Câteva reflecții înainte de filmul propriu-zis.
Toată lumea asta, antică sau contemporană, după cum e floare la ureche de observat, ne minte și se minte că face ceva bun pentru restul omenirii – chipurile, să o civilizeze, să mențină ordinea, să bla-bla. Altfel spus, nu văd deloc diferența între împărații romani care civilizau cu sulița estul și americanii (sau NATO) de azi, care mențin cu arme de foc pacea în același est – de unde mai putem trage și concluzia că estul e veșnic al naibii de necivilizat, în ciuda scurgerii veacurilor. Sau între romani și americani și, mai nou (sau mai vechi) ruși, care-și apără estul necivilizat de globalismul și decadența vestului. Vorba nu se știe încă a cui (Napoleon, Washington sau vreun șahist…), apropo de ruși, cea mai bună apărare e atacul.
Nicio diferență, cu alte cuvinte, între cuceritorii vechi și noi, iar așa-zișii civilizatori sunt întotdeauna doar niște războinici. Pentru că orice motivație, inclusiv cea a civilizării, încetează acolo unde intri cu forța peste celălalt. În casă, în țară, în suflet, în viață.

Referitor la film, în afară de frumusețea lui epică evidentă (mi-a plăcut enorm designul caselor iudaice și modul cum erau amplasate, în caz că se bazează pe vreun adevăr istoric), am fost ușor dezamăgită că e catalogat fără drept de apel ficțiune istorică – speram (sau preferam) să bată spre adevăr istoric. Aș fi vrut să știu că prințul acela, Iuda Ben Hur, chiar a existat, deși tot ce am citit despre el e că este un personaj fictiv al lui Lee Wallace. Că a existat un Messala care a murit, prin pedeapsă divină, am putea spune, după toate cele întâmplate, la cursele de care împotriva lui Ben Hur. Mi-ar fi plăcut mult să știu că există eroi adevărați, care, culmea, habar n-au că sunt eroi și nici nu o fac pe eroii (fără un mediu virtual e, de altfel, mult mai greu să guști din gloria asta) – ei doar rămân oameni până la capăt, indiferent cât îi încearcă viața.

Ei, dar nici pomeneală să critic un film de Oscar. Nu unul, ci 11, fapt egalat, am înțeles, abia de King of the world, câteva zeci de ani mai târziu… Deși nu de Leo în sine, a cărui poveste cu Kate face, practic, filmul, ci de pelicula în ansamblu. Apropo, lui DiCaprio, personal, i-aș fi dat Oscarul pentru rolul din What’s eating Gilbert Grape, nicidecum pentru frumusețea pur comercială din Titanic sau cea corect politică din Revenant (parcă așa-i zicea filmului cu ursul).

Deci, ce-i al lui Ben Hur e-al lui. E o desfășurare impresionantă de istorie și de reconstituire socială, ale căror linii mari, după mintea mea, n-aveau totuși cum să nu fie respectate, atât cât ni le putem imagina. E și frumusețe, și dramatism, și eroism, cum ziceam, și dreptate, și credință fără dogmă în film – are tot ce-i trebuie pentru a împlini lipsurile (aceleași dintotdeauna…?) din omul privitor de astăzi. Ce-i, la urma urmei, succesul, dacă nu împlinirea unor goluri sau nevoi din omul de rând, pe care omul de rând le regăsește în actor, în artist, în omul zilei (o zi oarecare, căci multe zile au avut oamenii lor)? Cu cât cel ridicat în slăvi umple mai multe dintre acestea, cu atât succesul la public e mai mare – de aceea și succesele sunt, la urma urmei, de două feluri, de critică și de casă (criticii fiind prin definiție o elită, atunci când creezi pentru ei, automat pierzi o parte din public).

În rest, ca-ntr-o poveste, ceea ce și e, în fond, caracterele tuturor personajelor sunt sublimate, duse spre o esență care să reziste în timp. Așa se creează, la urma urmei, legendele, așa rezistă, ducând un personaj, bun sau rău, până la esența sa, ca un parfum pe care-l recunoști apoi în toate combinațiile ulterioare.
