Se spune că oamenii poartă fiecare, fără excepție, câte o cruce în spate. Aplecați de greutatea ei, unii reușesc să meargă drepți, dar altora urâțenia dinlăuntru, urmare a crucilor duse aiurea, li se transformă într-o cocoașă tare hidoasă la vedere.
Dar pisicile? Pisicile ce-și atârnă de suflet, ce cruci fără voie le pun oamenii în cârcă?
Anelie, tânăra suavă și veselă din blocul cu patru etaje de la marginea unui orășel, ghicise sufletul Prințesei – felina tărcată, născută și crescută din tată în fiu, cum spun semenii umani, în grădina, scara, subsolul și împrejurimile blocului din poveste. Afecțiunea dintre ele fusese o dragoste la prima vedere, deși în lumea ei Prințesa îl avea consort pe Năzdrăvan, un roșcat notoriu în cartier și tată, la rându-i, al multor generații de pisoiași.
Când Anelie venea de la serviciu, Prințesa era nelipsită de la manevrele de parcare a mașinii. Deoparte, dar nu și departe, privea și aștepta cu calm felinesc poziționarea acesteia și oprirea motorului. Apoi, până să prindă Anelie de veste – deși aceasta îi învățase obiceiurile, dar îi plăcea să se prefacă mereu surprinsă de prezența prietenei cu blană – Prințesa făcea, simultan cu deschiderea portierei, un salt înăuntru și se așeza pe bancheta din spate ca pe tronul cuvenit, așteptând.
Anelie știa ce așteaptă: pliculețul cu mâncare. Și mai știa că nu mănâncă oricum, ci dintr-o farfuriuță, ca o prințesă reală ce era. Drept urmare, avea mereu una la îndemână și dacă, din întâmplare, uitase în ziua precedentă să o ia acasă și să o spele, dimineața lua alta din bucătărie, specială pentru gustarea de la ora cinci a Prințesei.
Năzdrăvan, prințul consort care era întotdeauna prin preajmă, aștepta cuminte pe bordură să termine Prințesa, pentru ca apoi să-și capete și el porția. Niciodată nu urca în mașină, deși fusese poftit repetat de Anelie. Iar atunci când ceilalți locatari le puneau mâncarea în locurile știute, aștepta tot timpul, tacticos, să termine întâi Prințesa.
Totul era perfect, iar viața lor s-ar fi desfășurat la infinit – un infinit pisicesc – în această ordine și sub aceste auspicii luminoase, dacă într-o zi Prințesa n-ar fi dispărut subit.
La început a observat doar Anelie, pentru că nimeni nu i-a mai sărit pe bancheta din spate la deschiderea portierei. Iar Năzdrăvan era la locul lui, la distanța regulamentară, de parcă ar fi vrut să spună ceva și nu știa cum. Anelie se gândi imediat că, dacă Prințesa ar fi pățit ceva prin apropiere, el n-ar fi stat acolo pur și simplu, statuie nemișcată a absenței iubitei. Totuși, pentru liniștea ei, o căută de jur împrejurul blocului, sperând orice, numai să n-o găsească rănită pe undeva.
Din fericire – sau din păcate, greu de spus în context – Prințesa nu era nicăieri. Anelie urcă acasă, dar privirea lui Năzdrăvan nu-i dădea pace. Îi vedea cu ochii minții căutătura de ajutor și neputința o năpădi. Mai coborî o dată, spre culcare. Prințesa – nicăieri din nou. Se așeză pe treptele scării, mângâindu-l în neștire și motanul, spre deosebire de toate celelalte dăți, stătu supus. De obicei nu primea mângâierile nimănui – le lăsa și pe acestea prietenei sale, supraveghindu-le expert.
Într-un târziu se ridică și-l invită în scară, dar motanul refuză, ridicându-și mândru coada și depărtându-se încet spre lumea lui. Ce naivă sunt, își spuse Anelie, cum să cred că vine în casă, n-a venit el până azi, darămite acum când Prințesa ar putea apărea de cine știe unde…
A doua zi se sesizară și ceilalți vecini de lipsa frumoasei și blândei feline și începură să-și pună și să pună întrebări. Le părea rău, chiar dacă se implicau mai puțin. Prințesa prea făcea parte din peisajul blocului.
Primele incursiuni și săpături fură în jurul a două alte vecine, de prin niște blocuri adiacente, de care se auzise că ar pune diverse substanțe toxice în hrana animalelor de pe stradă, dar acestea se jurară pe ce aveau mai sfânt că nu erau de vină și că nu mai întreprindeau astfel de acțiuni. Fără o dovadă, deoarece, când se întâmplau astfel de cazuri, era și biata „dovadă” găsită în vreun fel sau altul, ele neștergându-și urmele crimelor, au trebuit să le lase în pace.
Au mai scormonit prin zonă cât s-au priceput, apoi, printr-o minune, un tânăr de pe scară a așteptat-o într-o seară pe Anelie așa cum altădată o aștepta Prințesa, la mașină.
– Uite, intră el direct în subiect, nefiind timp de pierdut, cred că am găsit-o!
Anelie a priceput imediat despre ce e vorba și n-a mai stat pe gânduri. Băiatul o văzuse în niște poze, expusă pe o rețea de socializare de către o femeie care spunea că a găsit-o pe stradă și că a salvat-o, convinsă fiind că era aruncată.
– Vezi, e tunsă și arată caraghios, dar eu sunt sigur că e ea, prea seamănă, nu?
Anelie se uită, trăsnită. Din poze o privea o pisică spășită și tristă, cu blana aproape rasă, dar cu ochii alungiți și verzi ca ai Prințesei. Și dungile de la gât, întretăierea celor albe cu cele portocalii și negre, toate semănau perfect. Nu mai avu nicio îndoială:
– E Prințesa noastră!
– Ce facem acum?
– Îi scriem femeii! N-are cum să stea departe!
Zis și făcut. Anelie porni o conversație cu ea și mai-mai că se invită singură la aceasta acasă în următoarele cinci minute.
– Hai cu mine, îi zise tânărului și demară mașina din nou, înainte ca acesta să răspundă.
– Da, vin, zise el, ca să fie zis, ceva mai încolo. Apropo, eu sunt Marcian.
– Eu – Anelie, răspunse ea peste umăr, grăbită.
– Știu…
Ajunși la bloc, sunară la interfon și urcară în zbor cele trei etaje, nemaiavând răbdare să vină liftul. Cum se deschise ușa și intrară în hol, o pisică sări de undeva, de sus, dintre pălăriile simandicoase expuse pe o poliță înaltă, direct pe umerii fetei.
– E Prințesa! exclamară aceasta și tânărul vecin în cor.
Prințesa începu să toarcă, plină de speranțe.
– Babella. Babella DeBau, se prezentă, aferată, femeia între două vârste, care umbla în tocuri prin casa golașă de covoare.
– Anelie, îngâimă tânăra, prezentându-se a doua oară în acea seară.
Nu știa cum să plece mai repede, cu pisică cu tot, care torcea cu un zgomot egal cu decibelii tocurilor bătând step pe loc ale femeii care o răpise din fața blocului.
– Deci toarce! Torci, nemernică nerecunoscătoare, i se adresă ea deodată direct pisicii, care se ascunse după claia de păr despletit a tinerei.
Și se porni pe turuit cum a găsit biata pisică murdară și a dus-o la veterinar, apoi la coafor, apoi acasă, dar mâța, îndărătnică, nu i-a arătat strop de empatie la toate eforturile ei de a o civiliza și a o face o doamnă de apartament.
Anelie încercă să-i explice că Prințesa avea viața ei și că o ducea foarte bine acolo de unde femeia crezuse că a salvat-o. Că are un prieten și că e iubită de toată lumea și că ea, de fapt, venise, în numele tuturor, să o ia acasă.
– Care „acasă”, se enervă deodată doamna DeBau, casă e ceea ce îi ofer eu și va trebui să priceapă!
Apoi luă pisica cu forța de pe umerii tinerei și-i împinse afară pe cei doi, amenințându-i că, dacă nu dispar, cheamă Poliția Animalelor.
Anelie și Marcian ieșiră abătuți, neîndrăznind să vorbească parcă între ei de grozăvia pe care o bănuiau în spatele ușii închise în nas. Ascultară o clipă și, auzind țipete ascuțite, plecară cu ochii în lacrimi de imposibilitatea unei acțiuni imediate.
– Ce să facem, să sunăm noi la Poliția Animalelor și să le povestim tot?
– Și crezi că or să ne ia în seamă, mai ales în fața cucoanei ăsteia? E cuvântul nostru contra cuvântului ei…
Câteva zile încercară să-și vadă de existența obișnuită, însă nimic nu mai era ca înainte. Ba chiar cei doi se ocoliră intenționat – simpla vedere le amintea de suferința comună. El însă urmări pisica mai departe pe rețeaua de socializare și curând o așteptă din nou la mașină pe Anelie:
– E din ce în ce mai slabă și mai tristă pisica noastră!
