So, butonînd eu pe HBO GO, cum afirmam la Potecuț aseară, am ajuns la un moment dat la ultima rubrică, ce se numește chiar așa: Cum ai ajuns aici?
Cum s-ajung, pufnesc în gînd, dacă n-am găsit nimic pîn-aci… Și-acolo erau niște opțiuni ciudate… Oh, ce-mi lipsește uneori Netflix! Pe Netflix vezi o vorbă, două, măcar știi dacă-i serial sau film înainte de a apăsa pe play. HBO e ermetic. La risc.
Fiindcă n-aveam chef să risc, am apăsat pe ultimul film din ultima opțiune posibilă. Și-așa nu-l văzusem la vremea lui: TOPGUN.
Eh, da. Sînt convinsă că mulți deja vizualizați mini-avioane de luptă, plajă cu nisip infinit, mușchi superbi, premergători ai pătrățelelor de azi, de soldați-actori americani, replici savuroase și cocktailuri și mai delicioase, elită în toate și, bineînțeles, Tom Cruise. Și frumoasa blondă, care seamănă teribil cu Kim Basinger, dar nu e ea – am uitat cum o cheamă.
Anul 1986… Atunci a apărut. Cînd Tom Cruise juca în TOPGUN, eu dădeam bacu’. Terminam liceul. Noroc că n-a fost printre idolii mei, căci poate n-aș mai fi avut note așa mari la bac. Oare – mă gîndesc acum – chiar atunci a apărut și la noi sau după 89…? Oricum ar fi fost, pe mini-scena cu mini-amorul dintre Tom Cruise și blonda care nu e Kim o știam de mult, am văzut-o de atîtea ori în atîtea ipostaze separate, încît aproape uitasem de unde provenea. La urma urmei, cu scena aia pot să zic că văzusem deja filmul și vizionarea lui integrală nu mi-a schimbat părerea radical. Iar pe Take my breath away cine n-o știe…?
Mie personal momentul-cheie mi s-a părut altul, parcă nu exploatat la maximum: acela în care Tom îi predă nevestei celui mai bun prieten, mort în misiune comună, cutia cu… Cutia aia pe care o au toți americanii în filme cînd se mută sau nu mai sînt. Asta, plus gîndul, posibil veșnic, de a nu ști, în ciuda tuturor aparențelor, dacă ai avut vreo vină și dacă ai fi putut face ceva – asta da, e o temă foarte grea și merita mai multă atenție. Dar filmul se axează pe faptul că Tom Cruise e creme de la creme a tuturor cookies din peliculă, așa că faptul a fost folosit în treacăt, doar ca să-l impulsioneze rapid să se propulseze și mai sus.
Filmul ăsta, de care, obiectiv vorbind, nu e chiar mare lucru din vreun punct de vedere, în afară de cel al unei estetici impecabile a tuturor cadrelor, a împușcat mulți iepuri la vremea lui. Poate – poate! – că m-ar fi împușcat și pe mine atunci. Acum m-am gîndit doar că l-aș fi preferat pe Brad în locul lui Tom.
Poate-s eu urîcioasă, nu exclud deloc nici varianta asta. Văd că e plin de nominalizări la Oscar, deși a cîștigat doar cu coloana sonoră și cu melodia. A mai cîștigat și un Award pentru best people’s choice – asta da, chiar e explicabil și pot și eu să înțeleg. TOPGUN e un fel de bestseller cinematografic, cu absolut toate ingredientele clasice.
Mai văd pe net că ar exista și un TOPGUN 2, lansat chiar anul acesta… Nu știu ce să zic, poate-ar trebui să mă grăbesc, e cam relativ să cred că mai am încă treizeci și șase de ani la dispoziție pentru el.
Oricum ar fi, cu toate cusururile lui de film exclusiv de box office, a meritat, pentru că a fost, în concluzie, foarte relaxant. Aproape nostalgic. Cît de mic e răul din el, spre deosebire de răul din filmele de astăzi, e greu de descris în cuvinte, dar sînt sigură că l-ar percepe oricine. Să fie oare de vină vîrsta lui, a filmului? Sau a mea…?
Jo, dacă dai curînd pe-aici, sînt tare curioasă de părerea ta. A ta, nu a celor din articolele traduse 😊
foto repr: mensjournal.com
Iuhuu, mulţumesc, Issa!
Total de acord cu ce-ai zis despre HB=. Şi eu aş vrea să fie ca la Netflix, să vezi ceva secvenţe, să afli din prima despre ce-i vorba, că şi eu uneori adorm căutând film acolo. Dar nu renunţ la el din atâta lucru.
Mie mi-a plăcut filmul ăsta, are de toate şi nu exagerează prea mult.
Nu ştiu, oare Brad nu arăta cam prea copil pe arunci? Că parcă avea o făţucă care nu ştiu dacă ar fi fost chiar credibilă într-un astfel de film. Zic şi eu.
Şi mi-am amintit de parodia aia în care el o hrăneşte pe ea, de pe burtă, de la măslină, la multe… ştii despre ci zic? 🙄
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ba avea 23 de ani Brăduț – numa bun 😀 Iar Tom – 25…
Nu știu faza cu măslina 🙄 și nici pe net n-am găsit-o, am găsit doar cum el și Angelina și-au făcut un ulei de măsline propriu :)))) Care, din ce e?
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ştiu, Issa, nu de vârstă zic. Dar el multă vreme a arătat aşa, mai băieţel, nu ştiu.
Uite de ăsta ziceam:
ApreciazăApreciat de 1 persoană
ai de mini șî di mini… și măslina aia murată, cu roșu-n ea, preferata mea, și șunca… deci leșin de poftă 🤣🤣
nu, nu știam :)))
ai dreptate cu Brăduț, cică prin 91 a jucat în primul film 😁 acum nu-l mai văd nici eu pilotul crem-de-la-creme!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Și eu l-am văzut tot recent, dar au trecut vreo doi ani, cred, așa că nu-i tocmai proaspătă amintirea sa. Tot melodia m-a hotărât și pe mine să-l caut. Și povestea pe care o vedeam în videoclip, desigur. Nu mai știu ce-am simțit după ce l-am văzut… așa că e poate timpul să îl văd din nou. Oricum, nu va mai fi la fel, fiindcă nici eu nu mai sunt aceeași, clar. Clipul cu noul film mi-l prezintă pe acesta ca psihologic, după cum mi-am amintit acum că a fost și cel dintâi. Doar că erau alte vremuri și, prin urmare, o altă dinamică a interacțiunilor. Ar fi interesant de revăzut și văzut al doilea cel puțin din această perspectivă. Mulțumesc și eu, Issa!!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cu drag, Cris! N-am revăzut-o pe blonda care nu e Kim în trailerul 2, dă niște impresii dacă-l vezi, deși nu cred că e deja pe hbo 🙂
ApreciazăApreciază
so, Issa, filmul l-am vazut prin ‘91. nu am mai avut ocazia de atunci sa-l revad, dar m-ai facut curioasa. clar, acum l-as vedea si analiza cu totul altfel. imi place Tom Cruise de acum si nu-l pot vedea altfel decat in seria misiunilor imposibile.
multumim, Issa!
😊💯
ApreciazăApreciat de 1 persoană
păi vezi-l pe topgun 2 atunci, mai degrabă 😀
mie tipul mi-a plăcut cel mai mult în Jerry Maguire – cred că așa se chema.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
il trec pe lista. doamne, ce lista mare am!
nah, trebuie sa-mi pun televizor in dormitor. 😂 ca altfel n-am nicio sansa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Stai, c-am terminat acum unul bestial. Să m-adun nițel și zic :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
L-am văzut cândva, mare mirare, nu?!😂 Slabe speranțe să văd Topgun 2, dar cine știe ce m-apucă!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😂😂 nah, în cam aceeași idee l-am bifat și eu acum!