Singurul impediment (pentru mine) a fost numele mic al protagonistului: Iuda. Atât de tributară ideii de Iuda (Iuda Iscarioteanul) în care am trăit de mică sunt, încât mi-a fost puțin greu inițial să depășesc momentul și să mă obișnuiesc cu Iuda cel nou din film. Dar, vorba genială a Anei dintr-un comentariu, mulți de Iuda…

Foto: filmalcinema.com, le cinematheque francaise și YT
Ori l-am văzut şi am adormit, ori nu l-am văzut deloc, că nu-mi amintesc nimic din el 😀
ApreciazăApreciază
:)))) la vreo 3 ore, cît are… :)))
ApreciazăApreciază
🙂 În ceea ce privește numele protagonistului, există -desigur- și ziua Sf. Apostol Iuda, ruda Domnului (19 iunie), desigur nu ”acel” Iuda.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
M-am uitat acum. Da, e. Dar zice că e unul dintre apostoli, care au fost 12, iar la „acel” Iuda spune wiki (și amintirea mea) că e tot unul dintre apostoli.
Pe alt site doxologic, scrie, la cei 12 apostoli, de Iuda Tadeul, deci ruda respectivă, și Matia, care, spune site-ul, i-a luat locul „acelui” Iuda. Deci au fost, totuși, doi Iuda apostoli, cel puțin la un moment dat?
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Bineînțeles.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sf. Evaghelie după Luca, 6.16.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu am văzut filmul, dar nu spun nimic nou cu asta, de aceea citesc cu mult interes ceea ce voi scrieți despre un film sau altul. Am găsit și câteva afirmații cu care eu nu sunt în totalitate de acord cu tine, dar asta nu schimba cu nimic prietenia noastră. Nu le voi accentua, nu este cazul.
Personal, nu-l agreez deloc pe L. de Caprio. Nu am văzut cele două filme menționate și nici nu am de gând să le urmăresc.
Îmi plac filmele istorice și uneori mă mai uit, dar fiind al naibii de grea de cap, și știind un piiiic de istorie, mai mult mă încurc în știință.
Cât privește postura de agresor vs victimă, cu scopul declarat de a civiliza pe cineva, eu zic așa, e o părere personală, NU poți civiliza pe nimeni. Popoarele sunt așa cum sunt, cu mentalitățile lor milenare sau seculare și nimeni nu le poate convinge că ceea ce au moștenit de la strămoșii lor nu e bun! Ceea ce nu e bun pentru „noi”, nu înseamnă că pentru ei nu e bun! Ne putem uita în ograda noastră și vedem clar acest lucru. Dacă ne aruncăm ochii mai departe și mai aproape în timp, observăm clar acest lucru.
Se pune firesc întrebarea: de ce se iscă războaiele?! Ei, cam știm de ce…
Și că să fiu corectă: spre deosebire de alte nații, românii, abia ajunși dincolo, fac pe dracu-n patru să uite că sunt…români! Nu toți…
Scuze, am luat-o pe arătură că tot e primāvarā!
😊🤗♥️
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Te rog să le spui liniștită pe cele cu care nu ești de acord, mereu învăț cîte ceva din asta 🙂
Leo nu e nici la mine marele favorit, dar mi-a plăcut mereu de el. Iar în filmul de care zic, care e foarte atipic și interesant în sine și frate-su e Johnny Depp (care-mi place mult mai mult), Leo e un copil handicapat surprinzător de reușit… Chiar mi s-a părut singurul lui film de artă cu adevărat – ca personaj și compoziția subiectului.
Exact asta zic și eu cu civilizația – că nu trebuie musai să le arătăm celor din copaci bunăstarea noastră, cît timp ei au, cu siguranță, propria fericire. Doar cu arabii, orice-ar zice oricine, nu pot să fiu de acord – mă refer la sclavia femeilor. Nu mă poate convinge nimic să înghit ca pe un dat firesc haremul lor.
Ia-o, Aura, pe cîmp cît vrei ❤ așa măcar ținem cu vorbe ideea de primăvară, că la noi vine iarna… 🙂
ApreciazăApreciază
Sunt mărunțișuri, nedemne de luat în seamă.
Lumea arabă este ceva ce eu nu înțeleg. Nu am cum să pricep ce și cum se raportează la realitatea lumii. Ceea ce întărește ideea că lumea lor este paralelă cu lumea noastră, iar când se intersectează, e jale…la noi! Iar mintea mea nu înțelege cum poți avea o religie a urii de moarte împotriva unor oameni care au altă religie sau culoare a pielii. Oamenii nu se schimbă, popoarele nu se schimbă!
