Un film care m-a scos din minți și m-a făcut să mă întreb, în caz că nu e distopie, dacă e ceva greșit cu Norvegia.
Creatorii de distopii trăiesc cu marea iluzie, după părerea mea, că ceea ce creează ei nu e… distopic (ca să folosesc un termen elegant, deși nu e chiar ceea ce vreau să spun), ci pur și simplu incomod și de aceea le primim greu sau nu le agreăm. Cum nu mi-e foarte clară nici mie propria-mi teorie și n-am pătruns încă în adâncul minții creatorului de distopic (adică triggerul acela care-l face să contureze o anormalitate dusă la extrem), dar am, recunosc, o mică problemă cu asta, pentru că consider că ne sunt de ajuns relele existente, n-o să continui pe linia asta. Mai ales că n-am găsit nicăieri nicio referință despre acest filmuleț de 11 minute de pe HBOMax care m-a enervat atâta.
Așadar, nu am priceput de ce natură e acest filmuleț și mi-e imposibil să deduc ce a vrut autorul lui să spună. Mi-a creat efectiv senzația că, așa cum pe net e posibil azi să pui orice, tot așa e posibil să fie și un asemenea filmuleț și nimic mai mult. Dacă e distopie, se mai poate, totuși, explica. Dacă e, așa cum pare la prima vedere, un crâmpei de existență, abia atunci e de-a dreptul… distopic.
În fine. O femeie, deci, una obișnuită, după 63 de zile de la eliberarea ei dintr-o, se pare, captivitate grea, este adusă de poliție și de serviciile sociale, în interesul chipurile al amândurora, față în față cu agresorul care o ținuse captivă (ori n-am reținut eu detaliile captivității, pregătindu-mă pentru un film psihologic obișnuit, care s-a terminat în 11 minute…, ori într-adevăr detaliile nu se dau – că de revăzut cele 11 minute nici nu-mi dă prin cap). Motivația vizitei cam impuse la poliție: reabilitarea dumnealui. Cică să aibă ocazia să-și ceară iertare etc. Și-aici revin: dacă e distopie, treacă-meargă, deși sper să nu dea cuiva idei pe măsură. Dacă, în schimb, e realitate și există undeva pe pământ aberația asta, abia aici începe distopia. Pentru că nu e posibil așa ceva. Ideea filmului asta ar fi, că, de fapt, după acea întrevedere începe căderea psihică a femeii (the fall, zic ei), deși în mod cert nu era deloc ridicată nici până atunci. Sunt urme de agresiuni care nu trec o viață. Or, să vorbim de 63 de zile e stupid, alogic, amoral. E apoi sentimentul acela atât de uman în care, ca agresat, cel mai firesc e să nu-ți pese de reabilitarea agresorului. De fapt, mai corect, să nu crezi în așa ceva. Lunga practică a și dovedit, de altfel, că e atât de puțin probabilă.
Pe film discutând, să-i spună regizorul lui mutu că un individ care ține captiv pe altul o perioadă bună se lecuiește, că vor serviciile sociale, de boala care l-a făcut să se bucure de captivitatea și agresarea fizică sau psihică a altui seamăn. E multă psihologie la mijloc, dar nu știu și nici nu-mi pot imagina vreuna în care dai noroc cu agresorul, eventual te și revezi, după un prim contact „normal”, ca să-i fie ăluia bine… Tot pe film discutând, vedem o femeie, cea agresată, extrem de timorată de tot, care privește numai în jos cele 11 minute și un individ senin, agresorul, care o privește în față, o întreabă ce mai face și îi spune că arată bine… Poate se mai văd prin zonă…
Deci nu știu ce e în neregulă, filmul, regizorul, Norvegia, în caz că așa ceva e posibil să fie real…, dar încă mă mai enervez la simpla lui aducere aminte.
Foto repr. upflix.pl
M-am cutremurat doar citind despre… așa că îți mulțumesc pentru antireclamă! Nu e de văzut, clar. ❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu. Acuma chiar zic că bine c-a fost doar 11 minute. Dar tot ciudat mi se pare. Sper să nu deschidă careva vreo fereastră Overton…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Doamne ferește! Drepturile agresorului, nu?!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oricum au destule prin pușcării. Dar ăsta e inuman.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu mă uit. Îmi fac rău. Mulțumesc și eu pentru antireclamă. Ferească Dumnezeu! Evit astfel de filme.
Noapte bună Issa! 🤗
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu multă plăcere. Aș fi vrut să n-am la ce face antireclamă…
Noapte bună și ție!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bine a zis Cristina, te cutremură doar citind o astfel de recenzie, dacă o pot numi așa, darămite să mai și vezi pelicula.
