii” ale instituțiilor de forță care scot „academicieni” pe bandă rulantă. Avantajele personale ale clienților sunt avansarea rapidă în grad, spor salarial, adică tot de la buget coane Fănică. Nu-l uita pe generalul Izmana, el însuși mare doctor, conducător de doctorate. Nu cred că i-au retras și titlul, oricum nu a plătit nimeni penal pentru lovelele ciordite din buget.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Facultățile pe lovele nu au fost deschise de profesori, ci chiar de benefiari (n-avem, dar ni le scriem singuri).
Prostituția asta, mai degrabă impostura, a început cu tancurile sovietice. Întreaga societate a fost restructurată pe cu totul alte criterii decât cel al valorii iar elitele de atunci au fost lichidate. Strigătul cavernelor „moarte intelectualilor” s-a auzit și după ’90.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Iar acum niște elite false încearcă să se impună. Apropo de „fabrici”, presupun că și SNSPA e una dintre ele, eu personal n-am priceput ce-i cu facultatea asta și cui folosește 🙂
Te citesc curînd, n-am avut timp, dar nu trec peste :)))
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Istoria ei o găsești în link-ul pe care ți l-am scris mai sus. Citindu-le situl, ei încearcă să sugereze că doar absolvenții lor ajung miniștri. Absolvenții lor sunt de talia lui Veo, și ea deținătoare a unei diplome. I-ai fi dat diplomă cuiva care nu se poate exprima în română?
Elitele false s-au impus băgându-le pe alelalte la zdup sau omorându-le. Asta s-a făcut masiv în ’50. Dar a fost o constanță.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Sigur că știam de Academia Ștefan Gheorghiu, dar uitasem de tot și n-am mai făcut conexiuni, neinteresîndu-mă nici cît negru sub unghie. Dar, cînd i-am citit numele, parcă mi-a năvălit în față tot aerul acelor ani…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Isa, a fost un proces neîntrerupt. Cei de azi, impostorii de azi, sunt plozii și nepoții ălora. Rafila – bunicu-su a venit de undeva de pe Volga, taică-su șef secu la Arad, torționar, menționat cu nume/prenume/grad în Memorialul Durerii, ajuns apoi, foarte repede, medic, „pe puncte”. Dacă citești cu atenție CV-ul oficial al lui fii-su, constați că este tot „pe puncte”, în ciuda fumurilor de profesor, publicațiilor. Tac-su, probabil că a ajuns medic fără nicio școală, ca să fie torționar avea nevoie doar de ADN.
Dacă te deranjează comentariul, șterge-l.😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu, Doamne ferește 😀😀
M-am dus chiar să văd cine-i Rafila, că-mi era para-cunoscut numele lui :)))
Mă jur că, în afară de Cîmpeanu, nu mai stiu nici un nume din guvern, nici măcar pe-al prim-ministrului actual, asa de puțin mă mai interesează. În schimb, nume de-ale lor rețin, că-s multe contexte în care le aud 😁
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu, evident că nu i-aș fi dat nimic lui Veo. Nici n-aș fi trecut-o anul.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Pfuu… ce coincidență, fix despre SNSPA am dat la tine… 🤣🤣 zbor înapoi!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Înființați în ’45, dacă am reținut corect. Au continuitate pe care, desigur, o neagă. Și acum dau sfaturi la TV unii din marii din Ștefan Gheorghiu pe care i-am cunoscut.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu știam că există firme specializate, dar am un coleg care i-a scris licența soției sale, iar mai apoi și teza de doctorat. Și mai cunosc soți care „s-au ajutat” unul pe celălalt astfel. Acum, pe soția colegului meu am cunoscut-o și-i o femeie foarte deșteaptă, care se tot implică în tot felul de proiecte universitare și, prin urmare, ar fi putut să-și compună și ea însăși lucrarea de doctorat, dar… iată că nu a făcut-o. A avut și șansa s-o susțină apoi on-line, fiind la vreme de pandemie, și a luat nota 10. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
No comment…, că ai făcut-o tu deja!
Sigur că ar fi putut, dar o fi funcționat principiul ăla, „la bine și la greu, pînă ce…” 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană