– … Și la română ce ai?
– Uh, o compunere dubioasă.
– ??? De ce, mă rog, e dubioasă?
– Păi auzi, „Prima zi de școală”.
– Și ce ți se pare în neregulă la asta? Poți să faci o compunere pe orice temă din lume!
– Și de ce n-au găsit orice altă temă din lume? Am făcut-o și anul trecut, și anul trecut trecut…
– Auzi…
– Ție ce ți se pare că poți să scrii nou??
– Dar e foarte simplu! Nu trebuie să scrii musai ceva nou. Ce reprezintă pentru tine prima zi de școală?
– … Sincer?
Aici rămân puțin pe gânduri. Știam prea bine părerile copilului meu despre școală în general și nu aș fi pornit pe calea asta. În clasa a patra le avea deja formate, fiind la a cincea învățătoare și la a doua școală, la care l-am mutat din cauza celei de-a patra învățătoare, cu care nu s-a putut „lupta” pe niciun front. Afară se întunecase și mai erau și alte teme, la alte materii, de efectuat.
– Nu, răspund, lasă sinceritatea, hai să facem tema!
– Adică să mint.
– Nițel, zâmbesc eu strâmb. Știi doar că scopul scuză mijloacele.
– Bine, dar care-i scopul aici?
Iar tac câteva secunde.
– Păi…
– Să nu mă iei cu notele…
Momentul de cotitură, inevitabil de altfel, venise. Trebuia să aleg – iar… – dacă intram în jocul lui sau făceam – iar… – elogiul stereotipiei.
– Începi și tu cu „Vacanța de vară s-a terminat”.
– E cam stupid.
– Bine, perfect, atunci exprimă-te altfel! Că tocmai ăsta e rostul compunerii.
– M-aș exprima, dar nu-mi place tema. Și nici sincer nu pot să fiu.
– Nu poți și tu să scrii că abia așteptai să îți revezi colegii?
– Nu, că nu mă bucur că-i văd pe X și pe Y, că-s răi. Mă bucur de A și de B, dar cu ei m-am văzut și în parc, toată vara, deci ce e nou aici?
Oftez din rărunchi. Mai ales că știam ce urmează.
– Apoi scrii, mă prefac eu că n-am auzit perorația dinainte, ce mult te bucuri c-o revezi pe doamna…
– Hm, pufnește copilul, de data asta chiar da, dar la celelalte doamne nu m-am bucurat deloc. Și, dacă nu ne-ar da teme, aș iubi-o de tot pe doamna de acum!
– Bun, îl ignor iar, mai scrii vreo două, trei rânduri și apoi închei cu „abia aștept să învăț ceva nou”, bla, bla, pricepi tu.
Mă prefac că am de spălat vase și altele, ca subiectul să pară încheiat. Mai mormăie una, alta, se sucește, se răsucește. Ceva tot nu-i dădea pace.
– Dar de ce mă înveți să nu mint, dacă în compuneri trebuie să mint?
– Ok, clachez eu într-un final, uite cum facem: pe noi, părinții, să nu ne minți niciodată, dar la școală poți să mai minți din când în când. Ca acum, ca să-ți faci odată afurisita aia de temă…!
Tonul îmi creștea treptat, așa că trebuia găsit ceva să dezamorseze situația. Cum simțul umorului e vital, fac o ultimă încercare…
– Copile, știi ceva, cât vorbirăm noi aici, aiurea, scriai deja câteva rânduri, treceam la altele și până acum terminam deja totul!!!
…………………………..
Într-un târziu luptele seculare care au durat o bună parte din după-amiaza aceea de toamnă și de început de an școlar s-au încheiat și am găsit, în cele din urmă, compunerea aceasta pe caiet, pe care am păstrat-o, ca să nu uit clipa. Și trecerea anilor, odată cu care copilul a devenit din ce în ce mai greu de manipulat în favoarea stereotipiei…

_________________________________________________________________
Foto repr: model de compunere „eminentă” de pe brainly.ro
Inteleg acest copil foarte, foarte, foarte bine, deoarece pt mine compunerile la romana si in general lb rom au fost o corvoada.
Niciodata nu am reusit sa inteleg logic absolut nimic la lb rom, asta ca sa nu mai zic de „babalacii” de la Acad Rom care schimba regulile toata ziua.
Uite o chestiune care-mi „place” la lb rom. (Am mai scri asta pe un alt blog azi)
Deci,
De ce numele ministrului care-ti place tie cel mai mult 🤣🤣🤣🤣 se scrie Cîmpeanu, cu î din i, iar cuvantul tâmp 🤣🤣🤣 se scrie cu â din a 🤣🤣🤣?
Nu trebuie sa asociezi cele doua cuvinte de mai sus 🤣🤣🤣, (chiar daca se pot asocia) doar sa-mi raspunzi la intrebare
PS: Am tot respectul pt tine pt ca ai avut rabdare si ai invatat si inteles lb rom.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
🤣🤣🤣🤣 ce probleme ai și tu…
Răspunsul e elementar, ca să schimbe numele tâmpului conform noilor reguli, ar trebui să-i schimbe și buletinul… idem și celorlalți care au „î” cuprins în nume. Unii au făcut-o, că au vrut ei. Alții nu s-au complicat. Și, cum nu a fost o acțiune națională, ci individuală, tâmpul (profit și eu de asocierea ta..) a rămas cu î din i…
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Cred ca acst ministru a primit buletin fara data de expirare, care se acorda dupa o anumita varsta si ca atare nu mai are rost.
De cand ai terminat facultatea, cate schimbari de reguli s-au facut la lb eng sau rusa sau altele pe care le mai cunosti s-au facut? Am curaj sa pariez ca f putine sau deloc, dar la lb rom se fac schimbari aproape in fiecare an.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Uite că la asta nu m-am gîndit :)))) dar aș zice că nu, parc-am citit undeva (cu stupoare!!!) că e de-o seamă cu mine 😁
Sincer, nu știu – la engleză, dar nu par să fie modificări. La rusă n-am aprofundat, dar, din puținul meu contact sau cultură generală, n-am auzit. La română… Doamne-ajută… ce să zic, m-am crucit în ultimii ani de destule denumiri noi, pe care nici măcar nu le puteam deduce.
Chiar anul trecut am auzit prima oară de „complementul prepozițional”. Fac, evident, o cruce, de mirare, apoi îmi zic: asta chiar ar fi ceva bun, măcar le bagă pe toate cu prepoziție acolo și nu-mi mai storcesc creierii cu variantele dinainte… Da de unde. Toate celelalte categorisiri erau la locul lor, iar ăsta e cumva pe deasupra, un fel de super-clasare, pnm… L-am lăsat incert chiar și pentru mine 🤣 who cares
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Gataaaa, am scapat de Cî(Tâ)mpeanu 🤣
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🤣🤣🤣🤣
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu știam, am căutat adineauri!! Dar căutam la „cimpeanu demis” și ioc… omu-și dăduse demisia de onoare 😂
Deci super. Dar Doamne ferește ce-o veni și ce-o mai schimba…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu tot mai sper sa vina cineva care nu a fost tocilar, nu are doctorate, nu-si „da importanta” si nu o sa mai „muleze” educatia pe interesele profesorilor in dauna elevilor.
Pana acum parca nu prea a contat cine a fost ministru deoarece parca toti au fost clonele precedentilor.
ApreciazăApreciază
Cică Anisie, zic pe fb…
ApreciazăApreciază
Eu stiu, poate mai cauta si ei ….
ApreciazăApreciază
Deci mi-am amintit, nu știam de unde-o știu, e aia cu „băncuța de pepsiglas”…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🤣🤣🤣
ApreciazăApreciază
ApreciazăApreciază
Ea a mai fost ministru, totusi sper sa aiba si alte idei astia din coalitie
ApreciazăApreciază
🤣🤣🤣🤣 mie-mi place facultatea pe care a absolvit-o doamna Ligia Deca 🤣🤣🤣🤣🤣
Deci facultatea, nu cursurile postuniversitare, doctorate sau masterate
Nu pot sa cred 🤣🤣🤣
ApreciazăApreciat de 1 persoană
??? Ce-a făcut, că habar n-am! 😀 m-am deconectat de la ăștia. Măcar modulele să le lase, că altceva bun n-au făcut în 32 de ani.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A terminat Universitatea Maritima iar apoi si altele. Eu sper sa nu fie o demna urmasa a lui Mazare & Co.
ApreciazăApreciază
Gînd la gînd :)))) deci e de-a ta :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Stai, c-am aflat de pe fb, a facut o facultate… navală, care o recomandă strașnic pentru educație. Și cică a mai lucrat la programul România educată…
Lol.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
In general fetele care fac Univ Maritima isi doresc un post caldut de birou, pe la firmele care au legatura cu activitatea navala.
Eu zic ca doamna e ” de comitet” si ca nu o sa inghita sistemul obedient din minister. Totusi, a fost un gest al ei care mie nu mi-a placut. Atunci cand s-a intalnit cu Klaus, a plecat capul in semn de slugarnicie/obedienta. … Asta mie-mi ridica semne de intrebare … Gasesti pe net faza asta
Dar daca a ramas „autentica”, adica acea doamna care a terminat Univ Maritima, atunci nu e cu siguranta din acelasi aluat cu Anisie sau Cimpeanu….. e cu siguranta mai rebela si se va opune sistemului de invatamant actual
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acum vin de pe fb, unde-am dat direct de gestul respectiv, deci sînt deja informată 😁 Unii o făceau cu ou si cu oțet, alta încerca să explice că se cheamă reverență și-i trimitea la dex, altu – că el nu-i vede și genunchiul îndoit, cum scrie-n dex…aici am renunțat… 😀
Eu zic că ne luăm prea mult de orice fleac, deși, clar, nici un om politic nu merită o reverență. Aștept prima măsură efectivă, o idee, ceva, că e cam secretoasă. Dacă se ia de module… mă iau și eu de ea!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu stiu ce sa zic, totusi i-as acorda o sansa, macar cateva luni sau 1 an.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cam mult un an pentru un guvernant. Dar hai… 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-a plăcut mult că-și dorea să fie sincer. Iar compunerea e mai prețioasă ca o bijuterie și devine din ce în ce. Peste ani, se va bucura să o revadă, va fi poate și cuprins de nostalgie… ❤️
ApreciazăApreciat de 2 persoane
O, da, e o dulceață. Mai am cîteva…. Nu știu cînd va ajunge nostalgie, deocamdată rîdem cu foc de cîte ori dăm de ele :))))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O, dragă Doamne, mi l-am amintit pe al meu cel mare care nu înțelegea nici la Dumnezeu de ce trebuie să facă o compunere. Era foarte tare la mate, dar și la gramatică, dar compunerile i le făcea frate-so mai mic. Profesoara de română (Ani, mi-e dor de tine!) îmi tot reproșa că din cauza compunerilor are media mai mică.
Deci, îl înțeleg pe al tău fecior! Cum i-am crescut, așa-i avem!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Știi că (sigur, cînd eram mai mică) nu puteam pricepe cum poți să fii tare la grama și nu și la literatură?? Dar, după mii de scheme de fraze, că nu mai puteam citi un rînd dintr-un ziar fără să-l despart mintal în propoziții, am priceput…
Dacă mă gîndesc la ai mei, pot să-mi imaginez ce „negocieri” erau și între ai tăi 😀
ApreciazăApreciază
Realmente era „beton” la gramatici (română, engleză și franceză). Citea tot ce prindea, vorbea elevat (și acum e așa!), dar nu putea scrie mai mult de o propoziție, nu frază, la o compunere! Îl iubesc maxim!🫣
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oi, Doamne, te cred, și eu îi iubesc la fel, cu toate cusururile lor (cu ghilimele sau fără)!!
Mai știu, de altfel, exemple ca al tău 😉❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doamne, câte ore de limba română mi-au dat părinții! Uram de-a dreptul comentariile pe care trebuia să le învăț pe de rost, dar nu aveam ce să fac, pentru că trebuia să intru la liceu, să-mi iau bacul.
Profesoara de română, care o cunoștea pe mama, s-a plâns că de abia a putut să-mi dea un 7 la bac…
Eu ce să zic dacă nu-mi plăceau comentariile și nici nu aveam înclinații spre așa ceva??
Și lecturile obligatorii le citeam doar când nu mai erau obligatorii. Berbecul din mine e de vină!😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pot să-mi imaginez :))))
Și mie mi se acrise de citate din Călinescu și Vianu învățate pe dinafară, obligatorii, cu care trebuia să jonglez în comentariile literare. Să nu mai zic că și faza cu lecturile obligatorii a funcționat la mine la fel ca la tine. Eram doxă de prefețe și postfețe, pentru lecții. Dar cărțile, cu adevărat, le-am citit muuult mai tîrziu…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Emoționant pentru mine! Mi-a plăcut limba română, însă nu am avut posibilitățile necesare pentru… un punct dureros pentru mine. La bătrânețe, dau binețe… 😉
dictarea, compunerea, literatura, cu gramatica a fost mai greu, nu îmi plăcea, și cum să faci compunere, dictare, dacă nu știi gramatică? 🙂 Așa că a trebuit să învăț după posibilități.
Nu mi-a plăcut geografia, sportul, muzica. Aici cred, că și profesori au o vină🙂, că nu mi-a plăcut, e normal să dau vina pe cineva… 🙂
Vise frumoase Issa! 🤗
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Sigur că nu merge fără gramatică. Dar acum chiar pot afirma că nu erau deloc vitale infinitele scheme la care eram supuși la gramatică. O simplă înțelegere a principiului după care funcționează o parte de vorbire sau de propoziție ar fi suficientă, ca să scriem corect. Pe bune
ApreciazăApreciază
Mulțumesc frumos! Așa este! Uite că am dreptate când spun cum că datorită vouă sunt îndrăzneață la scris! Da, dacă ești dezghețat la minte e suficient! Eu, mai am greșeli, dar cât mai trăiesc învăț alături de voi, că tare dragi îmi sunteți! Un cerc mic ce valorează totul pentru mine! Totul respectul pentru tine, dragă Issa!🤗❤️😘
ApreciazăApreciază
are dreptate! ai si tu dreptate! tema asta a devenit plata. la fel de plata si tema “cum mi-am petrecut vacanta”.
sper sa nu citeasca baiatul ce scriu aici! dar,of, cate neadevaruri, cate false sentimente s-au scris si inca se mai scriu in pagini de compuneri pe aceste teme.
e genul de compuneri in care esti fortat sa pretinzi o bucurie inaltatoare, cand de fapt stii bine ca doar prima zi e prima zi. e o mica dulce emotie acolo dupa care urmeaza un sir lung de provocari pentru care trebuie sa fim tari, si noi, si copiii.
misto rau si original ai pus la colt stereotipul! pup, Issa!
💯♥️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
o, da, cele două mari compuneri ale sistemului nostru, în plină și continuă glorie… exact pentru comparație am pus-o pe aia din poza cover, eu chiar nu-mi imaginez cine naiba ar mai scrie așa în asemenea stil 😀 (pe vremea mea, scriau destui așa pompos, că din de-astea se trage și limbajul de lemn în care încă vorbesc oficialitățile!)
și eu pupic, zi bună pe dock!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
”Cum mi-am petrecut vacanța” a fost și titlul lucrării de examen pentru Liceul Economic, pe care l-am ales în detrimentul analizei literare la ”O scrisoare pierdută”. Mi-a plăcut pentru că-mi dădea frâu liber imaginației, așa că am scris patru pagini. Dar și copiii sunt ca noi, fiecare are o personalitate aparte cu care trebuie să te confrunți dacă ești părinte. Gândirea lor te poate pune în dificultate, după cum ai arătat în exemplul de mai sus.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mare dificultate. Noi sîntem generația compormisurilor. Ei sînt generația care nu înțelege compromisul. De aici și toată tevatura și drama din învățămînt, care e adeptul acestei stereotipii ce nu mai merge. Dar o spune cineva, de acolo, de sus??? 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și de ce nu l-ai lăsat să fie sincer?! Ca profesor mi-ar fi plăcut să citesc ceva inedit, chiar dacă ar fi fost vorba de văicăreli. 🙂 Nu sunt de acord cu tine la partea cu minciuna. Trebuia să-i re-subliniezi faptul că de mințit nu mințim niciodată. Niciodată! Dar dacă înfrumusețezi lucrurile într-o compunere asta nu-i minciună, ci act literar. N-ai fost pe fază, Issa. Ai fost distrasă de vasele alea. 🙂 Altfel, mi-a plăcut compunerea micuțului tău. A îmbinat minunat avantajele și dezavantajele începerii școlii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sper că nu vorbești serios cu sinceritatea aia, ne mutaserăm deja o dată din cauza ei 😁
Și eu aș fi apreciat (și o fac, unde pot) orice outside the row (care nici măcar atît nu ar fi fost în acest caz, dar așa s-ar fi receptat). Însă la catedră nu se complică mulți 🙂
ApreciazăApreciază
Ce frumoasă a fost vacanţa de vară! 😀
Are dreptate în totalitate! Dacă şi acu doi ani, şi anul trecut, am scris tot asta, ce rost mai are? Stupide teme. Dar, vorba ta, uneori minciunile necesare te scapă din belele 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Greu cu minciunile necesare… 😀 Filosofăm asupra lor de mama focului, dar iată cum nu se poate fără ele :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Uf, ce sa-ti spun, plictisitor pana la cer… As fi facut o poezie, ar fi iesit bacoviana de-a dreptul, cu placerea pe care o simteam de fiecare data cand ma intorceam la scoala. Nu mai stiu ce compuneri facea fiica-mea despre asta anume, ea are o imaginatie bogata asa ca am invatat-o sa inventeze fara probleme orice crede ca ar fi nimerit pe subiect. In clasele mici nu prea se putea, asa ca probabil ii ziceam sa scrie vreo doua randuri, sa bage ceva mai subiectiv la final ca sa sparga cliseul si gata. Bla bla, bla bla bla.
Eu la comentarii nu invatam pe dinafara. Citeam o data o sursa sau doua, apoi imi dadeam eu cu parerea fix asa cum credeam de cuviinta. Retineam cateva idei critice iar la restul brodam pe margine. Singurul tip de brodat la care ma pricep. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Finuță broderie, dacă e „mama” notelor tale de lectură de azi ❤
Nu știu cum ați scăpat voi de citatele din critici învățate mecanic…, dar poate că e la mijloc și diferența de vîrstă dintre noi. S-or mai fi relaxat lucrurile spre sfârșitul anilor 80 și începutul lui 90 😀 Sau poate că numai unii profesori cereau, who cares, bine că s-a dus și asta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ba cereau, doar ca eu nu percutam. 😀 Motiv pentru care am avut la romana in liceu toate notele intre 2 si 9. 10 nu a vrut sa imi dea, l-am luat la bac, la proba orala.
ApreciazăApreciază