Mulțumesc pentru avertisment, e bine să nu pierdem vremea cu astfel de scenarii, care mai mult ne întristează, și poate nu este nimic real acolo.
Weekend plăcut îți doresc, Izza! 😇
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asta sper și eu, că nu-i o realitate în spate, mi-a fost și frică să caut.
Mulțumesc frumos, la fel, Ștef!
ApreciazăApreciază
Oricum nu mă prea uit la filme. Dar, pe de altă parte, am remarcat mai nou un curent cel puțin ciudat, dacă nu anormal de-a dreptul, și anume că agresorul sau chiar criminalul au drepturi. Drepturi la ce?! După ce călca în picioare demnitatea umană, târând-o prin mocirla umilinței totale, el cere drepturi. Mă rog, avocații! Exemple sunt cu carul, dar glasul celor care se ridică împotrivă este firav și neluat în seamă. Nu m-aș mira dacă filmul s-ar baza pe o posibilă realitate existentă!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Deci nu, nici eu nu am nici o reținere în a spune nu. Nu mă impresionează deloc. Dacă unu dintr-un milion vrea să redevină om, o va face și fără astfel de artificii, iar ideea din film mi se pare criminală. Și, sincer, mă bucur că nu numai mie.
ApreciazăApreciază
Teoretic, nu cred că cineva „răul întruchipat” se poate corecta/îndrepta. Nu cred. Iar eu nici dacă mi-ar arăta cineva o astfel de entitate, n-aș crede. Știi, este o vorbă românească foarte tare: „bradul care se strâmbă de mic, anevoie se îndreaptă.”
Sau din „lemn strâmb nu faci coadă la coasă”.
O, sigur nu ești singura care spune „nu”! Cel puțin aici, la noi, există multe organizații care luptă pentru drepturile victimelor! Ciudat, nu?! Adică victima nu este suficient de apărată de lege?! Se pare că nu sau nu suficient!
ApreciazăApreciază
Ce mă fac cu tine? Ai terminat toate filmele și serialele de la HBO de ai ajuns să vezi scurtmetrajul ăsta? 🙂 În fine. Știu sigur – pentru că am rude acolo – că, în Suedia, bețivii sunt considerați bolnavi și primesc ajutor social. De la Suedia la Norvegia e o aruncătură de băț. Aș face pariu că individului în cauză i-au găsit nu știu ce boală, li s-a făcut milă de el și au încercat să-l „reabiliteze”. Vestea bună ar fi că tipei precis i s-a cerut acordul. Poate i s-a sugerat că dacă îl confruntă îi va fi și ei mai bine. Se pare, însă, că nu s-a întâmplat asta. Și poate filmul pornește de la o practică reală și vrea să arate că victimei nu îi este mai bine, iar guvernul norvegian ar face bine să nu le mai sufle în fund infractorilor. În altă ordine de idei, la The Cleaning Lady te-ai uitat? Eu nu, dar am senzația că te-ar ajuta să treci peste trauma scurmetrajului ăstuia. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Tipa asiatică ce făcea curat într-o casă, cu copilul carr ba era, ba nu era și gasește alți copii? Da, văzut. Bună idee, cam slabă realizare. Apropo de asta, am vazut, dar nu pîn-la capăt, Povești din Asia. Foarte bună ideea de pornire (sa ia legenda/mitul de bază din 6 țări și să facă 6 episoade cu 6 povești de groază diferite, bazate pe miturile respective – pentru cine nu știe), însă foarte slab pus pe ecran. Pe la a 3-a, de la care așteptam cel mai mult (Japonia, unde salteaua aia pe care dorm ei pe dușumele păstrează spiritul celor care etc.), dar din care n-am priceput nimic, am renunțat…
Ai un meiluț mic, dar vital 😁 ori nu l-ai văzut, ori ideea mea genială nu-i și pentru alții la fel 😀😀
ApreciazăApreciază
Nu l-am văzut. Mă uit acum. Știi că îmi plac ideile tale…
ApreciazăApreciază
Brrrrr! Mă ia cu fiori doar citind! Nu aș avea curaj să și privesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oricum îi pusesem gînd rău cînd am văzut subiectul, că nu agreez distopiile neam, dar zic hai să văd cîteva minute… și pac, se termină! Tablou am rămas, din toate pdv 🙂
ApreciazăApreciază
Mi-e lene să caut acum, dar nu era şi la noi vorba că victima unui viol se va confrunta la un moment dat cu agresorul ei face to face? Ok, că a trecut sau nu asta de voturi, prea puţin important, ideea e că a existat treaba asta. Şi mie puţin îmi pasă scopul, că e spre binele victimei sau spre binele agresorului, tot tâmpenie mi se pare.
Din ce ai povestit, ceva bun tot reiese de aici: că nu în toate cazurile se aplică Sindromul Stockholm.