Vru să-i arate. Ea refuză cu un gest telefonul.
– Știu. Am văzut și eu!
– Ce facem? Trebuie să putem face ceva.
– Mergem și o furăm, așa cum a furat-o și ea din fața blocului. Sunăm, intrăm, prindem un moment, o luăm pe sus, plecăm și asta e. Mai vedem după aia.
– Hai!
Cum conversația avea loc pe trotuar, câțiva vecini o auziră și se oferiră să meargă și ei. Fiind așa mulți, s-au dus pe jos și de data asta n-au mai anunțat-o pe doamna hoață că vin, ca să nu întâmpine un refuz. Au sunat direct la ușă. Surprinsă, Babella DeBau le-a deschis, pregătindu-se de o tiradă vizibil în defavoarea lor, a pisicii, a oricui în afară de ea. Numai că, văzând atâția oameni la ușa ei, avu un moment de derută. Pisica, refugiată în același loc, a profitat imediat, sărind din nou în brațele tinerei, iar Anelie, simțind-o, o strânse la piept și ieși cu ea, plecând cu toții în grabă, cu pisică cu tot, absolut indiferenți la ocările ce răsunau pe scară în urma lor. S-au oprit doar cât să râdă de nepotrivirea vorbelor cu cea care le emitea și care avea pretenția a fi o mare doamnă.
Prințesa slăbise îngrozitor, de amărăciune. Se vedea că nu mai mâncase de mult și că-i pierise cheful de trai. Când ajunseră la bloc, Anelie scoase un plic cu mâncare pisicească din geantă, iar pisica nu mai așteptă o clipă în plus și, cu o poftă uriașă, îl înfulecă de pe asfalt, fără farfuriuță, fără nimic, pe nerăsuflate.
Vecinii o mângâiară pe săturate, deși Prințesa părea că nu se mai satură nici de mâncare, nici de alintături, apoi o luară spre apartamentele lor.
Marcian îi întinse un șervețel lui Anelie, să se șteargă.

– Mulțumesc, îi răspunse ea politicos, apoi, fericiți, izbucniră din nou în râs, cu Prințesa torcând și frecându-se când de unul, când de altul, în curbe fără nicio direcție, vrând parcă să recupereze tot timpul pierdut.
Surpriza finală fu Năzdrăvan, care aflase cumva tot ce se întâmplă. Apărând de după colț, își reluă rapid locul, nemișcat, părând să aștepte lângă ușa scării. Slăbise și el între timp, deoarece, de îngrijorare, nu mai pusese gura pe nimic în ultimele zile, dar privea scena cu ochii sclipind. N-apucă să privească mult. Prințesa părăsi imediat picioarele oamenilor și o zbughi spre el, mormăind ceva pe limba ei. Plecară împreună spre spatele blocului mirosindu-se și atingându-și cozile tremurate, parcă împletindu-le într-un destin comun, în care să nu mai fie despărțiți niciodată.
Muți de uimire în fața solidarității celor două feline, Anelie și Marcian rămaseră unul lângă altul, privind după ele în neștire.
– Să-i fi dat și lui ceva să mănânce…, șopti Anelie.
– Lasă-i. Au timp să recupereze, zise și Marcian și, fără să-și dea seama, o prinse de mână pe frumoasa tânără pe care, în urmă cu o săptămână, încă o urmărea pe geam, îndrăgostit în taină, fără să-i imagineze că va putea vorbi atât de curând cu ea.
Mâna lui Anelie tresări o clipă, apoi, învinsă de evenimente și de farmecul lunii pline, se lăsă în voia mâinii care o căutase. Porniră spre scară și, poate, și spre o viață împreună, aidoma patrupedelor cărora le redaseră fericirea.
_____________________________________
Poveste pentru Potecuță, cadoul meu de Crăciun (Potecuț, mă ierți c-am mai alunecat, pe ici, pe colo, mai ales spre final, pe lîngă subiectul de bază, dar greu să reziști unor așa tentații generoase…)
_____________________________________
Foto repr.: animalzoo.ro
Issa… cum aş putea eu să îţi mulţumesc pentru aşa cadou de suflet? Şi nu ştiu ce-ai făcut, dar i-ai descris de parcă i-ai fi văzut. Da, el e portocaliu, dungat, şi da, ea e tărcată: negru, portocaliu. Cum ai făcut?
Îţi mulţumesc tare, tare mult! Citeam, recunoşteam, şi totuşi eram captivată şi abia aşteptam să aflu ce s-a întâmplat. Eşti o minunată! Mulţumesc!
Anelie! Ce mult îmi place! Şi finalul e aşa cum trebuia să fie!
ApreciazăApreciază
Wow… pe bune?? Am tot căutat indicii, recitind comentariul tău și, negăsind exact, n-am avut decît să mă transpun pe-acolo… Sigur știi ce mă bucur că s-a nimerit!!
Mi-ai mulțumit deja lăsîndu-mă să scriu, citeam și vedeam în fața ochilor și mă ardeau degetele de poveste 🙂 Deși ar merita spusă si in varianta ta și ar merita mult mai multe povești pisicești, de altfel. Poate ne apucăm, după tigaie, de animăluțe… 😀❤❤
Numai bine și pupici cu smotoceli blănoaselor reale!
ApreciazăApreciază
Mulţumesc pentru pupici!
E foarte faină şi potrivită povestea, nu ştiu dacă eu aş putea scrie o alta pe ideea asta.
Ideea ta e bună tare! Hai să ne gândim la o provocare în sensul ăsta. 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Au cuvântul necuvântătoarele…
ApreciazăApreciază
Nu știu ce a făcut Potecuță de s-a ales cu cadou, dar dacă mai faci cadouri de Crăciun, mie să-mi scrii poveste cu căței. 🙂 Altfel, mi-a plăcut numele cucoanei ”salvatoare” de pisici. 🙂 Iar pisicuța din poza 2 mi-a smuls un ”Awww!”
Crăciun fericit!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Notat, Jo 🙂
Am „muncit” ceva la numele cucoanei, ca s-o plagiez pe Cruella… Nu știu dacă-i varianta finală, că, dacă nu te duci cu gîndul direct acolo, mai trebuie muncit 😀
Și… oh, aș fi pus o tonă de poze cu pisici… Dar zic să nu acopăt textul :)))
ApreciazăApreciază
Chiar dacă am o reacție alergică la subiectul pisici „bagaboande”( are grijă un vecin să-mi întrețină „alergia”, aruncându-le mâncare de la etaj, cu țintă precisă pe mașina mea), povestea ta mi-a plăcut mult. Nu pot să nu mă minunez de ce imaginație bogată ai!🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi uite și tu, ce vină are biata pisică…?? Ce spuneam, că-i transferăm păcate…
Mulțumesc pentru apreciere, dar de data asta e fapt real, petrecut la Potecuță și povestit de ea prin comentarii mai vechi, eu doar am îmbrăcat puțin povestea 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și vecinul meu e real. Lasă ușa blocului deschisă, indiferent de anotimp, să urce pisicile până la etajul 3, unde și-a pus, la ușă, un senzor de proximitate, să știe când ajunge pisica.
Cred că n-a aflat încă de prețul gazelor sau are gazul subvenționat direct de la musiu Putin.
Sper că e doar un început de Alzheimer și nu indiferență crasă fața de cei de la parter…
🤪
ApreciazăApreciază
Da’ eu nu primesc nimic!?🫣🫣 Glumesc, Issa! Îmi plac toate animalele, dar mai nou am niște preferințe mai…nu știu cum să le zic, îmi plac, de fapt tu știi care sunt, nu le mai înșir 🤫. Mi-a plăcut povestea!😂
😻😹🍀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀 facem „listă”, că tot vorbeam cu Florin de liste. Găsim noi ceva. Poate povestea vrăbiuței care vorbea cu ghinda… ❤❤
ApreciazăApreciază
Am pregătit un articol final despre „povestea” din spatele „Aventurilor”. Acolo am scris cum a apărut Vrabia în poveste și mai ales de ce.
Mulțumesc! 😊🫶
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mă gîndeam eu că n-ai să „nedreptățești” Vrabia ❤ Așteptăm, deci, dezvăluirile behind the scene (backstage – o fi același lucru, m-am exprimat cum trebuie?). Pe românește, cum ar veni, din culise 🙂
ApreciazăApreciază
Nu am avut cum! Mi-e dragă, deși am zugrăvit-o mai cenușiu, dar dacă mi-a fost dragă încă din țară, aici am ajuns s-o ador. Am multe amintiri cu vrăbiuțe istețe. Da, backstage înseamnă din culise😊.
Sincer, sper că nu ți-ai ridicat o sprânceană a mirare când am spus…ce-am spus 🫣🫣🫣!
Dar poate scriind despre tot felul de animale iese ceva deosebit. Când e vorba de tine, nu m-aș mira deloc!
🫶
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu, cum să ridic sprîncene, doar mă știi deschisă la orice, mai ales legat de scris ❤❤❤
Cea mai frumoasă amintire cu vrăbiuele o am din diminețile de vară de la țară, cînd doarme toată lumea și-mi beau și eu cafeaua ca omu în foișor, iar guralivele astea nu se mai opresc 😀❤❤❤
Ce-am mai luptat cu socru-meu, să nu le strice cuiburile, că-i murdăreau masa din foișor…! Dar am învins!!! Socrul nu mai e, casa e goală acum, iarna, dar vrăbuițele sînt…
ApreciazăApreciază
Babella de Bau! 😂 tare de tot! omg, am scris bine? 🤭
Issa, nu se poate asa ceva! Potecuta poate imparti cadoul? Vreau si eu o bucatica de poveste!
🤗♥️
pup!
♥️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu rezist să nu împart când e vorba de tine. Ce să fac dacă ti iubesc? Aşa-mi trebuie 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
sarumana, bogdaproste, multumesc, buna ziua!
😂
si eu ti iubesc! pup, pupic, ti iubesc! 💯♥️🥹🤗💞
ApreciazăApreciat de 2 persoane
❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îți dau, da’ povestea lui Pilo unde e? S-o punem la antologia cu pisici 😀❤❤❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
stai asa ca vine Pilo!
😂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🤣🤣🤣💚💚💚
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce poveste frumoasă, Issa! 🐈😍 Mi-a plăcut foarte mult!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumim, Alina! E povestea Potecuței, că nu pot să mi-o însușesc, eu doar am dezvoltat-o!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cum de mi-a scăpat mie ceva cu/despre pisici?! 🤔
Sunteți minunate, vă citesc pe amândouă cu mult drag! ❤️❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E prin comentarii, dar nu mai stiu la ce 😀
Cu drag și eu ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
După primele rînduri mi s-a strîns inima, imaginîndu-mi o poveste cu final trist şi amintindu-mi de ai mei, începînd cu Copilu’, care au dispărut rînd pe rînd fără să mai revină vreodată decît în gîndurile mele. Însă din fericire am recunoscut apoi povestea dintr-un comentariu anterior şi m-am liniştit, dar tot nu mi-am putut reţine lacrimile. Iar pozele mi-au amintit de Tigruţu şi Tigruţa, doi fraţi tigraţi – el mai pe gri, ea mai pe portocaliu – care mi-au fost singurii de gen şi care au dispărut şi ei, pe rînd.
Nice touch cu Babella, am recunoscut paralela imediat. Ce bine ar fi ca toate poveştile astea să aibă final fericit în realitate…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oh, da, și eu am mari dispăruți felini. Dar și cîte bucurii și amintiri frumoase…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din păcate, construcţia defectă a creierului meu face ca amintirile neplăcute să primească întotdeauna întîietate, motiv pentru care subconştientul se luptă cu disperare să le ascundă pe toate deodată ca să mă protejeze. De cîte ori dau să zîmbesc la vreo scenă plăcută oarecare, ceva rău îmi sare în faţă ca într-un film prost „de groază” de pe vremuri. Blestemele din strămoşi sau doar ghinionul propriu…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asta-i din „setările” tale, frate. Sau făcute ție 🙂 Și eu am înclinații, că de-aia pricep, în general, multe. Dar nu mi-a convenit, așa că am reușit s-ajung pe undeva, pe la mijloc. Și e ok, nu-s cea mai bună versiune a mea 😀, dar, dac-aș fi, n-aș mai avea ce scrie…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ehehe, eu mi-s chiar „cea mai bună versiune” în oglindă – adică complet invers. 😆
ApreciazăApreciază
Esti o maiastra in a povesti! A fost o delectare, multumesc mult, Issa!
❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Și eu mulțumesc pentru primirea poveștii ❤❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Splendida poveste… Ii dau reblog, desi cred ca au citit-o multi deja, dar uite, ca sa o pastrez si eu asta o sa fac. Asa poveste, mai rar! ❤ ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, Ana! Mă simt cam ciudat, că e povestea Potecuței, de fapt… Cred că cel mai corect ar fi să fie precedată de comentariul ei, unde e povestea reală, și chiar asta am să fac, cînd o veni rîndul primei mele cărți de proză scurtă…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Se simte vibe-ul! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A republicat asta pe adropofinspiration și a comentat:
Super povestire de citit înainte e Crăciun (și oricând). Love it!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc din nou!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu multa placere! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană