O amică de pe facebook spunea că un controlor CFR i-a dat copilul de 8 (opt) ani la o parte de pe locul achiziționat, pe motiv că n-are… poză la carnet, cerându-i acestuia (lui, nu ei!) buletinul doveditor.
Revenim imediat la aberația ca atare, care nu mă mai revoltă de când am trecut eu însămi prin ea și-am văzut că nu legea contează, ci acela care țipă mai tare. În schimb, m-au revoltat comentariile de la postare, care sugerau cuvântul iresponsabilitate, legat de ilegalitatea unui carnet de elev fără poză. „Puțină asumare (a părintelui, n.a.) nu strică”, spune un comentariu, aplicând litera legii.
Cât de simplu e ca unui carnet de elev să-i cadă poza vă pot povesti (și) eu. E la ordinea zilei când copilul e, să zicem poetic, la fel de boem ca mama… Dar în alt articol. Aici e vorba de legi. În cazul amicei, prima, așadar, care a încălcat legea e, teoretic, casierița din gară, care a eliberat biletul de elev pe baza unui carnet fără poză.
Faptul mi-a adus în minte împrejurări uitate. Una asemănătoare, de exemplu, în care controlorul peste care am dat eu a fost mult mai de treabă, spunându-mi doar să „lipesc o poză, acolo, să fie”. Apoi altele, cu alte instituții, dar de aceeași natură, adică absurdă.
Iată, de pildă, abonamentul STB al elevilor. E gratuit, dar trebuie bifat lunar la unele centre anume. Dacă s-ar putea oriunde, n-ar fi o problemă. Însă tata-mare, ca să nu zic altcineva, are timp sau chef să se ducă lunar, eventual și la coadă, dacă nimerește anumite zile, ca să facă această operațiune inutilă. În ultimă instanță, dacă e cazul, se poate demonstra ușor calitatea indubitabilă de elev. Mai nou, le-a dat edililor prin cap să facă abonamentul gratuit pentru elevi anual, cum era la mintea cocoșului, dar ce să vezi…, nu se poate în vacanță.
Un caz particular în contextul celui de mai sus e micul circ din fiecare septembrie (îl prevăd deja și pe cel de anul acesta…), din al cărui cerc vicios se poate ieși doar cu noroc sau, dacă nu, prin octombrie. Adică: abonamentul se face numai pe bază de carnet de elev vizat „la zi” și certificat de naștere sau buletin. Or, în septembrie niciun carnet nu are cum să fie vizat „la zi” de către secretariatele școlilor decât dacă ai norocul să ai o învățătoare, dirigintă sau secretară deosebit de drăguță. Altfel, aștepți frumos și legal să se „strângă” carnetele pentru viza respectivă, operațiune care are de obicei loc mult după începerea școlii și după prima ședință, la care insiști pe tema respectivă. Am avut parte de ambele situații în școli. Inclusiv de casierițe înțelegătoare sau atât de „în litera legii”, încât a trebuit să caut alt centru, mai spre spiritul ei.
Poșta Română, de asemenea, excelează în aplicarea „literei” legii. Rămânând în domeniul parental (că în altele mi-am exprimat destul oprobiul la adresa instituției date), poșta nu dă, așadar, alocația unei mame, dacă copilul sau copiii sunt trecuți, din cea mai pură întâmplare, pe numele tatălui la primărie. „Trecerea” respectivă (pentru cine nu știe) se face imediat după naștere, când unul dintre părinți trebuie să se ducă să-l declare și dacă, să zicem, mama nu e în stare fizic și îl/îi declară tatăl, apoi pe numele acestuia exclusiv rămân până la majorat. Sigur, se poate face procură, că doar trebuie și notariatele să-și justifice existența, și trece de pe un nume pe altul. Dar… pana mea, cât de penibil e, în cazurile evidente în care nu-s divorțuri și alte partaje la mijloc, să stai după fundul unor asemenea acte…? Deci, cum spuneam, atunci când copiii sunt pe numele tatălui, mama, în „litera legii”, nu vede alocația de la poștă, indiferent că are buletinul soțului, actul de căsătorie, de domiciliu comun sau mărturia poștașului de resort. Noroc cu poștașii, oameni de teren care acționează, de regulă, în spiritul legii.
Și, din nou, CFR. Erau atât de tonți acum ceva ani – prostie de care am profitat din plin, de plăcerea actului, nu de câștigul material în sine, care era minim – încât aveau varianta copil/elev la bilete reduse. Or, pentru clasa zero nu existau inițial carnete de elev, așa că, deși copilul era elev, că era la școală, bifam „copil” la cumpărarea biletului, care era mai ieftin decât cel de elev. Acum elevii merg gratis cu CFR. Însă acest mers gratis „costă” un drum obligatoriu la gară în primă fază, de unde părintele trebuie să meargă musai personal, să ia o „legitimație de elev” dată de CFR, alta decât toate actele de la școală că e elev… Am întrebat și eu, mirată și… deranjată de drumul în plus, de ce nu se poate lua online această legitimație, ca biletul și ca orice altceva – sunt teancuri de cifre care pot dovedi calitatea de elev. Mi s-a spus că… așa vrea CFR.
Sunt convinsă că mai sunt și alte exemple, pe care nu mi le amintesc acum sau pe care le-au trăit alții. În concluzie, instituțiile de stat lucrează, de câte ori se întâmplă să lucreze, „ca la carte”. În litera legii.
Era cândva o emisiune, căreia îi țin minte, neinteresându-mă, doar titlul: Litera și spiritul legii. Ce înseamnă practic această „literă” tocmai am încercat mai sus să demonstrez. Ce nu știu e ce înseamnă „spiritul legii”. Poate, înțelegerea pe care au arătat-o, tot în exemplele date, unii dintre funcționari. Sau, poate, trebuia să fi privit atunci acea emisiune ca să pricep acum.
Cumva, mi se pare ca dilema semaforului. E noapte, e roșu și nu se vede, cât e zarea, țipenie de mașină din dreapta sau din stânga. Ce faci, ca pieton? Treci, în cea mai mare siguranță pentru tot universul (excludem din orice discuție fuga pe roșu, printre mașini, în miezul zilei) sau îți asculți, ca om civilizat, conștiința și aștepți să se facă verde?
Litera și spiritul legii (sau dilema semaforului)

Și eu am o problemă cu legile. Consider că dacă s-a votat o lege, trebuie respectată, altfel nu mai scăpăm de balcanismul nostru, că legile sunt făcute pentru alții, nu pentru toată lumea. Dacă o lege e greșită, trebuie protestat pentru schimbarea ei.
Referitor la înregistrarea unui copil ai cărui părinți nu sunt căsătoriți, trebuie să spun că tatăl biologic nu se poate înregistra ca tată în actul de naștere al copilului fără să aibă acordul mamei.
Sunt enervante regulile, dar nu cred că un stat civilizat ar putea trăi fără ele.
Că unii abuzează de legi sau că unele legi sunt făcute cu dedicație, asta-i cu totul altă discuție și este o racilă a democrației…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
N-am știut că trebuie și acordul mamei, ca tatăl să recunoască copilul. Credeam că, dacă binevoiește s-o facă, e așa mare lucru, că nu mai contează nimic 🙂 Dar, lăsînd gluma, ăsta chiar e un lucru bun.
Și n-am intrat în marile legi și fărădelegi, nici n-am curajul… Vorbesc doar de nimicurile care te usucă uneori sau de al căror disconfort/dezavantaj te lovești.
