Statistică:
Anul 2022: total candidați bacalaureat 126.454, dintre care au promovat 89.054.

Interpretări:
Câmpeanu, tembel de mândru: „aceste rezultate, pe care le apreciez ca fiind bune, sunt cele mai bune din ultimii 10 ani, se datorează și simplificării materiei de examen din care s-au eliminat acele conținuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care școlile au fost închise”.
Marinella Turdean, prorector Dimitrie Cantemir, universitate care nu mai organizează concurs de admitere la nicio secție: „Anul 2022 este anul în care s-au prezentat la examenul de bacalaureat cei mai puțini absolvenți de liceu din ultimele trei decenii. (…) În condițiile în care cele 53 de universități de stat civile și militare au scos la concursul de admitere peste 150.000 de locuri, dintre care bugetate 61.500, teoretic nu ar mai fi rămas niciun candidat pentru admitere în cadrul celor 30 de instituții de învățământ particular”.

Întrebare:
Dacă numai la stat (buget și taxă) sunt peste 150.000 locuri, iar absolvenți pasibili de examene de admitere – 89.054, ce se întâmplă cu restul de locuri de la stat? Dar cu facultățile private? Căci, scotocind prin absolvenții anilor trecuți, mă îndoiesc profund că ar ajunge, chiar dacă ar veni toți grămadă, la numărul prin care ar justifica existența celor „peste 150.000 locuri”.

Sursa comună a citatelor: edu.ro

P.S: Aprecierile mele acestei Universități, de care nu știam până acum decât că există, pentru luciditate și bun-simț (foto repr. e de pe site-ul acesteia).

Publicitate