Era odată ca niciodată – că, de n-ar fi, nu s-ar povesti – un mic liceu fără renume, dar cu nume de falnic strămoș, iar în acel liceu de cartier cu aer(e) de colegiu național își ducea zilele o profesoară căreia i se spunea în taină doamna Minus…

Mic liceu sau liceu de cartier, pentru a fi de la început limpede, nu e nici pe departe ceva rău ca atare, iar de multe ori reprezintă (sau ar trebui…) cea mai bună soluție. Rele sunt doar orgoliile care au dus la această nefericită împărțire. Ba chiar se cuvine să precizăm, vorba unui cronicar, că nasc și la licee mici oameni mari, cum ar fi, în cazul nostru, Doamna de bio, o doamnă adevărată, în care majuscula își are rostul. Sau profa de chimie, care, cu tact, a reușit să dezlege misterul alchenelor sau butanului ca nimeni alta. Sau doamna de franceză, care te poate face să-ndrăgești o materie de nișă. Sau proful de religie, care, departe de a te îngloda, precum confrații, în canoane, te îndeamnă să gândești liber… Și alții.

Nu e cazul doamnei noastre Minus. Dânsa trăia, deci, de mult și bine în acel liceu ca la ea acasă, deoarece, având o vechime relevantă în cancelaria respectivă și o atitudine efervescentă în sindicatul aferent, nimeni nu mai era ca ea. Și n-a învins, ca să parafrazăm un poet celebru. Dar să nu anticipăm.

Apropo de sindicat, a rămas de pomină în screenshot-ul multor părinți un mesaj ciudat al acesteia către părinți, în toiul Marii Greve din învățământ: Vă anunț cu bucurie că greva continuă. Imediat după afișarea lui, Diriga deleted a message și apoi a apărut mesajul corect politic: Vă anunț cu regret că greva continuă… (Screenshot-urile, pentru cine nu știe încă, sunt ultimul răcnet în materie de armă modernă pe câmpul de luptă virtual.)

Doamna Minus era, de fel, o dictatoare. Nu în sensul clasic, încă actual din păcate, de a dicta copiilor până-i doare mâna și apoi în cot, ci în cel figurat. În clasa ei era paradis atâta timp cât toată lumea o asculta necondiționat, părinții nefăcând excepție. Cum ieșea careva din rând, raiul se prefăcea în iad.

S-au plâns părinții de un prof anume:

– Doamnă, nu face nimic, dar nimic, n-ar trebui totuși să… predea? Poate unora le trebuie, e materie alternativă de bac.

Și Doamna Minus a conchis:

– Vreți să mă duc la el să-i spun că ați cerut să predea? Eu mă duc, să știți, dar atunci vor fi probleme și vor apărea note mici. Sau vreți să rămână totul cum e și toată lumea să aibă 10 pe linie, ca până acum?

Iar părinții, cuprinși de frisoane (sau de calcule…), au cedat rapid dorinței doamnei Minus de a nu se schimba ordinea prestabilită. Proful era, în fond, foarte simpatic și nimeni din clasă nu dădea bacul la materia lui.

S-au plâns părinții, cu sfială, dar și cu exasperare, de profa de mate:

­– Doamnă, nu știe să predea, îi pune pe copii să-nvețe de pe YouTube, copiii nu pricep nimic, le e frică de ea!

Doamna Minus a râs:

– Ei haideți, să fim serioși, exagerează copiii! Toți copiii mint!

Tot cu sfială, părinții au insistat și profa de mate a venit în cele din urmă la o ședință, unde a fost dovedită. Nu de părinți sau dirigintă, care era pusă pe aplanat orice pentru a nu schimba nimic, ci chiar de copii, beneficiarii direcți ai matematicii, care au fost invitați în mod excepțional să-și spună păsul. Când primul a declarat: Doamna, ne e frică de dumneavoastră! au râs sănătos ambele cadre didactice, inclusiv clasa de părinți, ca de o glumă bună. Când și al doilea a spus că-i e frică, râsul de la catedră a pierit, strivit de tăcerea grea a încăperii, iar doamna de mate a întrebat, în sfârșit, de ce. I s-a răspuns:

– Pentru că atunci când ne scoateți la tablă, dacă ne încurcăm sau nu știm ceva, țipați la noi în așa fel încât nu mai știm nici ce știam…

– Da’ sensibili mai sunteți…

Concluzia, plutind în aer, nu a mai fost consemnată în procesul-verbal al ședinței. Conflictul s-a aplanat, pentru că așa-i în școală, ca-n tenis, vorba unui mare actor, iar metoda de predare a cuiva e oricum tabu. Astfel, mica revoltă spontană s-a încheiat și totul a reintrat în normalul de până atunci, profa de mate neștiind niciodată că rezultatele copiilor premianți, cu care se lăuda atâta, izvorau din meditațiile particulare.

Alt amic intangibil al doamnei Minus era proful de română. Un tip de gașcă la prima vedere. Și cum să nu pari astfel, când prima oră de română din primul an de liceu ți-o începi invariabil cu o afirmație menită să atingă sufletele celor din bancă:

– Știți cum am ajuns eu profesor de română? Din plictiseală…

Avea însă și el cusururile lui. Cum ar fi să pună absențe nemotivate la întârzierile decente ale elevilor. Nici n-ar fi putut fi indecente, deoarece la zece minute trecute fix de la sunetul clopoțelului poarta liceului se închidea automat. Apoi, în funcție de elev, unele absențe deveneau „nemotivabile”, deși elevul era prezent în clasă, iar termenul – inexistent în Lege. Îi plăcea atât de mult s-o facă, încât pe unul dintre aceștia l-a trecut absent în continuare mult timp, deși elevul, cu dosar cu tot, se mutase deja din liceu. Motivul…? Elevul nu fusese „zetat”, adică șters din catalog. Legenda spune că-i mai pune și azi absențe nemotivate… Cam asta face, probabil, plictiseala din om.

Îi mai plăceau, de asemenea, pedepsele. Numărători de ploi din doi în doi… sau din 3 în 3 – note de sub umbrela cărora „favoriții” ieșeau mereu ciuciulete. Că pedepsea, treacă-meargă, suntem obișnuiți din moși-strămoși cu statul pe coji de nuci. Mai trist era că n-auzise de recompense. Însă principala lui pasiune era alta. E știut că, atunci când vrei să ajuți un elev, cauți uneori cu lumânarea o modalitate – ceea ce poate fi bine sau poate fi greșit. Dar când vrei să-l „încurci” cu orice preț, așteptând impasibil, pentru că plictiseala îți permite, să-l prinzi în ofsaid, atunci faci cu siguranță o mare greșeală. Psihologii îi spun traumă, iar ministerul de resort – bullying. Dar… cui îi pasă de ceea ce nu se poate dovedi cu dosare?

Să ne-ntoarcem la doamna Minus, că ne-am cam depărtat. Nu înainte de a aminti că porecla dă de gol, în general, un adevăr greu de spus altfel. Porecla doamnei noastre provenea din obiceiul personal de a-și nota într-un carnețel minusurile date elevilor pe criterii tot personale. Rar, foarte rar, dădea câte un plus și atunci fericiții destinatari momentani o alintau „doamna MinusPlus”, dar de regulă semnul matematic era sub 0 pe axa timpului pierdut cu ea. La trecerea de pe carnețel în catalog, de minusuri ținea cont întotdeauna. De plusuri mai uita…

Doamna Minus avea și alte scăpă(ră)ri didactice. Că oameni suntem, vorba ei preferată când i se arunca mingea la fileu. Era, de pildă, foarte impulsivă. Se enerva repede și atunci se descărca pe primul venit. Chiar dacă acesta era printre cei mai buni, se pomenea cu câte un 6 sau 7 numai fiindcă nu pricepuse nimeni tema curentă, dar pe el căzuse necazul de a da caietul la control.

– Nu-i nimic, recunoștea ea franc, ai avut ghinion, îți dregi tu nota!

Ce n-a aflat doamna Minus nici până în ziua de azi e că nota trece, dezamăgirile rămân.

Tradiționalistă convinsă, doamna Minus mai avea un fix: păstrarea nealterată, indiferent de epocă și Lege, a obiceiului cadourilor pentru profesori. Cu mare grijă să nu lase urme penale ale acestei aprige dorințe civile și cu ciuda că acest obicei e pe cale de a se stinge în licee, el persistând la cote maxime doar în grădiniță și gimnaziu, doamna Minus lua operațiunea de coarne. Așadar, la fiecare început de promoție aloca o oră de dirigenție inițierii proaspeților elevi în ritualul necesar, transmițând părinților să strângă bani și să ia „ceva”. După ce operațiunea intra în linie dreaptă, cerea banii direct la ședințe (De Crăciun/Paști/8 Martie procedăm la fel, da?), ba chiar împrumuta părintele care n-avea momentan, dar o asigura că-i returnează. Intervenea în proces doar când era nemulțumită de „ceva”-uri, certându-și elevii (Astea nu-s cadouri!!) și ocupându-se ea însăși de cumpărături. Vestigii ale acestui fapt halucinant au rămas (din nou) screenshot-urile de pe grupurile digitale de părinți fără diriga, indignați de gest. Și, desigur, spusele elevilor. Dar cine să bage în seamă, la o adică, niște copii? Se știe că ei sunt răi și mint mereu.

Jumătatea plină a paharului cu cadouri era că, nefiind colegiu național, sumele erau pe măsură. Jumătatea goală – o ipocrizie perpetuă, în care adulții își zâmbesc în față și se fac cu ou și cu oțet în spate, iar copiii nu pot ieși decât mototoliți din această „educație”.

Avem și un zmeu veritabil în poveste, deși s-ar crede că doamna însăși joacă acest rol. Avem un zmeu cât se poate de real. Un zmeu al zmeilor. Ei bine, cea mai mare și mai mare frică a doamnei Minus, care preda, paradoxal, chiar materia care-l patentase pe zmeu, era… Catalogul Electronic! Flăcări pe nări scotea la alăturarea în preajma ei a celor două teribile cuvinte, fără alți determinanți la mijloc, care să le mențină separate și la mare distanță de diavoleasca sintagmă. Tirade de neoprit blamau maleficul catalog, de parcă atunci s-ar fi inventat și ea ar fi trebuit să-l probeze, nefolosindu-l deja numeroase unități școlare urbane și chiar suficiente școli rurale. Sigur, un catalog electronic n-ar mai permite jonglerii cu minusuri sau cu absențe dubioase și ar ucide biata birocrație…

Doamnei Minus îi plăcea să afirme cu candoare că ea e „mama de la școală a copiilor”. Lăsați copiii să vină la mine… Și copiii veneau, aduși de valul repartiției computerizate, însă timpul nemilos dovedea vitregia sentimentului matern. Și-apoi, pe bune (altă expresie preferată a dumneaei), ce altă dovadă mai bună că era o mașteră ar fi decât aceea că la începutul anului școlar următor se putea trezi nu cu unul sau doi, cum se întâmplă de regulă, ci cu zece copii… minus în clasă? Fapt care, fără îndoială, dă cu minus pentru doamna, deoarece nu de bine pleacă omul dintr-un loc în altul. Ba chiar odată, tot plecând ei unul câte unul, s-a pomenit doamna cu un număr de elevi atât de mic încât abia încăpea pe degetele de la mâini, ceea ce ar fi însemnat – căci unele paragrafe ale Legii nu pot fi eludate nici măcar de către doamna Minus – desființarea clasei respective. Cum s-a descurcat… legenda nu ne mai spune. Doar marchează un minus metaforic în fața numelui cuiva care cade mereu în picioare, dând vina pe orice și oricine în afară de sine. Inclusiv pe soartă.

Și are dreptatea ei. La școala de stat nu te (mai) duci ca să înveți. Treaba asta o faci în privat, fie că ești autodidact, fie că plătești învățătura gratuită. La școală te duci că trebuie. Te descurci cu ce ai și te mulțumești cu ce ți se dă. Restul e noroc (sau ghinion) pur.

__________________________

Articol apărut în Ritmuri brașovene nr. 23/2024

__________________________

Foto repr. sparknews.ro. Imaginea reprezintă un colț de lectură dintr-o clasă (deocamdată imaginară). Am pus și linkul pentru alte asemenea idei. Ideile sunt românești, dar oare le vom vedea vreodată în școlile noastre…?