Nu ştiu, distopie nu-mi pare. Oare o mamă cum se simte când se află în aceeaşi sală de judecată cu criminalul copilului ei? Şi asta se întâmplă nu de ieri de azi.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici nu vreau să mă gândesc… Dar, la naiba, cel puțin e la judecată, nu la o cafea (am spus că aveau și două cafele pe masă??) cu criminalul, ca să-l ajute să se reintegreze…
Deci Doamne ferește. Nu, nu știam de propunerea aia legislativă, iar asta-mi spune clar că nu e distopie, din păcate 😦
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu cred ca e distopie, sunt probabil te miri ce tendinte si studii psihologice pe care incearca ei sa le puna intr-o forma pentru cinefili, sau cel putin prezumtia de a incerca diverse experimente, ceea ce gasesc deosebit de riscant. E greu sa stai fata in fata cu cineva care te-a tradat sau ti-a facut-o in mare fel, fara a fi implicata acolo o infractiune. Dureaza ani sa poti face asta cat de cat linistit, si preferi sa eviti astfel de intalniri, daramite jocuri ale mintii de tipul asta. Se caieste respectivul? OK, sa actioneze ca atare, sa se revanseze intr-un alt mod, nu prin a chinui persoana respectiva cu prezenta lui. Sunt destule lucruri pe care poate sa le faca cineva pentru reabilitare, chiar si numai pentru sine insusi. Nu se caieste? Demersul e inutil din capul locului. Doar asa, de ochii lumii, n-are nicio valoare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu știu de ce, eram sigură că-ți răspunsesem. Poate din cauză că gîndim la fel în unele împrejurări – de fapt, în cele care contează mai mult.
Știu pe cineva care spunea că a dat, in străinătate, euro mulți, sa facă terapie după școala din Ro… Deci chestii obișnuite, totuși. Abia de-a reușit să. Darăminte după lucruri mult mai grave…Față în față cu agresorul e nebunie, nu poate fi terapie.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Se pare că Norvegia are – sau îşi creează – o tradiţie din reunirea victimei cu agresorul pe ecran şi în realitate. Dacă nu ştiai, un alt documentar care iniţial ar fi trebuit să fie tot un scurt-metraj dar s-a lungit pe parcurs este Kunstneren og tyven AKA The painter and the thief (2020).
Îmi pot imagina cel puţin un motiv pentru asemenea reîntîlnire, dar nu am pregătirea profesională necesară pentru a susţine punctul respectiv de vedere şi nu am nici intenţia de a crea animozitate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bine că mi-ai zis, te-am căutat adineauri prin duzina de spamuri zilnice și da, acolo erai… din motive independente de mine!
Mai văd mîine ce-i cu linkul. Sau mă mai gîndesc, mai degrabă. Nu știu ce să zic, că nu l-am văzut încă.
Dar… nu. Poate un singur motiv, din pdv meu: la dorința expresă a victimei de a se (re)confrunta, crezînd că așa își poate învinge temerile. Poate. Însă la modul pe care l-am văzut și dedus, categoric nu. Oricum nu i-am invidiat niciodată pe norvegieni 🙂
Iar de la ei nu mi-a plăcut vreodată altceva în afară de Ibsen și Grieg 🙂
Am în minte încă două versuri ale celui dintîi, care m-au cam marcat în studenție. Nu mai știu din ce erau:
Nici nu m-aude; ocupat, probabil,
Surd, ca de obicei, și incapabil.
Era vorba de Dumnezeu. Poate că pe alocuri a ramas la fel…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesantă legătură cu versurile. 🙂 Aş spune mai multe dar momentan sînt în „technical mood”, am altele pe cap.
Eu unul, aşa cum a fost să-mi fie dat de către ursitoare 🙄 , sînt implicit pe modul „anti” atunci cînd mi se impune ceva cu de-a sila. Poate că pe undeva e un al n-ulea simţ care-mi spune că ceva perfect normal, acceptabil şi benefic nu are nevoie să fie forţat fiindcă ar fi îmbrăţişat de bună-voie de către (aproape) oricine. Deci nu reconciliere forţată, ci doar la cerere, aşa cum ai spus.
Hmm… nu cumva trupa a-ha e din Norvegia? Parcă aşa îmi aduc aminte. Oricum de la ei nu reţin decît hitul Take on me. 🙂 In rest nici eu n-am avut vreodată gară cu ţara şi ale ei treburi interne, filmul menţionat mai sus a fost doar o întîmplare.
ApreciazăApreciază
Parcă scrisesem ceva aici cu ceva vreme în urmă… S-a dus şi ăla pe apa Sîmbetei, că avea link. Pff…
ApreciazăApreciază