Uite încă unul, de care uitasem. Cînd iei bilet cu sms pentru transpostul în comun, ai posibilitatea să iei o călatorie pe toate mijloacele timp de o oră jumate, cu 0,7 euro. Ai, deci, de mers cu două autobuze. Și, dacă cumva ești tot în al doilea la sfîrșitul intervalului respectiv, pt că a stat 15 min la un ambuteiaj, deși controlorul vede, cu aplicația lui, treaba asta, te amendează dacă nu trimiți alt sms. Să nu te-apuce toate cele, cînd alt sfert de oră l-ai petrecut așteptînd autobuzul…??
Că nu se poate fără legi m-am prins de mult. Numai dac-am avea toți o conștiință colectivă, ceea ce e exclus, s-ar putea. Dar uneori parcă legile nu-s făcute în favoarea cetățeanului de rînd, ci doar ca să fie taxat imediat ce se poate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asta-i problema adevărată, legile sunt făcute de oameni care nu au o viziune de ansamblu, astfel încât să elimine aceste cazuri absurde.
La treaba cu semaforul pot să-ți dau un exemplu că s-ar putea și altfel. În Franța, ca pieton, dacă nu vine nicio mașină, poți traversa pe roșu fără să ai treabă cu poliția. La început am fost neîncrezător, dar apoi m-am luat și eu după mulțime.
Ca peste tot în lume, pentru anumite legi, și la noi există grupuri care își susțin interesele până acolo încât să promoveze legi cu dedicație, doar că la noi politicienilor nu le pasă, fac totul pe față, cu un dispreț fără margini față de popor. Dincolo joacă mai bine piesa cu dragostea de țară și „bobor”…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu știam de faza cu Franța… Cea pe care o aud tot timpul e cea cu Germania, în care neamțul stă la roșu, disciplinat, chiar dacă nema mașini pe nicăieri și-s așa plicisită de ea, că n-am vrut intenționat s-o pomenesc 🙂
ApreciazăApreciază
OMG! Ai dat liber la mesaje! Câtă bucurie! 🙂 Altfel, n-am nimic de comentat la cele de mai sus. Ca la noi în România. Ce te miri?! Măcar a ieșit de un articol vesel. Cât despre ultima întrebare, trec strada pe roșu și în mijlocul zilei, Așa că… 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀 nu mai știu dac-am făcut ceva-n plus în setări, dar probabil am dat drumul și la spamuri, am cîte 40-50 pe zi…!!! M-am plictisit să le tot șterg.
Căt despre răspuns…, da, și mie mi se mai întîmplă, dar zisei că nu intră-n discuție, nu-i nici o filosofie la mijloc :)))
ApreciazăApreciază
Le place sa complice totul, am si eu niste povesti din astea, ce sa-i faci, cand nu e cap… stii 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pe mine (încă) mă scot din sărite de fiecare dată cînd se-ntîmplă 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc. Mi-ai adus aminte de multe, multe (ne)reguli. Uneori e bine să-ți aducă aminte cineva de unele lucruri să nu uiți că ai trăit cu ele sau să nu uiți de unde ai plecat.
Da, am fost cândva consilier municipal și am găsit o lege cu durata de…24 de ore! Câte hoții vor fi devenit atunci legale!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oups… ce lege poate fi aia de 24 de ore…? Presupun că avea vreo țintă precisă 🙄😏😀
ApreciazăApreciază
Vroiam să spun că doar la noi se practică, însă nu pot spune pentru că mi-am amintit și de alte țări 😉
Da, legile trebuie respectate, însă să fie cu judecată, dacă după câteva pahare dau ăștia o lege, …
Trist, din rău în mai rău și totul și de la mulți angajați ce habar nu au de postul pe care îl ocupă! Neamurile sus! Cei deștepți, Dumnezeu cu mila!
Duminică Binecuvântată draga Issa! ☕🤗❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vai de noi, corect 🙂
Să ai și tu o zi de sărbătoare cu pace și liniște!
ApreciazăApreciază
Mulțumesc frumos Issa! Zi de sărbătoare frumoasă!❤️🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană