Se dă: un sat dintr-un județ oarecare.
Se mai dau: patronul de magazin care, cu caietul lui de datorii, face legea (axiomă deja) și un om sărac din sat, externat din spital cu tijă și cu posibilitatea pierderii piciorului, accident produs pe terenul patronului respectiv, unde omul lucra zilier, la negru.
Cerință: în contul cui se trece accidentul?

Ca întotdeauna, în spatele datelor și cerinței problemei sunt mult mai multe.

Omul nostru lucra silit la acest patron, având pe caiețel o datorie care nu mai scădea, oricât ar fi muncit pentru ea. Spun „silit” deoarece era căutat de patron și amenințat până se supunea muncilor agricole și casnice ale acestuia. Nu există dovezi scrise, dar există martori dispuși să declare cum se ascundea de frică și cum era căutat. Potențiali martori sunt și alți oameni din sat, nedispuși încă, tot de frică, în acest moment să dea declarații.

Alt aspect este că omul nostru, e drept, are mult comentatul ajutor social, altă hibă a societății, de nedezbătut aici și acum.

Accidentul s-a produs pe terenul patronului, în timp ce omul fixa lama unui tractor (al cărui proprietar este un cadru local din armată), lamă care i-a căzut peste picior și i l-a rupt. Cheltuielile de spitalizare, datorită ajutorului social, au fost decontate de primărie și aici s-a încheiat rolul oricărei autorități. Nu înainte de a îl obliga să dea declarație că accidentul a avut loc din vina lui, pe un teren neutru, unde patronul și cadrul militar nu sunt implicați cu nimic.

În prezent este acasă, aproape imobilizat, are 1.60 m și 40 kg. E un om singur (cu o mamă alcoolică, doi frați dispăruți și o soră plecată în afară la muncă) și are nevoie de un îngrijitor, medicamente, hrană și haine. Cu ultimele două, e la mila vecinilor. Cu îngrijitorul, la mila primăriei, care și-a luat mâinile total de pe caz, deci n-are. Cu medicamentele – la a nimănui.

Final: cum poate fi considerat un accident de muncă, în ciuda declarației false și care-i procedura pentru o anchetă socială la fața locului despre exploatarea sătenilor de către patronul de magazin?

Publicitate