Femeile acelea așa vor rămâne, pentru că așa sunt crescute, au în gena lor. Issa, la noi e cald și foarte cald tot anul. Acum sunt peste 30°C, realfeel cam 34°C. Te duci în parc (semiîmbrăcat-sumar!) și le vezi așa: cu pantaloni lungi, cu 3-4 bluze, deduci după culori că sunt atâtea, peste au un pardesiu până sub genunchi, pare grosuț, iar pe cap un năfrămoi ce le acoperă umerii și cade pe spate cam până la mijloc. Tu, și au o căutătură de te trec fiorii. Ce gândesc ele despre noi, pot să-mi închipui…
Sigur, ne mai intersectăm cu ei, cu unii mai vorbim, dar sunt cel puțin ciudați…
🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mda. Eu am cunoscut aici. Femei (acum) născute și crescute aici, dar din neam de. Așa e. Ceva nu se schimbă niciodată, chiar dacă nu mai privesc haremul ca pe ceva firesc, ci drept ceea ce e de fapt: înșelăciune. Tot rămîn chestii. Ciudat. Ai fi zis că respectul, ca și iubirea, e universal. Nimic nu e universal.
Poate, totuși, a fost cîndva… Înainte de turnul Babel, cine știe…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
In 1959 filmele nu se faceau pe PC. Acesta la nivel de recuzita si efecte speciale e foarte tare, azi nu mai vedem asa ceva. Cat priveste partea istorica, asta este, trebuie tratat ca un film care are accente istorice.
PS: Poate ca adevaratii conducatori din spatele romanilol si/sau ai americanilor din ziua de azi sunt tot aceiasi sau aceleasi „structuri discrete”. Ca atare avem aceeasi abordare.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Păi nu, că e bine că are accente istorice. Eu chiar voiam să fi existat acest Iuda și Messala ăla, care să moară așa cum a murit în film 🙂
Dacă-s aceiași, înseamnă că-s nemuritori sau se reîncarnează și ei?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu stiu daca a existat Iuda si Messala, dar nici Rambo nu a existat 😂😂😂 si m-am uitat la toate filmele cu Rambo 😂😂
Nu e nevoie sa se reincarneze, dar unii o fac
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Pfuu, ce exemplu profan ai ales 😂😂 (aka Rambo!!)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bine, aleg filmele lui Sergiu Nicolaescu; Dacii, Mihai Viteazu, etc.
Acolo romanii ii bateau pe toti 😂😂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din lac în puț… :)))))))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pai sunt barbat😂😂😂, ce vrei sa-ti spun ca-mi place scena siropoasa din Titanic si filmul Titanic? 😂😂😂
Mi-au placut filmele lui Dan Chisu, dar nu mai stiu nimic de el. Oricum, nu-s filme istorice
ApreciazăApreciază
În afară de Isus, care a cucerit suflete prin iubire, eu nu am văzut cuceritori care să nu fi făcut crime, războaie. Deși ai în mare parte dreptate în ceea ce-i privește pe americani, îi prefer rușilor. În trecerea lor pe teritoriul României nu au lăsat amintiri prea plăcute.
Filmul, chiar dacă este doar o ficțiune istorică, mi s-a părut foarte bine realizat, a meritat premiile primite. L-am revăzut recent, nici nu mai știu pe ce post, dar după atâtea porcării vizionate pe Netflix, a fost o adevărată plăcere.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Nu e pe Netflix, din păcate, l-am văzut, parcă, pe veziserialeonline, cu niscaiva defecte la subtitrare… Dar a mers 🙂 Pe yt e la calitate reală, numai că-i doar engleză.
Deci nu se pune problema alegerii între mujici și restul… Avem aceleași păreri, indiscutabil. Asta era doar o reflecție oarecare 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A rulat sâmbătă seara pe Antena 1. Nici nu mi-am dat seama cum a trecut timpul…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aoleu, nu îndrăznesc să mă gîndesc cît o fi durat cu reclame… Dar sigur calitatea peliculei a fost bună! Mie mi s-a părut incredibil să fie din 1959 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
I haven’t seen the movie yet but I think I have to see well reviewed.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
It’s a great one, enjoy when you have time 🙂
ApreciazăApreciază
Yes absolutely ☺️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oooo, Ben Hur, e unul dintre filmele pe care le urmăresc oricând, fără să mă plictisesc. Cred că l-am văzut de vreo 10 ori. Îl am pe calculatorul meu (și) în varianta modificată, full HD.
Sărbători Fericite, Issa ! 😇
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu nu pot să-nțeleg de ce abia acum am auzit de el 🙂 Dar… problemă rezolvată, l-am căutat pînă l-am văzut!
Mulțumesc mult, Ștef, Paște liniștit, cu seninătate, și ție!
ApreciazăApreciază
Cu drag !
Eu am primit prima versiune a filmului, prin 2007. Era varianta cenzurată, pentru că pelicula (mai) era folosită și în unele biserici, și au tăiat câteva cadre mai sângeroase, dar nici calitatea nu era prea bună. Prin 2013, cred, am descoperit și filmul întreg, plus că era „editat” la o calitate foarte bună, ceea ce face că îl păstrez bine.😇
ApreciazăApreciază
si uite asa am aflat ca “Ben Hur” a fost unul dintre cele mai faimoase filme ale celebrului actor. sa mai adaug ca am fost indragostita pana peste cap de el? oh, da…Charlton Heston
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu ți-am răspuns?!? Ciudat 🙂
Da, e tare tipul. Chiar mă gîndeam, privindu-l în ambele filme, în care parcă nu trecuseră 20 de ani între ele, că, uite, nu-i o frumusețe clasică, dar are ceva. Nu numai ochi albaștri 😀, dar și o eleganță anume a firii. Ce-i drept, nu-l știu în vreun rol negativ, dar nici nu mi-l pot imagina, ca pe Joe Pesci sau Steve Buscemi sau Nicholson :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Că a existat sau nu în realitate e puțin important. Dacă cineva l-a putut imagina, dacă cineva l-a putut concepe, dacă în mintea și inima unui scriitor s-a putut naște acest personaj, înseamnă că avem acest potențial în noi, ca oameni. Și asta-i tot ce contează.
N-am înțeles exact de ce tot vorbiți de DiCarpio prin comentarii, dar eu nu l-am prea văzut în filme ca adult. Cel mai drag mi-e de pe când era un puștan, în The Quick and The Dead 1995 (trailer la final).
Și tot legat de ce vorbiți voi prin comentarii, pe mine filmul ăsta m-a impresionat nu prin recuzită și realizare sau premii, ci prin mesajul care-ți merge la inimă, care te mișcă, care-ți trezește sufletul. Romanul de la baza lui a avut mai multe ecranizări, printre care o miniserie din 2010 și un film din 2016, pe care nu le-am văzut.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Tocmai asta e problema mea, că știu de ce e capabilă mintea omenească, dar aș fi vrut și ceva real de la care să pornească… Îmi face bine gîndul să știu că asemenea eroi nu sînt doar năzuințe intime omenești, ci realități. Fie și de acum 2000 de ani…
Mi-ai dat de lucru. O să caut filmul, sper să-l găsesc în condițiile obișnuite pe net 🙂
ApreciazăApreciază
Dacă nu-l găsești (și vrei să-l vezi), dă-mi un semnal și poate om rezolva cumva.
ApreciazăApreciază
Găsit. Pe filmehd nuștiucum. Caut și timp 🙂
Merci, Aldus!
ApreciazăApreciază
Văzut. Îl mai văzusem, dar nu-l reținusem, mi-am dat seama imediat ce-am văzut pintenii lui Gene Hackman 🙂 Un film pe care nu-l face subiectul sau recuzita sau premiile (că zici că are). Actorii îl fac. Ca film. De carte nu știu nimic. Iar Leo e ca de pe altă planetă în filmul ăsta 😀
ApreciazăApreciază
No, vezi că i-am recomandat Adolei filmul K-PAX (aici: https://adolescentrebel.com/2022/04/15/invazia/#comment-8062) și o să-i mai recomand The Edge (din 1997, cu Anthony Hopkins și Alec Baldwin). Ți le recomand și ție. Sunt vechi, da’ bune. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Notat, tnx. Nu mă tem de filme vechi, mai degrabă de-alea noi.
ApreciazăApreciază
https://adolescentrebel.com/2022/05/09/patania-cu-ursul/#comment-8084
ApreciazăApreciază
da, păi ăsta urmează, am terminat și K-pack
ApreciazăApreciază
Și cum ți s-a părut?
ApreciazăApreciază
Foarte fain!! Să mai zic ce mult aș vrea să fie ce spunea că e…? Deși m-aș fi simțit bine și cu un paranormal explicat. Dar aici, strict, eu zic că povestea în sine contează cel mai mult 🙂
ApreciazăApreciază