Greu de văzut un film fără un gest uman, de la un capăt la altul al lui și, în ciuda faptului că e satiră evidentă, atât de realist.
Personal m-am enervat din primele minute, cele cu administratora care-i bate protagonistei la ușă, cerându-i cu parșivenie sinistră bani, aducându-mi astfel aminte pe loc de ce ocolesc încă filmele românești: pentru că mi-e imposibil, chiar în glumă, să înghit cotidianul, darămite să-l mai văd și-n film, oricât de artistic ar fi. Nu mi-a venit să râd deloc, deși aparent e comedie. N-am avut în minte decât pe fostul administrator de la blocul în care stau de 12 ani. Abia cumpăraserăm apartamentul. Nici nu ne mutaserăm în el, veneam doar în vizită, să mai aranjez una, alta, vreo lună. Ei bine, toată luna aia, de câte ori mă prindea, individul venea să-mi bată cu pumnii în ușă, să-mi ceară fondul de rulment: 12 milioane – adică 1200, azi. Am încercat să-l iau cu „stai, domnule, să ne mutăm întâi”, din astea – nimic. Mă soma să dau banii, până m-am enervat și am zis că nu-i dau nimic. S-a enervat și el, eu m-am enervat și mai tare și m-am interesat, că habar n-aveam, care-i treaba cu fondul ăsta și am aflat că e un fel de cec în alb care se dă administrației blocului, în caz că… Mie-mi suna ca fondul școlii, adică nimic sănătos financiar, de aceea îl ignoram. Partea mai interesantă a fost când am aflat că fondul cu pricina n-are voie să depășească cea mai mare întreținere plătită de apartamentul respectiv… Cu alte cuvinte, nici azi, după 12 ani, nu am ajuns nici pe departe, deși e mare întreținerea iarna, la acei 1200 lei. Și mai supărată, m-am certat cu el pe tema asta și s-a rățoit la mine că el vrea banii. În fine, cum înțeleptul cedează, i-am dat în cele din urmă, cu ură indiscutabilă, pentru ca după un an individul să dispară, iar noul administrator să restituie tuturor surplusul de fond de rulment…
Am trecut cu greu peste faza din film, din aceste motive personale. Mai departe, altele n-am avut. Însă generale, cu carul. La fiecare scenă, la fiecare cadru. Concentrat (are doar 1.15 h), filmul a trebuit să surprindă schița tuturor aspectelor și urmărilor posibile ale unui fapt stupid, dar care, la o adică, i se poate întâmpla oricui. O femeie obișnuită ia un câine de la adăpost și, în drum spre casă, câinele vomită în metrou. Neavând cele necesare la îndemână să strângă, în loc ca oricare dintr-un vagon întreg să o ajute oricum (puțin probabil ca nimeni de acolo să nu mai fi avut un animal de companie acasă), toată lumea sare pe ea că a defecat câinele în metrou, miroase, pute etc., să facă ceva. Femeia, neavând ce să facă, coboară la prima și începe circul. Degeaba se spune până la sfârșit că nu era caca sau rahat, toată lumea de oriunde din film, inclusiv știrile și reprezentanții legali ai tuturor instituțiilor în cauză, folosește aceste trei cuvinte: fecale, rahat, caca. Deci adevăru-i mort din fașă. Prin ce trece femeia nu mai povestesc, nu că dau spoilere, dar mă enervez iar de mizeria din omul obișnuit, aka lupul moralist de pe facebook – căci de aici vine drama, niște cocalari filmând-o și făcând-o, ghici, virală.
Vă dau, totuși, celor care vă încumetați la vizionare, un mic hint: să citiți „știrile” de pe burtiera știrilor din film. Nu de alta, dar ca să vă aduceți aminte, în timpul filmului, că e, totuși, un film și că, pe deasupra, e satiră. Pentru că e atât de ușor de uitat…
Și încă: aprecierile mele maxime regizorului, care e și scenarist, Andrei Huțuleac, pentru introducerea în film a scenei cu expoziția „de artă”. M-a uns pe suflet trimiterea subtilă la arta de azi, recte banana cu scoci de pe perete și castravetele de pe tavan. Mi-au plăcut, evident, cum sunt parodiați și bloggerul sau influencerul sau ce era, și hackerul, și show-urile TV și tot restul. Dar „expoziția”, cu toată prostimea admirativă, m-a uns, repet, pe suflet.
În plus, cazul e real și, așa cum se vede în film și am aflat și de la Potecuță, care l-a văzut prima, face parte dintr-o carte (găsiți la ea detalii mai multe) scrisă de un coreean (de sud), în care mai sunt și alte astfel de cazuri despre impactul viralelor și virtualului asupra unei vieți obișnuite, până la a o desființa de tot.
