Liberul arbitru…
Îți faci norocul cu mâna ta sau ești predestinat unor anume întâmplări?
Ai ghinion sau doar faci niște alegeri greșite?
Există semne de Sus? Dacă da, știm să le interpretăm?
Astrologi, filosofi și teologi le spun în fel și chip: karma, destin, liber arbitru, predestinare, noroc, ghinion, grație divină, providență, fatalitate etc., fiecare dându-le, după studii sau experiență, o pondere oarecare în existența umană.
Nu am nimic cu nicio teorie din toate acestea, deși personal nu văd de ce n-aș pune semnul egal între divinitate și noroc, din moment ce ambele vin din afara noastră și, evident, rămân în afara ariei noastre de control. Ceea ce încerc acum să demonstrez e numai că norocul și ghinionul în stare pură există, indiferent de alegerile noastre, ca atare și uneori se manifestă în mod neînțeles, cel puțin de mine, nedepinzând, așadar, de alegerile personale conștiente pe care le avem de făcut de când ne trezim până când adormim la loc. Și pentru aceasta voi lua, ca de obicei, exemple simple, care să nu implice drame existențiale, pe acestea lăsându-le pentru alte ocazii.
Așadar, chiar ieri seară (întâmplare care mi-a și stârnit acest articol) a trebuit să merg undeva la o oră fixă, unde mă aștepta o prietenă. Și am avut, firește, de ales cum să ajung acolo: cu metroul sau cu două autobuze. Cu metroul – parcă aud voci din auditoriu, se știe că e cel mai sigur și rapid mijloc de transport. Numai că eu m-am cam plictisit de metrou, re-descoperind transportul în comun la suprafață și preferându-l de câte ori nu mă grăbesc (nu l-aș alege, de pildă, când trebuie să ajung la un tren la care am deja bilet luat online).
Am ales cele două autobuze. Mai făcusem drumul respectiv de nenumărate ori și, deși trece prin câteva intersecții cu stopuri memorabile, timpul efectiv, cu tot cu aglomerația insuportabilă, e cam același. În afară de asta, pe primul autobuz îl iau, mai nou, din fața scării – argument imbatabil.
Mă instalez, deci, în stație la 116. Pe aici mai trec și 232, și 141, și 610. Însă 116 și 141 vin din aceeași direcție și stația lor e artificial mutată pe linia de tramvai pe care trec, tot artificial, nu știu până când, toate acestea – aveau, adică, altă stație înainte. Vin câteva, nu e 116, nu mă impacientez. Vin și două de 141, iarăși nu mă impacientez – altă lege nescrisă a STB și experiența mea veche spun că așa umblă ele, în gașcă, în mod cert vor urma două de 116. Vine al treilea 141 (între timp mai trec și celelalte autobuze), care, surpriză, trece ca vântul și se duce la stația veche. Disperare în stație, înjurături, lume nedumerită – n-ai cum s-ajungi în timp util de la un loc la altul. Întrebări – dacă și-a schimbat iar stația?!? N-are cum, își răspund oamenii singuri, celelalte au oprit aici! Concluzia: un șofer dus cu pluta. Lumea se reașază, cuminte, unde stătea. Mai vin câteva autobuze, dar nici gând de 116. Îmi spun că e imposibil și, de câte ori văd unul în zare, sunt convinsă că e al meu. Îmi pierd răbdarea prea târziu ca să mai fac altă alegere utilă și, după încă două de 141 (restul nu se pun), adică cinci în total, vine, mândru, roz bombon și sigur pe el, și un 116… Așa ceva nu mi s-a mai întâmplat niciodată de când circul în varianta asta și nu pot să numesc întâmplarea decât ghinion curat – e clar că alegerea mea nu a coincis deloc, dar deloc (astral, divin sau cum o fi) cu alegerea șoferului de pe 116, care probabil că a ales o cafea mai lungă cu vreun coleg la capăt de linie (dacă ar fi fost vreun incident pe traseu, și 141 ar fi avut aceeași soartă).
Din jumătatea de oră alocată drumului cu pricina în totalitatea lui trecuseră douăzeci de minute doar în stație la primul autobuz. Asta e, îmi zic. Îmi anunț, firește, prietena, care-mi zice tot „asta e” și că mă așteaptă. Mă sui, merg cele câteva stații minore și cobor la locul cuvenit, unde trebuia să mă sui în al doilea autobuz, 381. Îl știu și pe ăsta bine, vine repede mereu. Vine și acum, fix în spatele primului. Mă uit bine, să mă asigur că e el și mă sui, aproape fericită. Exceptând pasajul neterminat de la Unirii, care ar putea mânca serios din timp, am încă șanse să întârzii minim. Ajung la Unirii oarecum veselă, ba chiar anunț, triumfătoare, unde sunt și văd deodată că 381 al meu, în loc s-o ia drept înainte, cotește la dreapta. Înlemnesc instant – ce naiba mai e și asta?!? Și-o fi schimbat și ăsta traseul peste noapte?!? Trec, în această nedumerire, de stația unde ar fi trebuit să cobor dacă-mi pica fisa la timp că sunt într-un autobuz greșit și, tot încercând să pricep de ce merge 381 pe acolo, mă trezesc la Biblioteca Academiei. Cobor și aflu că-l luasem pe 313, deși aș fi băgat mâna în foc că era 381… Îmi anunț, cu o jenă uriașă, prietena de noua pățanie, aștept cu inima purice un răspuns și traversez, să iau înapoi două stații un autobuz oarecare, să re-ajung la Unirii, unde un 381, real de data aceasta, îmi zboară pe sub nas. Dar, cum spuneam, a venit altul imediat și, într-un târziu, am ajuns unde trebuia…
O epopee care m-a „costat” douăzeci și cinci de minute din nervii mei întinși la maxim și din timpul prietenei mele, noi trebuind să fim într-un loc anume la o oră care trecuse deja.
Îmi aduc aminte de o altă întâmplare asemănătoare, când trebuie să fiu undeva la o oră fixă și nu am ajuns, cam din aceleași motive, dar atunci am renunțat. Povestind atunci cuiva peripețiile, am zis, sigură de mine: vezi, uite, o fi fost semn că nu trebuia să mă duc acolo, prea multe mi s-au pus în cale. Iar acel cineva mi-a spus: de ce neapărat semn că nu, poate e doar o încercare, să vezi cât de mult îți doreai, de fapt, să ajungi sau nu în locul cu pricina… A trebuit să-i dau dreptate și n-am aflat nici azi răspunsul.
Iar aseară, amintindu-mi, mi-am întrebat prietena: oare ăsta ce semn o mai fi, că nu trebuie să merg unde mergem noi acum? Iar ea, senină, mi-a răspuns: poate a fost doar o încercare a prieteniei, să vedem cât și dacă te pot aștepta… No comment. Dar da, categoric se poate și așa, mai ales că după aceea s-a rupt lanțul de ghinioane și totul a fost mai mult decât frumos.
Încă una dintre multele și ciudatele întâmplări fără răspuns ale vieții mele s-a petrecut de mult, acum vreo treizeci de ani, dar o țin minte ca azi. Eram la aceeași trecere de pietoni de la Unirii. Era roșu și așteptam, în rând cu lumea, să se facă verde și să trec. La un moment dat, din mulțimea de oameni s-a desprins unul, care a luat-o înainte – l-am văzut numai din spate tot timpul – și mi-a făcut un fel de semn (sau așa am înțeles eu) că gata, putem trece. Am luat-o după el teleghidată și am trecut, în spaima tuturor, pe roșu, printre mașini, după acel om până pe trotuarul celălalt. Abia acolo am auzit claxoanele și exclamațiile mulțimii: ce faci, ești nebună etc… Dar m-am luat după el, am crezut că-i verde! am zis și eu, tremurând toată, pentru că abia atunci îmi dădeam seama ce făcusem. Care el?!? au zis câțiva, erai singură!! Mi-am revenit, am văzut că, într-adevăr, „omul” cu pricina nu era nicăieri și abia atunci mi s-a făcut o frică cumplită. Nu atât de faptul că trecusem printre mașini cu o nonșalanță evident nefirească, cât de faptul că – extrem de ciudat – ce vezi uneori cu ochii tăi nu e aievea și pentru restul lumii. Pesemne – extrapolez, dar nu am cum să nu o fac, dată fiind experiența – că așa e și cu aceia care aud voci și văd lucruri invizibile lumii normale. Sau, în lumina zilei de azi, aș putea presupune că a fost dintr-un univers paralel…?
În fine. Revenind la noroc și ghinion și la faptul că acestea n-ar exista în stare pură, noi creându-ni-le, cu alegerile noastre, clipă de clipă, cred (sper!) că am demonstrat că, orice alegeri am face noi, ele se intersectează tot timpul cu alegerile celor implicați în clipa respectivă (cum ar fi ale șoferului de pe 116!), făcând astfel ca uneori, pur și simplu, să îți iasă sau să nu-ți iasă ceva, un ceva asupra căruia nu poți avea control absolut și care poate fi imprevizibil.
Așa cum, de pildă, este orice examen sau (con)curs al vieții. Ți-ai făcut lecțiile impecabil, ești foarte bine pregătit și foarte sigur pe tine că vei reuși. Dar nu ai de unde să știi niciodată cât de pregătiți sunt ceilalți sau ce „pile” au și poți, într-un final, doar să observi cum cineva de Sus sau de jos aranjează lucrurile în favoarea/defavoarea ta.
În poză eu, aseară, veselă, după ce am ajuns unde trebuia.
Banuiesc ca personajul in alb si cu capul mare nu e prietena despre care ai facut vorbire 😂😂😂😂😂😂😂
Uite o sa-ti spun ceva referitor la pataniile tale. E doar perspectiva mea, nu trebuie sa ma.crezi sau sa-mi dai dreptate. Ceea ce se intampla in general cu noi in fiecare zi tine in special de dorinta sufletului nostru de a experimenta cat mai mult sau mai multe in acest plan fizic pt a creste.
Noi suntem doar o particica din acel suflet, practic suntem ca o mica bucatica trimisa pe pamant care anima corpul asta fizic si care experimenteaza diverse.Rezultatul acestor experimente sau experiente ajuta sufletul sa creasca in cunoastere dar si pe noi in constiinta.
Aceste experiente trec si prin filtrul tau, al liberului arbitru, pana la urma tu esti pe pamant si tu decizi daca vrei sa experimentezi ceva sau nu. Daca nu o faci, atunci sufletul revine iar si iar si iar pana o s-o faci.
In esenta nu exista bine si rau si nici acea karma, ci doar dorinta sufletului de a expwrimenta toate nuantele. Karma exista dar nu asa cum ne asteptam noi, adica tu vezi multe pwrsoane care fac rau si care nu au probleme din cauza asta si te intrebi de ce.
Asa e facuta planeta asta, din punctul de vedere al unui suflet, toate-s experiente si mai e ceva, prin expwrientele negative se pare ca acea crestere si trezire e mai mare/eficienta.
Cand ai trecut pe acea trecere de pietoni cand era rosu, nu tu ai ales ci sufletul tau si tu doar ai executat.
Dar aici e o discutie foarte ampla deoarwce uneori suntem interferati si facem ceea ce nu ar trebui…
ApreciazăApreciat de 3 persoane
N-ai idee (sau ai!) cît de mult m-am îndoit o perioadă de ceea ce văd cu ochii mei, după..:! Mai rău e că nici n-ai cum să verifici, că, dacă întrebi pe cineva dacă vede ce vezi tu și nu vede, treacă-meargă, dar, dacă întrebi de mai multe ori, te duce la psihiatru 😁😁 Și da, cuvîntul „executat” e cel mai potrivit, mi-e nu-mi venise. Ei bine, tocmai din acest motiv (și nu numai) nu-i iau în răspăr pe-ăia de văd ozn-uri și altele, decît cînd e evident vreun fake sau altceva la mijloc. De aceea, în principiu, cred în necrezute, fără a cădea pradă lor. Și, în fond, oricît cred, de multe ori, că am înțeles tot sau măcar o parte, vin clipe cînd îmi dau seama că e foarte posibil să nu știu nimic, de fapt…
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Evident ca ai aceasta senzatie ca tu nu stii mai nimic, deoarece dava deodata ai cunoaste lucruri, valul s-ar risipii si jocul s-ar termina. Adica treci la.next level, nu prea mai ai ce cauta pe acest pamant, deoarece ai cam „prins ideea”, dar poti reveni aici daca e cazul si la dorinta ta pt a-i ajuta pe altii sa creasca sau sa inteleaga lucruri.
Da, stiu cum e sa vezi lucruri, sa percepi sau sa-i simti pe altii si sa nu poti avea confirmari.
Iar e doar parerea mea, pot sa spun ca cei care au inclinatii artistice (ca si tine) au o conexiune cu sufletul lor mult peste medie. Acea inspiratie a artistilor nu vine dè nicaierì …..
ApreciazăApreciat de 2 persoane
risipii – risipi; scriu repede de pe tel, sorry pt greseli
ApreciazăApreciat de 1 persoană
rezolvat 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Indiscutabil, atîta timp cît Beethoven, de exemplu, era surd…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cristi, astronautul era lipit acolo, ala ar fi asteptat-o, indiferent cate autobuze treceau! Si peste o saptamana, tot acolo il gasea! 🤣
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Deci putea sa mearga si pe jos, oricum timpul nu conta pt ca astronautul tot acolo era 😂😂
Totusi nu inteleg de ce e asa de mare acel costum, parca e facut pt basketbalisti 😂😂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
😀😀 nu știu, dar ar fi trebuit să vedem și ce scrie pe el, poate e doar mascota barului respectiv. O să citesc data viitoare 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Marina, data viitoare musai de citit inscripția!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai reușit să demonstrezi clar și fără nicio formă de îndoială că n-avem niciun control asupra a nimic, până la urmă. Și nici măcar nu putem ști dacă ceva ce am văzut cu ochii noștri este, sau reprezintă (mai bine zis) realitatea. Uneori, și mie îmi fuge mintea la câte ceva și atunci, nu prea mai sunt atentă la ce mi se întâmplă… Odată, eram la Piața Victoriei, în metrou, ar fi trebuit să cobor, dar eu abia ridicasem ochii din mobil și, privind pe fereastra trenului, nu recunoșteam nimic, fiind dintr-un unghi nou pentru mine 🙂 Noroc c-am văzut scris Victoriei înainte de a se închide ușile, așa că am coborât. :))) Râd fiindcă m-am simțit, pentru o clipă, c-aș fi aterizat într-un univers paralel. Cât privește „halucinația” ta cu omul pe care nu-l vedea nimeni, cred că aceasta s-a produs tot într-un moment de confuzie de acest gen…, sau -pur și simplu- omul acela a grăbit pasul ulterior, așa că „a dispărut”, nu l-a mai văzut nimeni, iar inițial, se concentraseră cu toții doar pe tine, iar el astfel parcă n-ar fi existat. Se mai întâmplă și așa. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu încă mai cobor la stații greșite… 😀😀
Ne depărtăm de subiect, dar, dacă tot am intrat în altul, al universului paralel, mi-am amintit un vis. Un vis din care m-am trezit greu și cu vag regret. Se făcea că eram tot în casa mea, cea de acum, dar cumva nu era a mea și a sunat cineva la ușă. apoi altcineva și altcineva și tot așa… Și casa s-a umplut de oameni care arătau ffix ca noi, dar, imperceptibil, erau altfel și care vorbeau între ei, mie spunîndu-mi să nu mă tem, că sînt doar în trecere pe aici, se duc undeva și, poate, vor reveni. Totul era foarte ciudat și, deși eram și să simțeam invadată, simțeam și că eu eram, de fapt, în drumul lor. Mi-e greu să explic. În orice caz, în cele din urmă m-am trezit cu sentimentul că sînt încă acolo, dar nu-i mai văd eu și că aș fi vrut să știu mult mai multe, deși în vis era clar că nu vor să-mi spună destinația și scopul lor…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
M-am cutremurat citind povestea visului tău și îți explic imediat de ce… Mi s-au întâmplat, în ultimul timp, niște lucruri mai ciudate, cum ar fi: mi se tot termină cafeaua, deși, la mine în casă, doar eu beau cafea și numai dimineața; sau îmi spun că e important să fac ceva înainte de altceva, iar apoi constat că e deja făcut acel prim ceva, dar nu de mine și nici nu mai e altcineva prin preajmă…. Și câte altele, similare. Așa că m-am întrebat dacă nu cumva universurile paralele utilizează o aceeași casă și eu-rile mele paralele, la fel, beau cafea, din aceeași cafea, dar pe care o cumpăr doar eu :))) La rândul lor, câte unul din eu-rile mele face lucrul pe care eu îl găsesc gata făcut, de parcă l-aș fi executat cu puterea gândului meu doar. 😀 E de mirare că ți-am citit comentariul și am simțit un fior pe șira spinării? Apropo, o carte al cărei subiect ar fi visul tău presimt c-ar avea un mare, mare succes. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu mă încumet. Și atunci, și azi încă mi se pare greu de „intrat” acolo. Cum să zic, pare floare la ureche de imaginat, azi, cînd se imaginează și se scrie despre lucruri inimaginabile odată, dar cînd trăiești senzația e cu totul altceva și încă am fiorul de care zici…
Apropo de tine, e teribil de interesant ce ți se întîmplă și mai degrabă aici văd ceva mișto de tot ❤❤ Evident, îți las întîietate, dar mai vorbim despre asta, pe orice cale!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Issa, dacă te simți inspirată de ceea ce ți-am povestit, scrie! 🙂 Chiar mi-ar plăcea să citesc ceva compus de tine și să mă simt muză. 🙂 Și, bineînțeles, nu mă îndoiesc că va rezulta ceva mișto de tot. ❤❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, zic şi eu zice Cri, că nu putem controla lucrurile aşa cum credem. Până la urmă e bine că prietena ta a înţeles, nu şi-a pierdut răbdarea, şi v-aţi simţit bine.
Mi-am amintit citind, ca o paralelă doar, de cei mulţi pe care îi vedeam prin documentarele cu avioane prăbuşite care povesteau cât de tare s-au supărat că s-au trezit târziu sau au făcut pană pe drum sau au prins accident şi n-au mai ajuns să prindă zborul…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Exact! Și n-am nici o problemă în a i se spune, în loc de noroc chior, grație divină sau pronie cerească sau providență. Am doar cu ideea de a crede că ne putem controla destinul și că toate cele sînt urmări ale alegerilor noastre la un moment dat și atît.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Și eu cred că ceea ce noi numim „ghinion” sunt, de fapt, încercări prin care trebuie să trecem. Câteodată le facem față, alteori nu. În caz de nereușită, eu le pun la rubrica „așa trebuia să se întâmple”🙂
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Aia la mine se cheamă rubrica „fatalitate”…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu le numesc încercări, nu ghinion. Am avut multe încercări și încă mai am. E bine când se termină cu bine, însă toate sunt încercări, lecții ce ține de noi! Scrie cum spune și Cri!👍
Nu pot să mint că nu m-am amuzat!😉
O zi frumoasă Issa!🤗🍀❤️
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Și eu m-am amuzat, dar după :))))
Se poate să fie și încercări. Nu resping a priori nici o variantă 🙂
Mulțumesc, Ileana, la fel să ai!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ce cred eu despre noroc, ghinion, destin și karmă!? Dacă lucrurile ies cum mă aștept, am noroc, dacă nu, am ghinion! Pare extrem de simplistă raportarea, dar atât timp cât nu le pot controla, le iau că atare. Ieri, de exemplu, am avut ghinion dublu: m-am dus la magazinul Michael’s după culori și nu am găsit mai nimic, iar cele câteva găsite nu le-am putut plăti că nu aveam cardul la mine. Am intrat în panică pentru că așa ceva nu mi s-a mai întâmplat. (L-am găsit 🙏) Dar cred în destin, cred că avem trasat propriul drum în viață! (Mitul lui Oedip). Personal nu cred că putem schimba ceva!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu sînt pe la mijloc. Sînt convinsă că alegem clipă de clipă una sau alta și că de multe ori suportăm și consecințele acestor alegeri. Dar la fel de sigură sînt, cum cred că s-a dedus deja, că sînt și locuri, situați, oameni ș.a., care trebuiau musai să fie undeva sau să se întîmple… 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
.Eu cred în îngereii mei. Nu știu ce alt nume să le dau.
Demult, demult, soțul (fostul) era într-o delegație și eu trebuia să mă întâlnesc cu o colegă ca să-mi dea leafa. Și când îmi trăgeam ciorapii, aceștia s-au rupt rău. Pe vremuri era o problemă. Și nu m-am mai dus. De jenă. Am aflat peste timp că individa era în relații intime cu al meu fost soț și că intenționa să-mi devină prietenă. Îmi iubesc îngereii.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Exemplul tău este mai mult decît elocvent… Clar pînă dincolo de interpretare. Și eu am sau am avut așa îngerel. Însă am avut și momente în care au tăcut și încă-l întreb de ce.
ApreciazăApreciat de 2 persoane