Idem și cu 2 😀
ApreciazăApreciază
Dacă tot ai vorbit de creme de la creme și l-ai alăturat pe Brăduț lângă Tom, m-am gândit și eu la Alain Delon, un alt june-prim al vremurilor sale. El a și amprentat cu numele său, un anume cojocel. Mai știți acele alendeloane? 🙂 Ei bine! Cred că și Tom și-a adus gecuța sa de aviator purtată în acel TopGun, pe valul modei de după 86. Numai că aceasta se putea cumpăra direct din magazine și nu o mai făceau croitorii, pe comandă, ca în cazul amintitului cojoc. Deci… fără nume. Însă în mod cert a influențat o generație întreagă de tineri, măcar din punct de vedere vestimentar.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Fă-mă să înțeleg, gecile de piele de rockeri de la el vin? Sau e vorba de altele? Evident, i-am reținut geaca plină de inscripții, în asorteu perfect cu motocicleta…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ei, nu știu dacă și gecile rockerilor… Alea aveau fireturi mai multe și erau mai izbitoare la ochi 🙂 Mă refer la acele geci scurte, cu bordură elastică la talie și mâneci, cu buzunare generoase și blăniță la guler. Imitație de piele. Dacă alendelon nu îmi putusem permite, fiind doar un elev prăpădit, în schimb o geacă de tipul acesta, TopGun, am purtat și eu, chit că mai vedeam și la alții. Dar nu îmi dădea mâna să fac nazuri, eram satisfăcut de comoditatea ei și oricum, mult prea obișnuit cu uniformele.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Aha, cred că le știu. Și cred că am rîvnit și eu la ele o perioadă 😀
În schimb, parpalac am avut. Unul. Abia așteptam să cresc suficient, cît să-l tai din talie, ceea ce am și făcut :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De alendeloane știu, cum să nu știu 🙂
ApreciazăApreciază
Țin minte că nu mi-a plăcut că a murit Goose (personajul meu preferat) și am zis că nu o să mă mai uit a doua oară la film 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, nici mie nu mi-a plăcut…
Chiar mă gîndeam, la începutul acela așa idilic, oare unde e drama, că na, e film și trebuie o dramă, intrigă, conflict, ceva. Dar credeam că va fi între ei doi, Tom și blonda care nu e Kim.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, evenimentul era oarecum previzibil, dar… se putea și altfel 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Indiscutabil 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
N-am revăzut de multă vreme TopGun, dar mi-am propus să o fac când va apărea și partea a doua. Eu folosesc acum HBO Max și mă întreb dacă diferă de HBO GO sau numai numele s-a schimbat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Of, Petru, mea culpa, e HBO MAX și la mine, nu știu de ce-am scris așa 😀 Mi s-au suprapus gîndurile, cred 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Spre surprinderea mea am ghicit imediat, înainte să scrii, momentul cheie. Trebuie să fi văzut Top Gun pe casetă video, cum era moda înainte de 89. Așa că, da, sunt surprinsă că am fost impresionată la vârsta aceea de exact același lucru care te-a impresionat pe tine ani mai tarziu. Și eu care credeam că sunt superficială… 🙂 Altfel, nici eu nu sunt mare fan Tom Cruise. Dar nu pe Pitt l-aș fi văzut în rolul principal, ci pe Nicholas Cage. Recunosc, însă, că și Tom Cruise și Brad Pitt au îmbătrânit mai bine decât Nicholas Cage. Pe tipă o chema Kelly McGillis și nu mai apare în noul Top Gun Maverick. Faza frumoasă este că puștiul lui Goose (tipul care a murit) pășește pe urmele tatălui și în noul film este sub comanda lui Tom Cruise. Ah, și este interpretat de Miles Teller, un actor pe care-l apreciez. Așa că nu aștepta 35 de ani să vezi Top Gun 2. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aha, deci de-aia-i zice ăla că, dacă tac-su a avut încredere, el n-are… (în trailer 2).
Și cum nu mai apare blonda care nu e Kim?? Ce love atory e ăla fără love?
ApreciazăApreciază
P.S. Not a single bad word about Nicholas… Brăduț îmi place că-i frumos, în schkmb „put the bunny back…”…
ApreciazăApreciază
Mie la Tom Cruise in filmul asta imi place geaca. Nu sunt fana acestui tip de film, pe Tom il prefer in The Last Samurai si Far and Away.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu nici atît, dar asta a fost soluția momentului 😀
Acum m-am aranjat, am dat de Mentalist. 9 sezoane… yam, yam, am cel puțin o lună, două, trei asigurate!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Bun asa, e fain mentalistul, si sa nu uiti nici de Dexter, daca dai de el pe undeva. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A venit Jo cu precizările necesare despre Kelly McGillis aşa că n-are rost să continui.
Da, la o vizionare perfect conectată cu subiectul scena cu Tom şi Meg a fost una foarte încărcată emoţional. Şi dacă o să-l revezi – aşa cum cred eu că ar trebui – o să realizezi că totuşi pierderea lui Goose a atîrnat extraordinar de mult pentru Maverick, făcîndu-l să se îndoiască de calităţile pe care cu siguranţă le avea, şi asta a fost ceva poate doar aparent secundar în context dar eu unul am simţit-o pe tot parcursul pînă la momentul cînd a aruncat tag-urile lui Goose în ocean.
Trebuie să spun că am fost foarte reticent atunci cînd filmul era „pe val” şi a durat foarte mult timp pînă ce m-am hotărît să-l văd. Dar odată ce l-am văzut am înţeles de ce a fost atît de apeciat deşi – culmea! – nu am putut nici pînă în ziua de azi să compilez o listă coerentă de motive. E ca şi cum ar avea ceva magic ce scapă minţii logice şi se adresează exclusiv sufletului.
Din păcate continuarea „Maverick” e doar o jalnică tentativă de reluare a subiectului, cu mult prea puţine variaţiuni care să o justifice. Nici măcar prezenţa lui Jennifer Connely în rolul lui Penny Benjamin – menţionat în treacăt în prima parte – nu i-a putut conferi o justificare credibilă. Din punctul meu de vedere nu-l recomand celor ce au preţuit originalul la timpul său.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oi fi privit eu cu falsitate 😑 scena respectivă…
Mă scuzi că-mi explic logic, dar, după mine, această magie a blockbusterelor, ca și a bestsellerelor, constă în personaje idealizate și rezolvări idealizante ale situațiilor, la galaxii distanță de cotidianul privitorului/cititorului. Iar în cazul special al Top Gun, magia mai vine și din… copilul din noi. Că-l privim ca și cum sau cu ochii de atunci sau un amestec… Oricum ar fi, sigur contează pe undeva că e „de atunci” 🙂 Pentru mine a contat.
Nu mi-am propus totuși să văd partea a doua. Prefer să-l las așa. Pe lîngă altele, am vie în minte experiența cu The shining. Doctor Sleep a fost… nici măcar un dezastru. Regret că mi-am pierdut timpul cu el.
Combinînd subiectele și revenind implicit și la magie… (dincolo de orice încercare de explicație logică a ei), nu m-aș uita în veci, nici de-ar rămîne ultimele filme pe pămînt, la Scarlett 2 sau Mîndrie și prejudecată 2. Am și eu magiile mele 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Apoi ideea filmelor, la modul general, e de a promova personaje şi situaţii ideale cu scopul de a permite spectatorilor refularea oricăror frustrări legate de respectivele situaţii şi/sau de propria condiţie. Unele filme însă reuşesc să transceadă cerinţele şi să se încadreze în categoria care cîndva se numea pe bună dreptate „poveşti nemuritoare”. Şi cred că indiferent de vîrstă avem cu toţii nevoie de aşa ceva, măcar din cînd în cînd. 😉
Foarte, foarte puţine filme au avut parte de continuări cel puţin la fel de bune că de mai bune e şi mai greu de discutat. N-aş şti să dau exemple acum. Poate că în cazuri excepţionale perfecţiunea poate fi atinsă cel puţin în ce priveşte capacitatea curentă a omului de a o recunoaşte şi aprecia. A încerca să egalezi sau depăşeşti acea perfecţiune e extrem, extrem de greu. Se zice că „mai binele” e duşmanul binelui. 😉
ApreciazăApreciază