Foot repr.: imdb
La filme mă uit rar de tot, spre deloc. La comedii nici atât. Sunt eu de tot hazul și mi-ajunge!🤣🤫 Dar la un astfel de film, no way!
Cât despre „operele de artă” cu banane, castraveți și cârnăciori, cred că cele culinare ar fi mai potrivite și în farfurii, nu pe pereți.
Dar azi, dacă nu șochezi prin absolut orice, nu te bagă mulți în seamă. Eu îi înțeleg: cumva tre’ să iasă în evidență dacă vor cu orice preț. Ar fi scris presa din lumea-ntreagă despre un tablou cu o banană!? Cât despre film, sunt de acord cu ce-ai spus și te cred că în România se întâmplă așa ceva.
🐶🍌🥒
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, asta cu șocatul ca sursă de succes am remarcat-o și eu, inclusiv la prostia aia de carte pe care-ai văzut-o, parcă, la mine pe fb și care nu merita nici atîta atenție 🙂
Filmul e bun, dar așa l-am receptat eu…
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Uaaau, cât de bine ai surprins ce era de surprins. Eu nu mi-am propus să scriu despre film, dar partea cu „arta” mi s-a părut deliciu! Și da, chiar bravo lui că nu a ratat cam nimic din ce presupune bulgărele ăsta pornit de la un singur fulg…
Fain de tot ai scris! Și azi, acum o oră, am vorbit cu cineva de banana aia, în alt context, nu al filmului 😊
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Chiar am stat și m-am gîndit și am ajuns la concluzia că asta era ținta parodiei. Cît despre statuia dezvelită… e apoteotică! Poate-mi fac elan și mai văd și alte filme românești. Poate 🙂
Foarte bună mi s-a mai părut și manipularea bodyguardului de către crainicului, sau cum îi zice, de la Acces direct (😀 mă rog, în film îi zice altfel).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cam toate aspectele sunt parodiate. De la reacţiile aberante ale feiscuciştilor de serviciu, ăia care au impresia despre ei că schimbă lumea cu două likeuri, ăia care sunt tari şi mari pe net şi dau cu parul în oricine, la ieşiri în stradă pentru că aşa a zis un influencer, la… da, emisiuni care ar fi în stare să-ţi arate oliţa nepoţelului lui x, care-i subiectul emisiunii, dar care x a trecut accidental pe lângă z de la care a pornit povestea şi tot aşa. Ai văzut, nu ratează nici organizaţiile alea care se ambalează aberant şi scot nişte idei de-ţi vine să faci ce-a făcut câinele, şi de care, iată, se tem autorităţile. Că-s nebuni ăia de au ideile alea şi un scandal cum că un câine pus în situaţii delicate se poate simţi jignit şi poate suferi deci hai să umilim omul care-a făcut asta şi dacă autoritatea nu intervine, să împuşcăm autoritatea, sunt realităţi. Chiar există oamenii ăştia şi respiră lângă noi. Deci nu i-a scăpat nimic.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pentru ca am vazut ca si tu dar si Potecuta ati scris cate un articol dedicat acestui film, m-am hotarat si dupa ce l-am gasit pe net, l-am vizionat.
Din pacate acest film e foarte real, exact asa este societatea in care traim, fie ca ne place sau nu.
PS: Eu nu-l lasam in pace pe blogerul ala, daca-mi facea mie ceea ce i-a facut acelei femei. Practic de la acel bloger (sau din cauza acelui bloger) s-a rostogilit toata povestea, ca un bulgare de zapada.
O sa pun acelasi comentariu si la Potecuta, pt ca altul nu-mi vine acum in minte (sper sa nu te superi). 😊
Multam’ pentru recomandare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cum să mă supăr, Doamne ferește!
Mie mi-ar fi plăcut să salveze un hacker situația în final…, dar nu se mai încadra în satiră la adresa tuturor. Și probabil că și eu sînt o idealistă pe stil vechi, de mai cred în din astea…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daca era un film american, la final aparea un salvator care salva tot ce era pe acolo. 😊
Filmul asta mi-a adus aminte de un altul, care tot cam asa satirizeaza societatea viitorului, spre care ne indreptam. Are cativa ani filmul si se.numeste Utopia si e regizat de un grec Kosta Nikas.
ApreciazăApreciază
PS: Am asa o nelamurire si anume in tot acest film doamna nu s-a aparat absolut deloc. Toata lumea a sters cu ea pe jos si ea …. nimic.
Cred ca-n viata reala nu e chiar asa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi, ca să păstreze linia satirică, trebuia să ducă totul la extreme. De aici și hackerul în aceeași oală, asta am înțeles :))
Cît despre concluzia ta, tu zici „cred”. Eu zic „sper”… 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană