Fără definiții, cuvinte de specialitate, bazaconii pe care tot inițiații le-ar băga-n seamă.

SE MERITĂ – nu. Doar MERITĂ. Cineva – el, ea, tu, noi, ei, voi merităm, chiar eu merit. Ceva – filmul, shaorma – merită. Dar nu SE merită de la sine nimic, parol.

SĂ AIBE – ce? ȚigarE, servici(u)…? Mai văd pe net și SĂ AIVĂ, SĂ AIVE… Nu, e one and only – AIBĂ. Dacă aveți dubii, gândiți-vă așa: verbul „a avea” seamănă la terminație cu „a durea”, „a plăcea”, deci trebuie să semene cu ele pe la toate formele (a avea, avere, să aibĂ; a durea, durere, să doarĂ; a plăcea, plăcere, să placĂ).

MI-AR PLACE – nu. Că tot am amintit de el, e banal, chiar și când nu știi. Gândești puțin cum sună mai mișto, A PLACEPLACERE sau A PLĂCEAPLĂCERE… Căci din plăceri trăim, nu din placeri (e vorba de accent, nu de diacritice).

DECÂT – uhhh, nu pricep cum a ajuns „decât”-ul ăsta așa mare și tare, că nu-i. Legați-l de „nu” întotdeauna, NU VREAU DECÂT și VREAU DOAR, chiar nu e greu. DECÂT dacă nu te interesează. Ar mai fi niște finețuri, dar, pentru convorbiri zilnice, DOAR atât.

SĂ FII/SĂ FI – alt fleac. Când îl faci pe celălalt albie de diverse, bagă-i doi de „i”, îl lași tablou în plus: să fii tâmpit, să fii al naibii, să fii cretin, să fii idiot, să fii… frumoasă, în caz pozitiv. Faza cu SĂ FI c-un singur „i” n-are nicio treabă cu calitățile sau defectele împricinatului, e în cu totul alte contexte: să fi visat, să fi mâncat, să fi dormit ș.a.m.d.

Cratimele – dacă „Mă-ta are cratimă” n-a învins…

D-NA și D-L – no way, nu știu ce caută cratima aia acolo, sunt întotdeauna fără, cu sau fără șină, în toate cererile și reclamațiile din lume. DL Ionescu și DNA Popescu, aidoma… D.N.A, iată o asociere perfectă de ținut minte; DL e și mai simplu, că-i la fel la „dna”, fără cratimă, „dna” având prioritate. D-LUI înseamnă DUMNEALUI, nicidecum „domnului”, puteți să-l și uitați, cu cratimă, nu prea-i folosit.

… O să mă mai gândesc și la altele, am zis să nu fie prea lung textul, că devine plictisitor. Poate să mă inspir și din discursurile doamnei prim-ministru…

(foto – sfetnicul.ro)

Publicitate